Αρχική Παιδί 2-6Διατροφή Συμπληρώματα διατροφής στα παιδιά

Συμπληρώματα διατροφής στα παιδιά

από kmir

 

3. Παιδιά που ακολουθούν στερητικές δίαιτες ή ανορθόδοξες διατροφές. Αρκετά παιδιά από πολύ μικρά ασχολούνται με το σώμα τους, γεγονός που γίνεται εντονότερο κατά τη διάρκεια της εφηβείας, με συνέπεια να ακολουθούνται συχνότερα ανορθόδοξοι τρόποι απώλειας βάρους και στέρηση αρκετών τροφών που τα ίδια θεωρούν παχυντικές. Θέτοντας κατά αυτόν τον τρόπο τον εαυτό τους σε κίνδυνο.

4. Παιδιά που ακολουθούν καθορισμένη διατροφή (νηστεία, χορτοφαγία ή υποφέρουν από τροφικές αλλεργίες και αποκλείουν μεγάλες ομάδες τροφών από το διαιτολόγιό τους, κυρίως  γαλακτοκομικά προϊόντα), μπορεί να έχουν ανάγκη χορήγησης συμπληρωμάτων διατροφής, κυρίως βιταμίνης Β12 , ασβεστίου και σιδήρου.

5. Παιδιά που υποφέρουν από νοσήματα που αυξάνουν τον βασικό μεταβολισμό και τις βασικές ανάγκες του οργανισμού σε θρεπτικά συστατικά (π.χ. καρκίνος, ηπατοπάθειες, από σύνδρομα γαστρεντερικής δυσαπορρόφησης, που μειώνουν την απορρόφηση θρεπτικών συστατικών από τις τροφές και οδηγούν σε κακή θρέψη). Τέλος, υπάρχουν παιδιά που πάσχουν από μεταβολικά νοσήματα (π.χ., διαβήτη) και χρειάζονται συγκεκριμένο διαιτολόγιο.

6. Παιδιά που ζουν σε περιοχές με ανεπαρκή φθορίωση του πόσιμου νερού, υπάρχει η ανάγκη κάλυψής τους με συμπλήρωμα φθορίου.

7. Νεαρά παιδιά ηλικίας 1-5. Ειδικότερα, παιδιά που ζουν σε περιοχές με περιορισμένο ήλιο ή διατρέφονται με τροφές χαμηλές σε λιπαρά, ίσως χρειαστούν συμπλήρωμα βιταμινών Α και D και σιδήρου, εκτός αν έχουν ικανοποιητική και ποικίλη διατροφή, και υπάρχει μικρή έκθεση στον ήλιο (κύρια πηγή παραγωγής βιταμίνης D). Στη διατροφή των παιδιών έως την ηλικία των 5 θα πρέπει να αποφεύγονται τροφές χαμηλές σε λιπαρά, γιατί οι βιταμίνες Α, D, Ε και Κ, που είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη ενός παιδιού, είναι λιποδιαλυτές και βρίσκονται μόνο στο ζωικό λίπος ή στο βούτυρο, και γι’ αυτό δεν πρέπει να καταναλώνουν τα παιδιά κάτω των 5 ετών αποβουτυρωμένα τρόφιμα.

8. Παιδιά αθλητές-πρωταθλητές.  Ο αθλητισμός προκαλεί αύξηση της μυϊκής μάζας, άρα και αυξημένες ανάγκες κατανάλωσης ενέργειας. Κατά το χρονικό διάστημα που γίνονται έντονες προπονήσεις, αλλά και για παιδιά που ενώ αθλούνται έντονα η διατροφή τους δεν είναι πλήρης, πιθανόν να χρειαστεί διατροφικό συμπλήρωμα.

9. Παιδιά που θηλάζουν αποκλειστικά για περισσότερο από 6 μήνες. Στα βρέφη το επίπεδο των βιταμινών και θρεπτικών συστατικών στο σώμα τους εξαρτάται και από τη διατροφή των μητέρων τους. Αν η διατροφή της είναι επαρκής, η μητέρα μπορεί να θηλάσει αποκλειστικά για 4-6 μήνες. Μετά τους πρώτους 6 μήνες, η διατροφή του μωρού είναι απαραίτητο να εμπλουτιστεί και με άλλες τροφές για να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες που παρουσιάζονται. Το Υπουργείο Υγείας της Μεγάλης Βρετανίας  συνιστά συμπληρώματα βιταμινών A και D για τα θηλάζοντα βρέφη. Τέτοιου είδους οδηγίες δεν υπάρχουν στην Ελλάδα.

Επομένως,  αν η διατροφή του παιδιού βασίζεται στις αρχές της  μεσογειακής διατροφής και το παιδί είναι υγιές, είναι μάλλον απίθανο να έχει ανάγκη από συμπλήρωμα διατροφής. Οι τροφές αποτελούν, άλλωστε, τον καλύτερο τρόπο να λάβει κανείς τα απαραίτητα μικροθρεπτικά συστατικά για το σώμα του. Αν το παιδί σας ανήκει σε μία από τις ομάδες παιδιών που προαναφέρθηκαν, τότε είναι πιθανό να χρειαστεί κάποιο συμπλήρωμα βιταμινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων ώστε  να καλύψει τις ανάγκες του. Είναι πολύ σημαντικό να θυμάστε ότι ένα συμπλήρωμα διατροφής πρέπει να αναγράφει στη συσκευασία του τον αριθμό έγκρισης του ΕΟΦ. Ο αριθμός αυτός δηλώνει ότι το σκεύασμα κυκλοφορεί νόμιμα στη χώρα μας και ότι ο επίσημος φαρμακευτικός φορέας έχει εγκρίνει τη σύνθεσή του, έτσι ώστε η περιεκτικότητα σε διατροφικά στοιχεία να είναι ασφαλής στη χρήση του από τον καταναλωτή. Επειδή, όμως, τα συμπληρώματα διατροφής δεν θεωρούνται φάρμακα, δεν είναι εύκολο να ελεγχθούν οι παρενέργειες και η αποτελεσματικότητά τους. Επίσης, δεν πρέπει να χορηγούνται στα παιδιά ανεξέλεγκτα σκευάσματα που διαφημίζονται σαν συμπυκνωμένη πρωτεΐνη και υπόσχονται ταχεία ανάπλαση της μυϊκής τους μάζας.

Η συμβουλή μας: Nα θυμάστε ότι κανένα σκεύασμα δεν είναι εντελώς αθώο και ότι η χορήγηση των συμπληρωμάτων διατροφής πρέπει να γίνεται μόνο αφού συμβουλευθείτε γιατρό, διατροφολόγο ή φαρμακοποιό.

*Ευχαριστώ πολύ για τη βοήθειά τους τη διευθύντρια του Κέντρου Υγείας Σαλαμίνας κα Ευαγγελία Καραγγίανη,παιδίατρο, και τη φαρμακοποιό κα Ειρήνη Μπινίαρη.

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies