Αρχική ΔιάφοραΣυνεντεύξεις Συζητάμε με τη Μαρί Κυριακού, συγγραφέα

Συζητάμε με τη Μαρί Κυριακού, συγγραφέα

από kmir

mari-kiriakouΗ Μαρί Κυριακού μίλησε στον Χάρη Πορέτση για τον εθελοντισμό, το νέο της παραμύθι και για τα Χριστούγεννα.

 

Επιμέλεια: Δήμητρα Μαυρίδου

Η εκπομπή ΜΕ ΑΓΑΠΗ, που παρουσιάζετε στον ΑΝΤΕΝΝΑ, μεταδίδεται για τέταρτη χρονιά. Πιστεύετε ότι μια τηλεοπτική εκπομπή μπορεί να επιτελέσει κοινωνικό έργο;

Όχι μόνο το πιστεύω, αλλά το διαπίστωσα αυτά τα τέσσερα χρόνια. Και χαίρομαι γιατί μέσα από την εκπομπή έχουμε δημιουργήσει έναν δίαυλο επικοινωνίας, ενημέρωσης αλλά και προσφοράς για όσους μπορούν και θέλουν να προσφέρουν, αλλά και για όσους χρειάζονται βοήθεια και δεν ξέρουν πού μπορούν να απευθυνθούν. Κάθε χρόνο, άλλωστε, προσαρμόζουμε τα θέματά μας, ανάλογα με τις κοινωνικές ανάγκες. Φέτος, ας πούμε, δεν θα μπορούσαμε να αγνοήσουμε την οικονομική κρίση και τις επιπτώσεις της στην καθημερινότητά μας. Έτσι, ασχολούμαστε περισσότερο με θέματα της καθημερινής μας διαβίωσης και σίτισης, ή ακόμη και της ψυχολογικής αντιμετώπισης των οικονομικών δυσκολιών ή της ανεργίας. Σας δίνω ένα παράδειγμα για το πώς μπορεί να δράσει η εκπομπή.

Αυτό, φυσικά, δεν σημαίνει ότι δεν ασχολούμαστε με τα ιδρύματα και τα σωματεία ή τις οργανώσεις που χρειάζονται να κάνουν γνωστό το έργο τους, να βοηθηθούν ή να προσελκύσουν εθελοντές.

Ποιο ήταν το κίνητρό σας, πώς σας ήρθε η ιδέα να δημιουργήσετε μια εκπομπή που θα ασχολείται με τον εθελοντισμό;

Ειλικρινά δεν ξέρω αν ήταν μόνο διάφορα περιστατικά που είχα βιώσει. Ξέρω ότι από πολύ μικρή ήθελα να βοηθήσω, είχα πολλές ευαισθησίες. Το να βοηθήσεις μεμονωμένα κάποιους ανθρώπους, διαπίστωσα ότι δεν είναι αρκετό και δεν λύνει το πρόβλημα δεκάδων άλλων ανθρώπων. Σκέφτηκα, λοιπόν, να χρησιμοποιήσω τη δύναμη της τηλεόρασης για καλό σκοπό. Έτσι «γεννήθηκε» η κοινωνική εκπομπή ΜΕ ΑΓΑΠΗ. Και τώρα πια υπάρχουν και παράλληλες δράσεις, οι οποίες χρόνο με τον χρόνο πολλαπλασιάζονται και έχουν ουσιαστικά αποτελέσματα. Όπως είναι ΤΑ ΚΟΥΤΙΑ ΜΕ ΑΓΑΠΗ, όπου όποιος θέλει βάζει ρούχα, και εμείς, αφού τα αποστειρώσουμε, τα διοχετεύουμε σε ιδρύματα και οργανώσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Πώς μπορεί κάποιος να βοηθήσει στο έργο της εκπομπής;

Σας ευχαριστώ που μου κάνετε αυτήν την ερώτηση! Με πολλούς τρόπους! Ήδη μας βοηθούν πολλοί τηλεθεατές με τα ρούχα που βάζουν καθημερινά στα ΚΟΥΤΙΑ. Μας βοηθούν διάφορες εταιρείες αλλά και μεμονωμένα άτομα στις εκδηλώσεις που κάνουμε κάθε χρόνο στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη για περίπου 1.500 παιδιά από ιδρύματα και σωματεία. Αλλά και καθημερινά που μεταδίδεται η εκπομπή, έχουμε περιπτώσεις παιδιών που μπορεί να χρειάζονται ιατρική βοήθεια, που χρειάζονται πιθανόν ψυχολογική στήριξη, που μπορεί να χρειάζονται εθελοντές…κάποιες οργανώσεις… Εμείς ενημερώνουμε και, ευτυχώς, υπάρχουν πολλοί που ανταποκρίνονται!

Υπάρχει όμως και μια νέα σας δραστηριότητα. Η συγγραφή ενός παιδικού παραμυθιού. Πώς προέκυψε «Ο Μάικ ο Φασολάκης»;

Χωρίς να το προγραμματίσω και χωρίς να το σχεδιάσω. Τελείως αυθόρμητα έγραψα σε ένα τετράδιο μια ιστορία γεμάτη περιπέτειες και σκανταλιές, στη συνέχεια δημιούργησα το φασολάκι μου, του έδωσα το όνομα του μπαμπά μου και… έτοιμο το παραμύθι. Και όταν το διάβασαν οι δικοί μου άνθρωποι, με προέτρεψαν να το εκδώσω. Έτσι, με τη βοήθεια της σκιτσογράφου Λήδας Βαρβαρούση, που έδωσε μορφή στον Μάικ, αλλά και με τη στήριξη των εκδόσεων Λιβάνη, έγινε πραγματικότητα. Ένα πολύ τρυφερό παραμύθι με πολλές περιπέτειες, αλλά και ουσιαστικά μηνύματα για τα παιδάκια!

Συνοδεύεται και από ένα CD…

Νομίζω ότι αυτό είναι το δώρο για τις μαμάδες και τους μπαμπάδες! Θα μπορούν να βάζουν το CD, όπου τα παιδιά θα ακούνε το παραμύθι με αφήγηση δική μου, και τον Μάικ με τη φωνή του ταλαντούχου ηθοποιού και πολύ αγαπημένου μου φίλου Βασίλη Χαραλαμπόπουλου. Και με τη μουσική επένδυση του εξαιρετικού συνεργάτη μου, Θάνου Παπανικολάου.

Και μιας και πλησιάζουν τα Χριστούγεννα, τι σημαίνουν για εσάς, εκτός βέβαια από τον προφανή θρησκευτικό συμβολισμό;

Όσο δύσκολες και αν είναι οι καταστάσεις τα Χριστούγεννα, όλοι γινόμαστε λίγο παιδιά. Και για μένα είναι σημαντικά, γιατί τα περνάω συνήθως οικογενειακά. Αυτή είναι για μένα η ξεχωριστή σημασία τους. Γιατί είναι ημέρες που δίνεις και παίρνεις χαρά. Είναι επίσης ευκαιρία κα κάνουμε τον απολογισμό μας και να γίνουμε λίγο καλύτεροι άνθρωποι.

Ποια ήταν τα αγαπημένα σας Χριστούγεννα; Θα θέλατε να τα μοιραστείτε μαζί μας;

Ειλικρινά δεν μπορώ να ξεχωρίσω κάποια. Κάθε χρόνο κάνω Χριστούγεννα με την οικογένειά μου. Και είναι πάντα με πολλή αγάπη.

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies