Αρχική ΔιάφοραΣυνεντεύξεις Συζητάμε με τον Μάνο Κοντολέων, συγγραφέα

Συζητάμε με τον Μάνο Κοντολέων, συγγραφέα

από kmir

 

manos-kontoleon-2Υπάρχει αγαπημένο σας βιβλίο ή τα αγαπάτε όλα εξίσου σαν παιδιά σας;

Ασφαλώς όλα το ίδιο.

Τα παιδιά διαβάζουν σήμερα λογοτεχνία; Οι γονείς τους διαβάζουν περισσότερο;

Δεν με ενδιαφέρει τόσο η ποσότητα όσο η ποιότητα. Με άλλα λόγια, προτιμώ έναν και μόνο αναγνώστη, αλλά καλό αναγνώστη, από δύο μέτριους. Ο αναγνώστης δεν πρέπει να καταναλώνει το βιβλίο, αλλά να το ξαναγράφει. Κάθε φορά που ένας βιβλίο πέφτει στα χέρια ενός αναγνώστη, λαχταρά να ξαναγραφτεί.

Το σχολείο προωθεί τη λογοτεχνία ή μήπως την καταδικάζει;

Υπάρχουν εκπαιδευτικοί που πιστεύουν στη λογοτεχνία και την αγαπάνε. Και κάνουν ό,τι μπορούν για να μεταβιβάσουν αυτήν τους την αγάπη στους μαθητές τους.

Πώς μπορούν οι γονείς να προωθήσουν τη φιλαναγνωσία; Πώς μπορείς να πείσεις ένα παιδί να ταξιδέψει με ένα βιβλίο, όταν έχεις να ανταγωνιστείς το Playstation και όλες τις συναφείς νέες τεχνολογίες;

Απλώς και μόνο να του έχεις δώσει την ευκαιρία να γνωρίζει πως υπάρχει και το βιβλίο. Από εκεί και πέρα, ο καθένας θα βρει ή όχι τον δικό του δρόμο με τον δικό του τρόπο. Επαναλαμβάνω πως προτιμώ έναν καλό, δημιουργικό αναγνώστη, από δύο μέτριους, παθητικούς καταναλωτές βιβλίων.

Τι «χάνουν» όσα παιδιά δεν διαβάζουν βιβλία; Το τι κερδίζουν είναι λίγο-πολύ γνωστό…

Αυτό που χάνει ο κάθε άνθρωπος που δεν έχει αγαπήσει τη διαδικασία της δημιουργικής ανάγνωσης. Ποιο είναι αυτό; Έχουν γραφτεί βιβλία για να το περιγράψουν. Με μια φράση, αν θέλετε να το πω – την παρέα με τον εαυτό του.

Θα θέλαμε να μας προτείνετε τα 5 αγαπημένα σας βιβλία για παιδιά (όχι απαραίτητα δικά σας) και τα 5 αγαπημένα βιβλία σας για τους γονείς τους.

Όχι! Ποιος είμαι εγώ που θα προτείνω κάτι σε κάποιον άλλον; Είναι σαν να μου ζητάτε να κάνω ένα προξενιό. Η σχέση αναγνώστη με βιβλίο είναι σχέση ερωτική. Ας την αφήσουμε να ανθίζει από μόνη της με όποιον τρόπο κάθε φορά προσφέρεται.

Το πιο μεγάλο «ταξίδι» το έχετε κάνει σαν συγγραφέας ή σαν αναγνώστης; Ποιος ήταν ο προορισμός;

Α, το πιο δύσκολο μου το φυλάγατε για τα τέλος!…

Δεν ξέρω, ειλικρινά δεν ξέρω… Εκείνο που μπορώ να πω είναι πως με κάποιων άλλων συγγραφέων τα βιβλία έκανα το ταξίδι της ζωής. Με τα δικά μου ίσως να έφτασα μέχρι… το Πήλιο (εκεί που έχω ένα σπίτι που αγαπώ).

Αλλά στη ζωή μου μετράνε και τα δύο. Χωρίς το ένα από αυτά (όποιο κι αν είναι αυτό) άλλη ζωή θα είχα ζήσει.

*Ο Μάνος Κοντολέων ασχολείται με τη λογοτεχνία από τα παιδικά του χρόνια. Γράφει μυθιστορήματα, διηγήματα, παραμύθια και κριτικά σημειώματα. Φέτος συμπληρώνει 30 χρόνια συγγραφικής παρουσίας.

.

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies