Αρχική Μωρό 0-2Πρακτικός Οδηγός Τάισμα με μπιμπερό: Ενημερωθείτε!

Τάισμα με μπιμπερό: Ενημερωθείτε!

από kmir

lathos-bibero-1O μητρικός θηλασμός αποτελεί τον φυσιολογικό τρόπο διατροφής των βρεφών. Αντιθέτως, η τεχνητή διατροφή με μπιμπερό μπορεί να ενέχει κινδύνους για την υγεία του βρέφους, όπως υπερφαγία, παχυσαρκία

, ωτίτιδες, οδοντικά προβλήματα, αποφρακτική άπνοια στον ύπνο, ασυμμετρία προσώπου, αναπνευστικές και γαστρεντερικές λοιμώξεις, σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου, αναγωγές, κολικούς και δυσκοιλιότητα, αν δεν ακολουθήσετε κάποιους κανόνες. Ακολουθεί μια λίστα με αυτά που πρέπει να γνωρίζετε για το μπιμπερό, καθώς και με τα συνηθέστερα λάθη που πρέπει να αποφύγετε για να είναι το μωράκι σας 100% ασφαλές.

Του Στέλιου Παπαβέντση, παιδιάτρουMRCPCH DCH IBCLC

 Τι πρέπει να γνωρίζετε για το μπιμπερό

Το τάισμα των μικρών με μπιμπερό παραμένει κυρίαρχη πρακτική. Γι’ αυτό οι επαγγελματίες υγείας έχουν σημαντική ευθύνη να ενημερώσουν πλήρως τις μητέρες για τον καλύτερο δυνατό τρόπο ταΐσματος με μπιμπερό, στην προσπάθεια να μειωθούν οι παραπάνω κίνδυνοι.

Οι βασικές αρχές ώστε να περιορίσουμε τη ζημιά είναι:

1. Προσφέρουμε στο μωρό αγκαλιά χωρίς περιορισμούς, επαφή δέρμα με δέρμα και τη μυρωδιά μας. Όταν ταΐζουμε το μωρό, το φέρνουμε πολύ κοντά στο σώμα μας. Είναι λάθος να πιστεύουμε ότι το μωρό κάτω των έξι μηνών κακομαθαίνει στην αγκαλιά μας. Η σύγχρονη επιστήμη προτάσσει τη συναισθηματική ασφάλεια και το δέσιμο του βρέφους με τους γονείς του ως θεμελιώδη στόχο σε αυτήν την περίοδο της ζωής του, κρίσιμο για τη μετέπειτα συναισθηματική και ψυχική υγεία του παιδιού. Πάντα κρατάμε το μωρό κοντά μας, κοιλιά με κοιλιά, κοιτάζοντάς το στα μάτια, ώστε να αισθάνεται ασφαλές και ότι το αγαπούν.

2. Το τάισμα αποφασίζεται από το μωρό όπως συμβαίνει και με το στήθος. Αυτό σημαίνει ότι διαβάζουμε τα σημάδια της πείνας του, δεν τηρούμε ωράριο, πετάμε τα ρολόγια, δεν περιορίζουμε την πρόσβαση του μωρού στο γάλα, μέρα ή νύχτα.

Αφήνουμε το μωρό να αποφασίσει κάθε φορά την ποσότητα ξένου γάλακτος που θέλει να πιει. Είναι σημαντικό να μάθει να ακούει το σώμα του και τις ανάγκες του. Οι ορμές του πρέπει να γίνονται αποδεκτές και να ικανοποιούνται χωρίς τον παραμικρό «ευνουχισμό». Όπως κι εμείς δεν τρώμε κάθε μέρα την ίδια ποσότητα φαγητού, έτσι και η όρεξη του μωρού μεταβάλλεται κάθε φορά ανάλογα με την όρεξη και τη διάθεσή του. Αυτό πρέπει να το σεβαστούμε, να του «διδάξουμε» να απαιτεί τροφή μόνο όταν πεινάει και να σταματάει το φαγητό του μόλις χορτάσει.

3. Χρησιμοποιούμε μπιμπερό με τη μικρότερη δυνατή τρύπα ώστε να υπάρχει κάποια αντίσταση στη ροή του γάλακτος. Μπουκάλια με ελεύθερη ροή καταπίνονται σχεδόν «καταναγκαστικά» από το παιδί. Το αποτέλεσμα μπορεί για εμάς να είναι εύκολο και γρήγορο τάισμα, για το βρέφος όμως είναι συνταγή προβλημάτων υγείας.

4. Χρησιμοποιούμε ρόγα μπιμπερό με όσο πιο πλατιά βάση γίνεται, ώστε το μωρό να την τοποθετήσει βαθιά στο στόμα του και να έχει διάπλατα ανοιχτό το στόμα του ενόσω πίνει, κάτι που συμβαίνει με φυσικό τρόπο στον θηλασμό.

5. Χρησιμοποιούμε ρόγα μπιμπερό που έχει αρκετό μήκος και μπορεί να επιμηκύνεται στο στόμα του μωρού, παρόμοια με τη μητρική θηλή.

6. Φροντίζουμε το μωρό να βρίσκεται σε ημικαθιστική θέση όσο τρώει, να μην είναι ξαπλωμένο οριζόντια. Φέρνουμε το μπουκάλι σε οριζόντια θέση με το έδαφος και όχι κάθετη, ώστε η ροή γάλακτος να είναι περιορισμένη. Φροντίζουμε ώστε η ρόγα του μπιμπερό να μην έχει αέρα μεν, αλλά και ίσα-ίσα να γεμίζει με γάλα.

7. Σεβόμαστε τα διαλείμματα που κάνει το μωρό ενόσω πίνει. Αν φαίνεται να κομπιάζει ή να πνίγεται, πρέπει να διακόψουμε. Αν καταπίνει συνεχόμενα για παραπάνω από πέντε φορές σημαίνει ότι η ροή είναι μεγάλη και πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο που του προσφέρουμε το μπιμπερό. Σταματάμε από μόνοι μας το τάισμα τακτικά, ώστε να δώσουμε την ευκαιρία στο μωρό να νιώσει την πείνα ή τον κορεσμό του και να αποφασίσει αν θα συνεχίσει, αντί να καταπίνει συνεχόμενα και «καταναγκαστικά».

8. Τοποθετούμε το παιδί μια στο αριστερό μας χέρι και μια στο δεξί, όπως αλλάζουμε στήθος. Με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζουμε ισορροπημένα οπτικά και απτικά ερεθίσματα για το μωρό μας.

9. Το βρέφος έχει ανάγκη να δεθεί συναισθηματικά με ένα κύριο πρόσωπο που το φροντίζει. Περιορίστε στο μικρότερο δυνατό αριθμό τον αριθμό ανθρώπων που το ταΐζουν. Το παιδί πρέπει πάντα να κρατιέται από ενήλικα κατά τη σίτιση και να μην αφήνεται χωρίς επίβλεψη, με το μπουκάλι στα χέρια.

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies