Αρχική ΔιάφοραΣυνεντεύξεις Συζητάμε με τον Ευτύχη Μπλέτσα, παρουσιαστή

Συζητάμε με τον Ευτύχη Μπλέτσα, παρουσιαστή

από kmir

eftixis-bletsas-2Συναντήσαμε τον Ευτύχη Μπλέτσα και με καλοκαιρινή διάθεση μιλήσαμε για τη μαγειρική και την υγιεινή διατροφή, πήραμε ιδέες για να κάνουμε οικονομικότερα τα γεύματά μας και τέλος μαγειρέψαμε μια δροσερή, αλλά χορταστική συνταγή με λαχανικά και μακαρόνια.

 

Συνέντευξη στη Δήμητρα Μαυρίδου

1. Η μαγειρική για εσένα είναι…

Α. τέχνη

Β. απόλαυση

Γ. ανάγκη

Δ. ………..

Όλα τα παραπάνω. Το φαγητό είναι απόλαυση, μας δίνει ενέργεια, είναι το θεμέλιο της σωστής λειτουργίας του οργανισμού μας και το καύσιμο που χρειάζεται το σώμα μας. Το φαγητό μάς καθορίζει. Κατά κάποιον τρόπο είμαστε ό,τι τρώμε. Αν τρώμε καλά, είμαστε καλά. Αν τρώμε υγιεινά, είμαστε υγιείς. Αν τρώμε φαγητά περιεκτικά σε ενέργεια, είμαστε γεμάτοι δύναμη και ζωτικότητα.

Είναι μία από τις σημαντικές χαρές της ζωής. Γι’ αυτό πρέπει να είναι νόστιμο… Το τι θεωρείται νόστιμο είναι για τον καθένα από εμάς σχετικό. Όλοι όμως μπορούμε να «διδάξουμε» στο σώμα μας να απολαμβάνει το φαγητό και να ζητάει αυτό που μας κάνει καλό. Για τον λόγο αυτό το «έξυπνο φαγητό» εκτός από νόστιμο είναι και υγιεινό, συνδυάζοντας «το τερπνόν μετά του ωφελίμου».

Το έξυπνο φαγητό είναι απολαυστικό όχι μόνο την ώρα που το τρώμε, αλλά και την ώρα που το φτιάχνουμε, γιατί «το ταξίδι έχει σημασία και όχι ο προορισμός». Το σπουδαιότερο υλικό για να πετύχει η συνταγή είναι η καλή μας διάθεση… Όταν μαγειρεύουμε με καλή διάθεση, «ρίχνουμε μέσα» στο φαγητό τη θετική μας ενέργεια, κι αυτό «ζωντανεύει» και γίνεται πιο νόστιμο αλλά και πιο υγιεινό.

Η μαγειρική είναι και ανάγκη. Πολλές φορές στη ζωή μου αναγκάστηκα να μαγειρέψω επειδή δεν μπορούσα να τραφώ με έτοιμα ή απλά δεν ήθελα να ξοδεύω τα λεφτά μου χωρίς λόγο. Το ίδιο ισχύει και σήμερα. Προτιμώ να μαγειρέψω στο σπίτι και να έχω τον απόλυτο έλεγχο αυτού που τρώω από το να πάρω κάτι έτοιμο.

Η μαγειρική είναι επίσης επιστήμη. Υπάρχουν κάποιοι νόμοι και κανόνες που πρέπει να ακολουθούμε, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι είμαστε περιορισμένοι. Μπορούμε ουσιαστικά να κάνουμε ό,τι θέλουμε, αλλά αν θέλουμε αυτό που θα φάμε να είναι νόστιμο, υγιεινό και οικονομικό, θα πρέπει να λάβουμε υπόψη κάποιες σημαντικές παραμέτρους.

Τέλος η μαγειρική είναι και τέχνη! Αυτό σημαίνει πως η μαγειρική και η γεύση είναι κάτι υποκειμενικό. Και επειδή η τέχνη βγαίνει από τον εσωτερικό μας κόσμο, η μαγειρική είναι ένας υπέροχος τρόπος για να εκφραστούμε και να δημιουργήσουμε, χωρίς να έχει καμιά σημασία το επίπεδο των μαγειρικών μας γνώσεων.

2. Σου αρέσει να μαγειρεύεις ή προτιμάς την κουζίνα της μαμάς;

Η αλήθεια είναι ότι δεν έχω τον χρόνο και την ησυχία που χρειάζεται για να μαγειρέψω και να γευματίσω με τον τρόπο που θέλω. Όταν, όμως, βρίσκομαι στο σπίτι μου στην Θεσσαλονίκη, πειραματίζομαι με συνταγές και μαγειρεύω τα φαγητά που προτιμώ. Όταν είμαι στην Αθήνα και μένω στους γονείς μου, τρώω στην κουζίνα της μαμάς, η οποία μαγειρεύει τα αγαπημένα μου φαγητά σε υγιεινές και ελαφριές παραλλαγές.

3. Πώς προέκυψε η ιδέα να συνδυάσεις τη μουσική με τη μαγειρική;

Το πιο σημαντικό συστατικό σε κάθε συνταγή είναι η καλή μας διάθεση. Η μουσική είναι ένας τρόπος να βάλουμε καλή διάθεση στο φαγητό που φτιάχνουμε, είτε ακούγοντας μουσική την ώρα που μαγειρεύουμε, είτε, ακόμα καλύτερα, παίζοντας μουσική και τραγουδώντας. Ο συνδυασμός της μαγειρικής και της μουσικής για μένα ήταν κάτι που ήρθε αβίαστα, με φυσικό τρόπο. Ήταν πάντα οι δύο μεγάλες μου αγάπες, συνεπώς το ανακάτεμά τους στη ζωή μου ήταν κάτι αναπόφευκτο. Τώρα πια που ασχολούμαι με την Εκπαιδευτική Ψυχολογία, γνωρίζω καλά πως η μουσική μπορεί να βοηθήσει στην εκπαίδευση και τη μετάδοση πληροφορίας. Για τον λόγο αυτό χρησιμοποιώ μουσική στα εκπαιδευτικά προγράμματα που σχεδιάζω και στις μαγειρικές παραστάσεις που παρουσιάζω.

4. Ποιο είναι το αγαπημένο σου φαγητό;

Το αγαπημένο μου φαγητό είναι το αληθινό φαγητό! Είμαι λάτρης των λαχανικών, των οσπρίων, των ξηρών καρπών και των φρούτων εποχής! Οι αγαπημένες μου επιλογές περιλαμβάνουν λιτές, μεσογειακές συνταγές με δημητριακά, ψάρια ψητά, πολυποίκιλες φρέσκες σαλάτες ή κάποιο από τα εξαίσια φαγητά της μαμάς σε μοντέρνα, υγιεινή παραλλαγή. Με άλλα λόγια, νόστιμη μεσογειακή κουζίνα, βασισμένη σε αγνά υλικά, προσαρμοσμένη στις διατροφικές τάσεις της εποχής, πλούσια σε γεύση και ουσία.

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies