Αρχική ΔιάφοραΣυνεντεύξεις Συζητάμε με τον Ευγένιο Τριβιζά, συγγραφέα

Συζητάμε με τον Ευγένιο Τριβιζά, συγγραφέα

από kmir

trivizasΕυγένιος Τριβιζάς: «Κάθε κοινωνία έχει τα παιδιά που της αξίζουν»

Συνέντευξη στη Δήμητρα Μαυρίδου

Πλάνο πρώτο: Μια μητέρα SOS, αδέλφια, ένα σπίτι, ένα χωριό.

Πλάνο δεύτερο: Μια μητέρα, ένας μπαμπάς, αδέλφια, ένα σπίτι.

Δύο διαφορετικά μοντέλα οικογένειας με ένα κοινό σημείο αναφοράς: Την αγάπη.

Μερικές φορές στη ζωή μας κάποιες λάθος επιλογές μας ή ίσως κάποιες «κακές» στιγμές μας οδηγούν σε άλλα μονοπάτια. Τότε η οικογένεια κλονίζεται και μερικές φορές τίποτα δεν μπορεί να γίνει ξανά όπως πριν. Τότε ακριβώς είναι που χρειάζονται εναλλακτικές μορφές οικογένειας για να αγκαλιάσουν και πάλι με αγάπη τα παιδιά και να τα προστατέψουν. Αυτό ακριβώς κάνουν τα παιδικά χωριά SOS, που φέτος «έκλεισαν» τα 25. Ο αγαπημένος μας, ποιητής παραμυθιών, Ευγένιος Τριβιζάς τους δώρισε ένα βιβλίο. Τα Starbucks, με τη σειρά τους αποφάσισαν να δωρίσουν τα έσοδα από τις πωλήσεις του βιβλίου σε όλα τα παιδιά που μένουν στα παιδικά χωριά SOS.

Το Family life συνάντησε τον κ. Τριβιζά, μίλησε μαζί του, φιλοσόφησε, αναρωτήθηκε, εμπνεύστηκε, προβληματίστηκε και τελικά δημιουργήθηκε μια μαγευτική συνέντευξη.

Πώς προέκυψε η ιδέα για το βιβλίο «Το Χωριό της Χαράς», με διανομή αποκλειστικά από τα Starbucks; Κατά τη γνώμη σας, μπορούν να λειτουργήσουν για το παιδί εξίσου καλά και άλλα μοντέλα οικογένειας;

Η ιδέα για να γραφτεί το «Χωριό της Χαράς», ξεκίνησε από τα παιδικά χωριά SOS, με σκοπό να εορτάσουν με αυτόν τον τρόπο τα 25 χρόνια από την ίδρυσή του πρώτου παιδικού χωριού SOS, στην Βάρη, σε συνεννόηση με τα καταστήματα Starbucks, που συμπληρώνουν 5 χρόνια παρουσίας στην Ελλάδα. Μεταξύ τους, έχει δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια μια ζεστή σχέση στήριξης και κάθε κατάστημα έχει «υιοθετήσει» ένα παιδί συμμετέχοντας με αυτόν τον τρόπο ενεργά στη ζωή.

Στο βιβλίο αυτό προσπάθησα μέσα από την διασκεδαστική, αλλά και συγκινητική ιστορία τεσσάρων φίλων (ένα αλεπουδάκι που οι κυνηγοί σκότωσαν την μαμά του, ένα σκιουράκι που οι ξυλοκόποι κατέστρεψαν τη φωλιά του, ένα λαγουδάκι πρώην πειραματόζωο και ένας κάστορας που το ποτάμι παρέσυρε τα αδέλφια του) και την συνάντησή τους με μια αρκούδα σε ένα εγκαταλελειμμένο τσίρκο, να τονίσω την ζωτική σημασία της διαμόρφωσης κοινοτήτων.

Ασφαλώς και εναλλακτικά μοντέλα οικογένειας, όπως αυτό των παιδικών χωριών SOS, μπορούν να λειτουργήσουν για το παιδί εξίσου καλά με τον παραδοσιακό θεσμό, ο οποίος εκτός από τα θετικά έχει αρκετές φορές και παθολογικά στοιχεία, όπως δείχνουν για παράδειγμα οι στατιστικές των πάσης φύσεως κακοποιήσεων, που λαμβάνουν χώρα στους κόλπους της. Σίγουρα, το μοντέλο των παιδικών χωριών SOS, όπως το οραματίστηκε ο ιδρυτής του, ο Αυστριακός γιατρός Gneimer (μια μητέρα, ένα σπίτι, ένα χωριό) είναι απείρως προτιμότερο, από το να στοιβάζονται τα ορφανά παιδιά σε ιδρύματα και ορφανοτροφεία.

Τα παιδιά και οι γονείς, σας αγαπάμε για τα παραμύθια σας. Λίγοι γνωρίζουν όμως ότι είστε και καθηγητής της Συγκριτικής Εγκληματολογίας του Πανεπιστημίου του Reading, της Αγγλίας. Από τη μια η διερεύνηση της παιδικής ψυχής και από την άλλη η διείσδυση στην ψυχή ενός εγκληματία. Τελικά εγκληματίας γεννιέσαι ή γίνεσαι;

H βιολογική προσέγγιση σύμφωνα με την οποία ο εγκληματίας «γεννιέται» , χαρακτηρίζεται δηλαδή από κληρονομικά καθορισμένες ιδιαιτερότητες στα χρωμοσώματα, στις ορμόνες του, στις λειτουργίες του εγκεφάλου του, κ.λπ. είχε πάψει για ένα μεγάλο διάστημα να γίνεται ευρέως αποδεκτή και να θεωρείται «πολιτικά ορθή», ιδίως λόγω των ρατσιστικών της προεκτάσεων. Πρόσφατα με την μελέτη των γονιδίων επανήλθε στην επικαιρότητα. Όχι μόνο η εγκληματικότητα, αλλά και η ομοφυλοφιλία και άλλες συμπεριφορές θεωρούνται ότι έχουν κληρονομικές καταβολές, οι οποίες ενεργοποιούνται όταν υφίστανται οι κατάλληλες συνθήκες. Ωστόσο και αυτές οι θεωρίες μπορεί να αποδειχθούν τρωτές.

Η προσωπική μου άποψη είναι ότι τόσο οι κληρονομικοί, όσο και οι περιβαλλοντικοί παράγοντες, παίζουν ανάλογα με την περίπτωση κάποιο ρόλο. Φανταστείτε ένα αυτοκίνητο με ελαττωματικά φρένα, το οποίο οδηγεί μεθυσμένος ένας μύωψ οδηγός, σε έναν ολισθηρό κακοφωτισμένο δρόμο με μεγάλη κίνηση. Αυτό το αυτοκίνητο είναι πολύ πιθανό να προκαλέσει κάποιο ατύχημα. Ατύχημα όμως, μπορεί να συμβεί και σε ένα άψογο αυτοκίνητο με άριστο οδηγό σε απαράδεκτες κυκλοφοριακές συνθήκες. Από την άλλη μεριά ένας κάκιστος οδηγός, ακόμα και στο τιμόνι ενός ελαττωματικού οχήματος μπορεί να αποφύγει το ατύχημα, σε έναν καλοφωτισμένο δρόμο με ελάχιστη κίνηση.

Αν στη θέση του μύωπα οδηγού ή του αυτοκινήτου με τα ελαττωματικά φρένα βάλετε ένα άτομο με εγγενή ροπή στο έγκλημα, στη θέση του καλού ή κακού δρόμου, τις κοινωνικές συνθήκες και τέλος στη θέση του ατυχήματος το έγκλημα, καταλαβαίνετε τι εννοώ.

Μπορεί να ελεγχθεί η παιδική παραβατικότητα; Που οφείλεται;

Κάθε κοινωνία έχει τα παιδιά που της αξίζουν. Τα πρότυπα τα οποία τους προσφέρει, η πνευματική τροφή με τα οποία τα γαλουχεί, επηρεάζουν και την μελλοντική τους συμπεριφορά. Αν δε θέλουμε να εκκολάψουμε μια νέα γενιά εγκληματιών, καλά θα κάνουμε να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο εμείς οι ίδιοι φερόμαστε.

Μια από τις εκφάνσεις της είναι και το φαινόμενο του εκφοβισμού (bullying). Τι οδηγεί πιστεύετε τα μικρά παιδιά σε εκδήλωση τέτοιων συμπεριφορών; «Φταίνε» μόνο οι γονείς;

Ένα πλήθος παραγόντων, είτε μεμονωμένων, είτε σε συνδυασμό μεταξύ των, πυροδοτούν τέτοιου είδους συμπεριφορές, όπως για παράδειγμα έλλειψη αυτοεκτίμησης και η προσπάθεια ανάκτησής της μέσω της επιθετικότητας. Το «ξύλο» μπορεί να βγήκε από τον παράδεισο, αλλά οδηγεί συχνά στη κόλαση. Τα παιδιά που υφίστανται σωματική τιμωρία από τους γονείς τους, είναι πολύ πιο πιθανό να φέρονται τα ίδια με βίαιο τρόπο, σε μικρότερους ή πιο αδύνατους συμμαθητές τους. Σε αυτά πρέπει να προστεθεί το πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα της ομάδας ή συμμορίας παιδιών, όπου το ένα μέλος ενθαρρύνει ή συναγωνίζεται το άλλο σε επιθετικότητα, καθώς και η ανοχή εκ μέρους άλλων παιδιών που προτρέπουν ή παρακολουθούν χωρίς να συμμετέχουν.

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies