Αρχική Μωρό 0-2Πρακτικός Οδηγός Συμβατικός μάρσιπος ή μάρσιπος αγκαλιάς;

Συμβατικός μάρσιπος ή μάρσιπος αγκαλιάς;

από kmir

30_galleryΤα τελευταία χρόνια, το babywearing και οι μάρσιποι αγκαλιάς κερδίζουν συνεχώς έδαφος και ανεβαίνουν στις προτιμήσεις των γονιών ως απαραίτητη πρώτη αγορά για το μωρό.

Της Στέλλας Σταμουλάκη, πιστοποιημένης συμβούλου Babywearing και δημιουργού του www.babywearing.gr

Τα slings, ή αλλιώς μάρσιποι αγκαλιάς, διαφέρουν απ’ τους συμβατικούς μάρσιπους. Δεν είναι μόνο ένας τρόπος μεταφοράς του μωρού, είναι και ένα πολύτιμο εργαλείο για να ηρεμήσει ένα ανήσυχο μωρό, για να προλάβει ή να ανακουφίσει τους κολικούς, για να βοηθήσει τους γονείς να αναπτύξουν δεσμούς με το μωρό τους, αλλά και να τους επιτρέψει να κάνουν κι άλλα πράγματα ενώ “φορούν” το μωρό τους.

Είναι κατάλληλοι για νεογέννητα και μπορούν να χρησιμοποιηθούν από την πρώτη μέρα με απόλυτη ασφάλεια. Το μωρό δεν “κρέμεται” σε ένα sling, αντίθετα βρίσκεται στη φυσική στάση αγκαλιάς που από μόνο του ένα νεογέννητο μωρό υιοθετεί: με τα πόδια λυγισμένα, τα γόνατα ψηλά και ακουμπώντας στο σώμα της μαμάς ή του μπαμπά με τον ίδιο τρόπο που θα ήταν στην αγκαλιά τους.

Ιδανική θέση

Όλες οι σύγχρονες ιατρικές έρευνες δείχνουν πως η ιδανική θέση για τα μωρά μας επιτυγχάνεται όταν τα πόδια του μωρού είναι ανοιχτά και τα γόνατα σηκωμένα τουλάχιστον ως το ύψος του πωπού, με όλο το πόδι υποστηριγμένο απ’ το ισχίο ως το γόνατο.

Αν δείτε ένα νεογέννητο μωράκι να κοιμάται ανάσκελα, θα διαπιστώσετε πως ποτέ δεν τεντώνει τα πόδια προς τα κάτω. Αντίθετα, κρατάει από μόνο του τα ποδαράκια λυγισμένα και ανοιχτά, ακουμπώντας τα δεξιά κι αριστερά απ’ το σώμα του, με τις πατούσες να κοιτάζουν προς τα μέσα. Στη στάση αυτή το μωρό μας νιώθει άνετα!

Η στάση αυτή είναι αυτή που στο μωρό μας έρχεται πιο φυσικά, και έτσι έχει ενεργητικό ρόλο και όταν το κρατάμε στην αγκαλιά μας (στην ουσία μας «βοηθάει» να κουβαλήσουμε το βάρος του).

Όταν τα πόδια του μωρού κρέμονται προς τα κάτω, μπορεί να ασκούνται επιβαρυντικές πιέσεις στα ισχία. Τα παρακάτω σχεδιαγράμματα (από το Διεθνές Ινστιτούτο για τη Δυσπλασία Ισχίων), εξετάζουν ειδικά τους μάρσιπους και αναφέρουν ότι δε συνιστώνται οι συμβατικοί μάρσιποι στους οποίους το μωρό κρέμεται απ’ τον καβάλο με τα πόδια ίσια προς τα κάτω.

marsiposΑντίθετα, προτείνονται οι μάρσιποι αγκαλιάς, κάθε τύπου (sling, mei tai, wrap, pouch). Από άποψη εργονομίας, η θέση στην οποία βρίσκεται ένα μωρό σε μάρσιπο αγκαλιάς (όρθια θέση, με τα πόδια ανοιχτά και υποστηριγμένα ως το γόνατο), δεν έχει χρονικό περιορισμό. Είναι τόσο ευεργετική για την ανάπτυξη του μωρού που συχνά χρησιμοποιείται φυσιοθεραπευτικά (π.χ. σε μωράκια για τα οποία έχουμε οδηγία απ’ το γιατρό να φορούν δύο πάνες για να μένουν τα πόδια τους ανοιχτά, ή σε μωράκια που βρίσκονταν σε ισχιακή προβολή στην εγκυμοσύνη, κλπ.).

Άμεση επαφή με τη μαμά

Ένα μωρό σε μάρσιπο αγκαλιάς βρίσκεται σε άμεση επαφή με τη μαμά που το “φοράει”, χωρίς σκληρά τμήματα ή χοντρό ύφασμα να παρεμβάλλεται ανάμεσά τους. Τα μωράκια μας είναι προορισμένα για να κουρνιάζουν μέσα στα χέρια μας, για να χώνονται στο μαλακό στήθος της μαμάς, για να βολεύονται κοντά στο λαιμό μας. Όταν κουβαλάμε ένα μωρό σε sling, εκείνο αντιλαμβάνεται τη θέρμη του κορμιού μας, τις συχνές αλλαγές θέσης, το δυνατό άγγιγμα της αγκαλιάς μας, την κίνησή μας. Και φυσικά βρίσκει την ευκαιρία να μάθει να ισορροπεί το κεφάλι του, να στηρίζει τον κορμό του και να χρησιμοποιεί τους μύες του σώματός του για να κρατιέται πάνω μας. Δέχεται άλλωστε και πολύτιμα ερεθίσματα στην αγκαλιά μας με sling, όταν το φιλάμε συχνά, του χαϊδεύουμε τα μαλλιά, του ακουμπάμε τη μυτούλα, του αλλάζουμε θέση, ενώ περπατάμε με άνεση και μπορούμε να κάνουμε ταυτόχρονα διάφορες άλλες δραστηριότητες.

Ελευθερία κινήσεων και ευκολία θηλασμού

Όταν φοράμε το μωρό μας με μάρσιπο αγκαλιάς μπορούμε άνετα να περπατήσουμε, να κινηθούμε ελεύθερα και να καθίσουμε, χωρίς περιορισμό. Ακριβώς επειδή αντιγράφεται ο τρόπος που κρατάμε το μωρό αγκαλιά, ο θηλασμός είναι επίσης εύκολος με μάρσιπο αγκαλιάς, αναπαράγοντας με ακρίβεια τη θέση που βολεύει την κάθε μαμά και το μωρό της. Δε χρειάζεται πια η μαμά που θηλάζει να περνάει ώρες στον καναπέ ή να κουβαλάει μαξιλάρια θηλασμού ή/και καλύμματα. Ο θηλασμός σε sling είναι εύκολος, διακριτικός και μπορεί να γίνει παντού!

Πρακτικότητα και διάρκεια

Σε αντίθεση με τους συμβατικούς μάρσιπους, ένας μάρσιπος αγκαλιάς δεν έχει περιορισμό βάρους ή ηλικίας πέρα απ’ τις αντοχές μας. Χρησιμοποιείται συχνά με παιδιά 2 ή 3 ετών που κουράστηκαν να περπατούν σε μια μεγάλη βόλτα, ή που χρειάζονται την αγκαλιά της μαμάς ενώ εκείνη περπατά ή ψωνίζει. Με δεδομένο μάλιστα ότι χρησιμοποιείται από την πρώτη μέρα με νεογέννητο μωρό, μπορεί κανείς να πει ότι η διάρκεια χρήσης ενός μάρσιπου αγκαλιάς είναι πραγματικά πολυετής! Είναι και ένας απ’ τους λόγους που αποτελεί εξαιρετική ιδέα για δώρο σε νεογέννητο. Τα φορμάκια θα σταματήσουν να του χωράνε σε λίγους μήνες, ένα καλό sling όμως θα είναι δώρο που θα κρατήσει για χρόνια και θα απευθύνεται τόσο στο μωρό όσο και στη μαμά! Και ας μην ξεχνάμε ότι ένας μάρσιπος αγκαλιάς πλένεται άνετα στο πλυντήριο και κατασκευάζεται μόνο από φυσικά υφάσματα.

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies