Αρχική Παιδί 2-6Διατροφή Συμπληρώματα διατροφής στα παιδιά

Συμπληρώματα διατροφής στα παιδιά

από kmir

diatrofi-sympliromata-diatrofisΜε τον όρο συμπλήρωμα διατροφής εννοούμε σκεύασμα προστιθέμενο στη συνολική διατροφή, το οποίο περιέχει τουλάχιστον ένα από τα εξής συστατικά: βιταμίνες, ανόργανα συστατικά, βότανα, αμινοξέα, μεταβολίτες, αποστάγματα ή συνδυασμό οποιωνδήποτε από τα παραπάνω συστατικά.

Τα συμπληρώματα που συνιστώνται θα πρέπει να περιέχουν ποικιλία βιταμινών και μετάλλων (τουλάχιστον 10-12 βιταμίνες και αρκετά μέταλλα) σε ποσότητες εντός του πλαισίου της ελληνικής νομοθεσίας όσον αφορά τη Συνιστώμενη Ημερήσια Επιτρεπτή Πρόσληψη (RDA ή Recommended Daily Allowance).

Της Μαριέττας Μιχαήλ, διαιτολόγου-διατροφολόγου*

Πολλοί θεωρούν ότι τα διατροφικά συμπληρώματα, όπως π.χ. οι βιταμίνες ή τα μέταλλα, δεν αποτελούν φάρμακα και έτσι δεν αναφέρουν στον γιατρό τους τη λήψη τους. Όμως, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, περίπου ένας στους 25 ενήλικες  μεγαλύτερης ηλικίας στις ΗΠΑ ενδέχεται να διατρέχει κίνδυνο σοβαρών φαρμακευτικών αλληλεπιδράσεων, εξαιτίας της ταυτόχρονης λήψης συγκεκριμένων φαρμάκων και διατροφικών συμπληρωμάτων. Οι βιταμίνες, τα μέταλλα και τα ιχνοστοιχεία είναι μια ομάδα διαφορετικών χημικών συστατικών, τα οποία χρειάζονται στο σώμα μας σε πολύ μικρές ποσότητες, ώστε κατά βάση να καταλύουν βιοχημικές αντιδράσεις, και υπάρχουν σε όλους σχεδόν τους ανθρώπινους ιστούς. Η επαρκής πρόσληψή τους βοηθάει στην επιτυχή λειτουργία των συστημάτων του οργανισμού και, κατά συνέπεια, είναι απαραίτητη για τη σωστή ανάπτυξή του.

Τα περισσότερα από τα στοιχεία αυτά είτε δεν παράγονται από το σώμα μας, είτε οι ποσότητες που παράγει το σώμα μας δεν είναι επαρκείς. Καθώς τα συστατικά αυτά είναι απαραίτητα στον οργανισμό, ο μόνος τρόπος να τα λάβει κανείς είναι εξωτερικά, και δη από τη διατροφή του.

Ναι στη σωστή διατροφή

Οι καλύτερες πηγές βιταμινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων είναι οι τροφές, διότι σε καθεμία τροφή υπάρχει όχι ένα αλλά πλήθος διαφορετικών θρεπτικών συστατικών των οποίων η μορφή είναι ευκολότερα απορροφήσιμη, αλλά και αφομοιώσιμη από τον γαστρεντερικό σωλήνα. Τα θρεπτικά συστατικά που προστατεύουν από ασθένειες, π.χ. τον καρκίνο ή την καρδιοπάθεια, όταν δόθηκαν μέσα σε τροφές είχαν αποτέλεσμα ενώ όταν δόθηκαν σε μορφή συμπληρώματος δεν υπήρχε μεγάλη διαφορά. Πρόσφατη έρευνα με χορήγηση βιταμινών C, E και α-καροτένιο κατέδειξε ότι δεν ωφέλησε στη μείωση του κινδύνου από καρδιοπάθειες, ενώ τα φρούτα και τα λαχανικά που περιέχουν αυτά τα θρεπτικά συστατικά συνιστώνται για αυτές τις περιπτώσεις.

Ναι στα συμπληρώματα διατροφής με μέτρο

Τα συμπληρώματα διατροφής δεν χρειάζεται να χορηγούνται συστηματικά σε παιδιά και σε έφηβους, διότι όπως αναφέραμε είναι φάρμακα, και όπως συμβαίνει με όλα τα φάρμακα, κάθε μεγαλύτερη δόση είναι τοξική. Οι γονείς δεν πρέπει να ξεχνούν ότι αν το παιδί τους ακολουθεί μια καλή, ισορροπημένη διατροφή, σύμφωνη με την πυραμίδα της μεσογειακής διατροφής, λαμβάνει από τις τροφές όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να αυξηθεί σε βάρος και ύψος, να μεγαλώσουν σωστά τα όργανά του και να προλάβει την πιθανότητα εμφάνισης ασθενειών στην παιδική και στην ενήλικη ζωή.  Η διατροφή ενός παιδιού χρειάζεται να περιλαμβάνει όλες τις βασικές ομάδες τροφίμων σε επαρκείς ποσότητες για την ηλικία του, το φύλο του, την ανάπτυξή του και τις φυσικές του δραστηριότητες (π.χ., μπάσκετ, κολύμβηση κ.λπ.), όπως δημητριακά, φρούτα και λαχανικά, κρέας/πουλερικά/ψάρια και λοιπές πρωτεϊνούχες τροφές, όσπρια, γαλακτοκομικά και καλής ποιότητας λιπαρά.

Η τάση για παχυσαρκία πρέπει να αποφεύγεται. Αυτό σημαίνει ότι η υπερβολική αύξηση του βάρους μπορεί να προέρχεται από μια διατροφή πλούσια σε θερμίδες, αλλά αυτό δεν προϋποθέτει ότι είναι και πλούσια σε θρεπτικά συστατικά.

Μελέτες έχουν δείξει ότι στην Ελλάδα το μεγαλύτερο ποσοστό των παιδιών υπερκαλύπτει τις ανάγκες σε θρεπτικά συστατικά και ότι το ποσοστό των παιδιών που δεν καλύπτεται είναι μικρό. Αν οι γονείς αμφιβάλλουν ως προς την κάλυψη των αναγκών του παιδιού τους, πρέπει να απευθύνονται μονό σε εδικούς.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Παιδιατρική Εταιρεία και την Επιτροπή της για τη Διατροφή (AAP), η όποια αξιολόγησε τις ανάγκες των παιδιών, με κάποιες εξαιρέσεις τα παιδιά δεν είχαν ανάγκη από συμπληρώματα. Επομένως, η επίσημη άποψη ήταν ότι δεν είναι δικαιολογημένη η χορήγηση συμπληρωμάτων στα περισσότερα φυσιολογικά για το βάρος και το ύψος παιδιά, ιδίως από τη στιγμή που ο ρυθμός ανάπτυξης ελαττώνεται μετά τη βρεφική ηλικία .

Πότε είναι απαραίτητα τα συμπληρώματα διατροφής

Οι ομάδες που επίσημα διατρέχουν ιδιαίτερο διατροφικό κίνδυνο και στις οποίες τα συμπληρώματα διατροφής ενδείκνυται, είναι οι εξής:

1. Παιδιά που οι γονείς τους δεν έχουν τη δυνατότητα να τους προσφέρουν τα κατάλληλα τρόφιμα και αναγκαστικά υποσιτίζονται. Παρότι στη χώρα μας  έρευνες έδειξαν ότι οι ασθενέστερες οικονομικά οικογένειες τρώνε ισορροπημένα και δεν απαιτείται η λήψη συμπληρωμάτων διατροφής, υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις  στις οποίες μπορεί το  παιδί να υποσιτίζεται (π.χ., παιδιά-θύματα γονεϊκής εγκατάλειψης ή κακοποίησης )

2. Παιδιά και έφηβοι με διατροφικές διαταραχές (νευρογενή  ανορεξία ή βουλιμία, διατροφική νεοφοβία, με επιλεκτική ή χαώδη διατροφή). Στην παιδική και στην εφηβική ηλικία, παράλληλα με τη σωματική ανάπτυξη, αναπτύσσεται και η προσωπικότητα του παιδιού ή του εφήβου. Υπάρχουν περιπτώσεις παιδιών που  χρησιμοποιούν το φαγητό τους σαν όπλο για να επιτύχουν κάτι που θέλουν. Πολλά παιδιά αρνούνται να δοκιμάσουν καινούργιες τροφές (διατροφική νεοφοβία), ή έχουν περιορισμένη όρεξη ή υπάρχουν παιδιά που οι γονείς τους δεν τους προσφέρουν θρεπτικές τροφές κατάλληλες για την ηλικία τους (π.χ.,  τους δίνουν πολλά γαριδάκια, γλυκά κ.λπ.) ή πάσχουν από νευρογενή ανορεξία ή βουλιμία, όπου είτε το παιδί ηθελημένα υποσιτίζεται, είτε μειώνει την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών προκαλώντας εμετό.

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies