Αρχική ΔιάφοραΣυνεντεύξεις Συζητάμε με την Μυρτώ Αλικάκη, ηθοποιό

Συζητάμε με την Μυρτώ Αλικάκη, ηθοποιό

από kmir

 

myrto-alikaki-2Η μητρότητα είναι κι αυτή ένας ρόλος;

Η μητρότητα δεν είναι ρόλος, είναι τρόπος ζωής.

Τα παιδιά φέρνουν:

Α. την ευτυχία

Β. την άνοιξη

Γ. την πληρότητα

Δ. το μέλλον

Ε. κάτι άλλο

Δεν ξέρω… απ’ όλα μάλλον. Φέρνουν τα πάντα. Όλα όσα δεν μπορούσες να φανταστείς ότι μπορείς να νιώσεις.

Τι σημαίνει για σένα «κάνω καριέρα» και τι «κάνω οικογένεια»;

Ότι αυτά τα δύο πρέπει να λειτουργούν αρμονικά και συμπληρωματικά, αλλιώς κάτι δεν πάει καλά. Μαμά σημαίνει ότι η μέγιστη προτεραιότητα είναι τα παιδιά σου, ότι έχεις την ευθύνη της ζωής τους και της ψυχικής τους υγείας. Πρέπει να είσαι εσύ καλά για να είναι κι αυτά. Το πιο βασικό για ένα παιδί είναι να το αγαπάς. Ακόμα και αν δεν είναι μαζί οι γονείς του, είναι βασικό να νιώθει ότι είσαι εκεί, ότι είσαι δίπλα του, ότι είσαι η προτεραιότητά του. Ότι δεν είναι κάποιος άλλος άνθρωπος πάνω από αυτό, ακόμα και ο ίδιος σου ο εαυτός. Γενικά, πρέπει να περνάς καλά στη σχέση και στην οικογένειά σου. Σίγουρα θα υπάρξουν κάποιες κρίσεις, εξαιτίας της καθημερινότητας, αλλά αντιμετωπίζονται. Το ζητούμενο είναι να χαίρεσαι, να μην νιώθεις πιεσμένος. Τα παιδιά δεν θέλουν μια μαμά καταπιεσμένη, αλλά μια μαμά που πατάει γερά στα πόδια της. Για να γίνουν κι αυτά έτσι, να στηρίζονται στον εαυτό τους και στις δυνάμεις τους.

Είσαι καλή μαμά;

Ναι, νομίζω ότι είμαι καλή μαμά. Θα με βαθμολογούσα με οκτώ. Κάνω, βέβαια, λάθη και κάνω μετά την αυτοκριτική μου. Συνήθως κάνω χαζά λάθη, καθημερινά. Για παράδειγμα, κάποιες περιόδους θα χρειαστεί να δουλέψω περισσότερες ώρες, αλλά δεν θα είναι για μεγάλο διάστημα. Θα καταλάβουν, όμως, τα παιδιά. Είναι η δουλειά μας αυτή. Προσπαθώ να περνάω πολύ χρόνο μαζί τους.

Καλός γονιός γεννιέσαι ή γίνεσαι;

Νομίζω ότι πρέπει να διαθέτεις κάποια στοιχεία, όπως, για παράδειγμα, να είσαι ήρεμος και ισορροπημένος, αλλά μαθαίνεις πολλά και στην πορεία. Υπάρχουν, όμως, και χαρακτήρες που απλώς δεν κάνουν για γονείς. Ίσως, τελικά, και να γεννιέσαι.

Όταν είσαι ηθοποιός, οι ανθρώπινες σχέσεις γίνονται πιο δύσκολες;

Είναι, γενικά, δύσκολο να συμπλεύσεις μ’ έναν άνθρωπο. Το θέμα, όμως, πάντα είναι τι έχεις κάνει εσύ για τη σχέση. Σίγουρα, το επάγγελμά μας είναι δύσκολο, λόγω ωραρίου, αλλά και επειδή συναναστρέφεσαι συνεχώς με καινούργιους ανθρώπους. Υπάρχουν πάντα περισσότερες επιλογές. Είναι και λίγο πιο αποδεκτό στον χώρο να χωρίζεις. Φαντασιώνονται λοιπόν, παίζοντας, ότι ζουν κάτι διαφορετικό, και ξεχνούν ότι δεν είναι αληθινό. Και εκεί την πατάνε. Υπ’ αυτές τις συνθήκες, όταν επιβιώνει η σχέση σου μέσα στον χώρο, νιώθεις διπλά περήφανος.

Η Μυρτώ Αλικάκη είναι παντρεμένη με τον ηθοποιό Πέτρο Λαγούτη και έχουν δύο γιους, 7 και 3,5 ετών. Τον χειμώνα θα την δούμε σίγουρα στο θέατρο.

Η Μυρτώ Αλικάκη για την Μυρτώ Αλικάκη

Γεννήθηκα στο Παρίσι το 1972. Τελειώνοντας το σχολείο, πέρασα στην Γαλλική Φιλολογία Θεσσαλονίκης, στην οποία δεν φοίτησα ποτέ, γιατί προτίμησα το Θέατρο Τέχνης, τη  σχολή του οποίου τελείωσα το 1993. Δούλεψα από τότε στο θέατρο, στην τηλεόραση και στο σινεμά. Τα τελευταία χρόνια που έχω γίνει μαμά, υπήρξαν διαστήματα αποχής, γιατί ήθελα να είμαι κοντά στα παιδιά μου. Αυτά…

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies