Αρχική ΔιάφοραΣυνεντεύξεις Συζητάμε με τον Ιάκωβο Μαρτίδη, ψυχίατρο

Συζητάμε με τον Ιάκωβο Μαρτίδη, ψυχίατρο

από kmir

Συζητάμε με τον Ιάκωβο ΜαρτίδηMε αφορμή το βιβλίο «Η αγάπη στην πρίζα», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Αρμός, ο κ. Ιάκωβος Θ. Μαρτίδης, ψυχίατρος-συγγραφέας, μιλάει στο familylife.gr

για τη σχέση γονιών και παιδιών, τη σχέση του ζευγαριού, αλλά και για το πώς επηρεάζονται τα παιδιά από ένα διαζύγιο.

Συνέντευξη στη Δήμητρα Μαυρίδου

Η αγάπη είναι ένα συναίσθημα που μας κρατάει σε εγρήγορση;

Η αγάπη δεν είναι ένα απλό συναίσθημα. Είναι κάτι πολύ πέρα από αυτό. Μπορεί κάθε αυθεντικό θετικό συναίσθημα να είναι εκδήλωση και προϊόν αγάπης, αλλά η αγάπη είναι πέρα και πάνω από τα συναισθήματα. Η αγάπη είναι συνειδητή επιλογή, είναι δέσμευση και ελευθερία, είναι χρέος και ευθύνη, είναι γαλήνια εμπειρία, είναι βίωμα, είναι ανελικτική δράση… Η αγάπη είναι συνειδητή στάση ζωής, έχει βάθος, έχει ποιότητα και εξακτινώνεται προς όλους. Επομένως, είναι αυτονόητο ότι η αγάπη μας κρατάει σε εγρήγορση και όχι σε εφησυχασμό.

Έρωτας, αγάπη, γάμος, διαζύγιο. Είναι μια φυσιολογική εξέλιξη των πραγμάτων… ;

Σίγουρα αυτή είναι η φυσιολογική εξέλιξη των πραγμάτων όσον αφορά την χρονολογική διάσταση. Πρώτα ερωτεύεσαι, μετά αγαπάς και μετά παντρεύεσαι. Δεν μπορεί να υπάρξει διαζύγιο αν δεν έχει προϋπάρξει γάμος. Όμως καμιά φορά μπορεί να αγαπήσεις κάποιον χωρίς προηγουμένως να τον έχεις ερωτευθεί ή να παντρευτείς κάποιον χωρίς να τον έχεις αγαπήσει. Εδώ δεν τηρείται η «σειρά». Παρόλα αυτά επειδή η ζωή είναι ανοικτή, ποτέ δεν μπορείς εκ των προτέρων να προδικάσεις το που θα πάει μια σχέση. Για παράδειγμα, δυο άνθρωποι που παντρεύτηκαν όχι από αγάπη, αλλά από ανάγκη ή σκοπιμότητα μπορεί συν τω χρόνω μέσα στο γάμο να αρχίσουν να καλλιεργούν την αγάπη. Κανείς όταν παντρεύεται δεν παντρεύεται για να χωρίσει.

Αν όμως τα πράγματα δεν πάνε καλά και δεν υπάρχουν πιθανότητες να ζήσει καλά ένα ζευγάρι, τότε το να χωρίσει, είναι ένα φυσικό επακόλουθο της άσχημης κατάστασης. Με αυτή την έννοια είναι μια φυσιολογική εξέλιξη. Ταυτόχρονα όμως, το διαζύγιο υποδηλώνει την αδυναμία δυο ανθρώπων να ζήσουν αρμονικά και αγαπημένα. Και αυτή δεν είναι φυσιολογική κατάσταση. Ίσα-ίσα μπορεί να είναι μια αρρωστημένη. Όμως και το να μην χωρίζουν τα ζευγάρια και να ζουν σε αρρωστημένες καταστάσεις και αυτό δεν είναι φυσιολογικό. Βλέπουμε λοιπόν ότι η έννοια του φυσιολογικού είναι σχετική και όχι απόλυτη.

Για ποιους λόγους παντρευόμαστε;

Υπάρχουν πολλοί και διαφορετικοί λόγοι που παντρευόμαστε. Αναφέρω μερικούς επιγραμματικά. Η ανάγκη να αγαπήσουμε και να μας αγαπήσουν, η ανάγκη να νοιώσουμε ασφαλείς, η ανάγκη για αναγνώριση, η ανάγκη για σεξουαλική επαφή, η επιθυμία να μην είμαστε μόνοι και να μην νοιώθουμε μοναξιά, η ανάγκη του ανθρώπου να κάνει παιδιά που είναι η ύψιστη δημιουργία που μπορεί να επιτελέσει ένας άνθρωπος και που είναι και «ανάγκη» της ζωής για την ζωή. Μερικές φορές όμως «εξαναγκαζόμαστε» να παντρευτούμε λόγω κάποιας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης ή και λόγω οικογενειακών ή/και κοινωνικών πιέσεων. Φυσικά το να παντρεύεσαι κάτω από πίεση δεν είναι και ότι καλύτερο.

Είναι όλοι κατάλληλοι για γάμο; Ερωτήματα που απασχολούν πολύ κόσμο…

Είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι όλοι οι άνθρωποι δεν είναι κατάλληλοι για να παντρευτούν. Άνθρωποι που είναι σε μεγάλο βαθμό ανώριμοι σαν προσωπικότητες, άνθρωποι που δυσκολεύονται πολύ να εμπιστευθούν, να μοιρασθούν, να προσφέρουν, άνθρωποι με πολλά ναρκισσιστικά στοιχεία και με έντονη εγωκεντρική αντίληψη των πραγμάτων, άνθρωποι που ζηλεύουν υπερβολικά, θα δυσκολευθούν πολύ και θα δυσκολέψουν και τον σύντροφό τους μέσα σε ένα γάμο.

Φυσικά ιδιαίτερα ακατάλληλοι για γάμο είναι όσοι είναι επιρρεπείς σε πάσης φύσεως εξαρτήσεις και οπωσδήποτε όσοι δεν μπορούν να ελέγξουν την συμπεριφορά τους και ασκούν σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία.Όσες περισσότερες από τις παραπάνω δυσκολίες ή ιδιότητες συγκεντρώνει στο πρόσωπό του ένας άνθρωπος και σε όσο μεγαλύτερο βαθμό, τόσο πιο ακατάλληλος είναι ο άνθρωπος αυτός για γάμο.

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies