Αρχική Μωρό 0-2Υγεία Σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου!

Σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου!

από kmir

SundromoΠως μπορούμε να προλάβουμε το σύνδρομο αιφνίδιου θανάτου στα βρέφη;

Παρ όλη τη μεγάλη μείωση περιστατικών συνδρόμου αιφνίδιου βρεφικού θανάτου από τότε που η Αμερικάνικη Ακαδημία Παιδιατρικής εξέδωσε την εισήγηση της το 1992, τα βρέφη να μην τοποθετούνται για ύπνο μπρούμυτα , αυτή η πτώση έχει σταματήσει τα τελευταία χρόνια.
Ταυτόχρονα, άλλες αιτίες μη αναμενόμενου αιφνίδιου θανάτου βρεφών που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια του ύπνου, συμπεριλαμβανομένων πνιγμονής, ασφυξίας, παγίδευσης και άλλων μη ειδικών αιτιών θανάτου, έχουν αυξηθεί σε συχνότητα, ιδιαίτερα από τότε που η Αμερικάνικη Ακαδημία Παιδιατρικής έκδωσε την τελευταία της αναφορά για το SIDS το 2005.

Έχει γίνει ιδιαίτερα σημαντικό να εξεταστούν αυτές οι άλλες αιτίες θανάτου βρεφών που έχουν σχέση με τον ύπνο. Πολλοί από τους τροποποιήσιμους και μη τροποποιήσιμους παράγοντες κινδύνου για το Σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου και ασφυξίας είναι αξιοπρόσεχτα παρόμοιοι. Έτσι, η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής επεκτείνει τις συστάσεις της από του να επικεντρώνονται μόνο στο Σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου, στο να επικεντρώνονται σε ένα ασφαλές περιβάλλον ύπνου που μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο όλων των θανάτων βρεφών που σχετίζονται με τον ύπνο, συμπεριλαμβανομένου του Συνδρόμου αιφνίδιου ξαφνικού θανάτου βρεφών.
Οι συστάσεις που περιγράφονται σε αυτή την αναφορά περιλαμβάνουν τοποθέτηση ανάσκελα, χρήση σκληρού στρώματος, θηλασμό, τοποθέτηση στο ίδιο δωμάτιο των γονιών αλλά όχι στο ίδιο κρεβάτι, εμβόλια ρουτίνας, σκέψη για χρήση πιπίλας , αποφυγή μαλακών παπλωμάτων, υπερθέρμανσης και της έκθεσης σε καπνό τσιγάρου, αλκοόλ και παράνομων ναρκωτικών. Η λογική πίσω από αυτές τις εισηγήσεις θα συζητηθεί με λεπτομέρεια σε αυτή την αναφορά.

Εισαγωγή:
Το Σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου (SIDS) αναφέρεται στους θανάτους βρεφών που δεν μπορούν να εξηγηθούν μετά από μια λεπτομερή εξέταση της περίπτωσης, που περιλαμβάνει εξέταση χώρου, αυτοψία και εξέταση του κλινικού ιστορικού. O ξαφνικός απροσδόκητος θάνατος Βρεφών (SUID), γνωστός και ως ξαφνικός απροσδόκητος θάνατος στη βρεφική ηλικία (SUDI), είναι μια ορολογία που χρησιμοποιείται για να περιγράψει οποιοδήποτε ξαφνικό και απροσδόκητο θάνατο, είτε μπορεί να εξηγηθεί είτε όχι (περιλαμβανομένου του SIDS), που συμβαίνει κατά τη διάρκεια της βρεφικής ηλικίας. Μετά από την εξέταση της περίπτωσης, ο ξαφνικός απροσδόκητος θάνατος βρέφους μπορεί να αποδοθεί σε πνιγμονή, ασφυξία, παγίδευση, λοίμωξη, πνιγμό από εμετό, μεταβολικές ασθένειες, αρρυθμία ή χτύπημα (τυχαίο ή μη).
Η διαφοροποίηση μεταξύ του SIDS και άλλων SUID, ιδιαίτερα αυτών που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια του ύπνου είτε είναι υπό επιτήρηση η όχι, (θάνατοι βρεφών σχετικοί με ύπνο), όπως είναι η ασφυξία, είναι δύσκολη και συνήθως δεν μπορεί να καθοριστεί μόνο από την αυτοψία. Απαιτούνται επίσης εξέταση χώρου και εξέταση του κλινικού ιστορικού. Πολλοί από τους μεταβλητούς και αμετάβλητους παράγοντες κινδύνου για το Σύνδρομο Ξαφνικού Θανάτου Βρεφών (SIDS) και ασφυξίας είναι κατά πολύ παρόμοιοι. Αυτό το άρθρο επικεντρώνεται στο υποσύνολο των ξαφνικών αιφνίδιων θανάτων νεογνών (SUID) που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια του ύπνου.
Οι εισηγήσεις που αναφέρονται εδώ αναπτύχθηκαν για να μειώσουν τον κίνδυνο SIDS, πνιγμού σχετικού με τον ύπνο, ασφυξίας και παγίδευσης μεταξύ βρεφών στο γενικό πληθυσμό.
Όπως καθορίζεται από επιδημιολόγους, ο κίνδυνος αναφέρεται στην πιθανότητα ότι θα έχουμε ένα αποτέλεσμα δεδομένης της παρουσίας ενός συγκεκριμένου παράγοντα ή παραγόντων. Παρόλο που και οι 18 εισηγήσεις που βρίσκονται πιο κάτω απευθύνονται στους γονείς, παροχής υπηρεσιών υγείας και άλλους που φροντίζουν βρέφη, οι τελευταίες 4 εισηγήσεις απευθύνονται επίσης και σε δημιουργούς πολιτικής υπηρεσιών υγείας, ερευνητές και επαγγελματίες που φροντίζουν ή δουλεύουν για τα βρέφη. Επίσης, επειδή κάποιες συμπεριφορές, όπως το κάπνισμα, μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο για το βρέφος, κάποιες εισηγήσεις απευθύνονται σε έγκυες γυναίκες ή που μπορεί να κυοφορήσουν στο εγγύς μέλλον.

Ο πίνακας 1 κάνει μια περίληψη των κυριοτέρων εισηγήσεων, μαζί με τη δύναμη της κάθε εισήγησης. Πρέπει να σημειωθεί ότι δεν έχουν γίνει τυχαίες ελεγχόμενες δοκιμές σε σχέση με το SIDS και άλλους θανάτους σχετικούς με τον ύπνο. Αντ’ αυτού, οι μελέτες περιπτώσεων είναι το σύνηθες.
Λόγω του ότι οι περισσότερες επιδημιολογικές μελέτες που καθιέρωσαν τους παράγοντες κινδύνου και πάνω στους οποίους είναι βασισμένες αυτές οι εισηγήσεις περιλαμβάνουν βρέφη μέχρι την ηλικία του ενός έτους, αυτές οι εισηγήσεις για τη θέση ύπνου και το περιβάλλον ύπνου πρέπει να χρησιμοποιούνται με συνέπεια για βρέφη μέχρι 1 έτους. Σε μεμονωμένες ιατρικές καταστάσεις, κάποιος γιατρός ίσως εισηγηθεί κάτι διαφορετικό μετά που θα ζυγίσει τους σχετικούς κινδύνους και οφέλη.
Για τη βιβλιογραφική επισκόπηση και αναλύσεις πληροφοριών, υπάρχει αναφορά στο συνοδευτικό άρθρο: “Τεχνική αναφορά-SIDS και άλλοι θάνατοι βρεφών που σχετίζονται με τον ύπνο”. Ανάλυση εισηγήσεων για ασφαλές περιβάλλον ύπνου για βρέφη».

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies