Αρχική Είμαι ΈγκυοςΣεξουαλικότητα Σκοτώνει η εγκυμοσύνη το σεξ;

Σκοτώνει η εγκυμοσύνη το σεξ;

από kmir

exosomatiki_sexΗ σεξουαλική ζωή του ζευγαριού κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή της θεραπείας με εξωσωματική γονιμοποίηση είναι ένα θέμα που λίγοι θέτουν ανοιχτά, όμως απασχολεί σχεδόν όλα τα ζευγάρια.

του Χάρη Χηνιάδη, μαιευτήρος – γυναικολόγου, επιστημονικού συνεργάτη μονάδας υποβοηθούμενης αναπαραγωγής ΜΗΤΕΡΑ

Γι’ αυτό είναι απαραίτητο να διασαφηνιστούν ορισμένα βασικά σημεία και, κυρίως, να καταρριφθούν κάποιοι διαδεδομένοι μύθοι. Λίγα πράγματα έχουν ειπωθεί σχετικά με την πράξη του έρωτα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή της θεραπείας με εξωσωματική γονιμοποίηση. Αυτό συμβαίνει λόγω της τάσης της κοινωνίας και της κουλτούρας μας να αποσυνδέει την εγκυμοσύνη από τη σεξουαλικότητα.

Όπως πολλοί μελλοντικοί γονείς, πιθανότατα θα έχετε απορίες σχετικά με το αν και κατά πόσον το σεξ επηρεάζει το αποτέλεσμα της εξωσωματικής γονιμοποίησης και της επακόλουθης εγκυμοσύνης. Είναι ίσως πολύ δύσκολο να καθορίσει κάποιος τι είναι φυσιολογικό, αλλά γενικά υπάρχουν πολλές αλλαγές στην ερωτική ζωή των συντρόφων. Η ανοιχτή επικοινωνία μεταξύ τους είναι αυτή που θα εξασφαλίσει μια ικανοποιητική και ασφαλή σεξουαλική ζωή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Οι μύθοι σχετικά µε τη σεξουαλική ζωή

Η εντύπωση πως η θεραπεία για την υπογονιμότητα βλάπτει τη σχέση μεταξύ του άνδρα και της γυναίκας έχει πλέον καταρριφθεί. Σε έρευνα για την υπογονιμότητα, η οποία πραγματοποιήθηκε σε 9 χώρες (μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα), όπου έλαβαν μέρος ιατροί, νοσηλευτικό προσωπικό και, φυσικά, ζευγάρια με πρόβλημα υπογονιμότητας και παρουσιάστηκε στη συνδιάσκεψη της ESHRE (Ευρωπαϊκή Ένωση Ανθρώπινης Αναπαραγωγής και Εμβρυολογίας) στη Βιέννη, περισσότερο από το 80% των ασθενών απάντησε πως δεν υπήρξε καμία αλλαγή προς το χειρότερο.

Σε άλλη παγκόσμια έρευνα έχουν αποκαλυφθεί οι συνήθειες των ζευγαριών που υπόκεινται σε θεραπεία εξωσωματικής γονιμοποίησης. Αντίθετα με ό,τι πιστεύεται, η θεραπεία έχει μικρό αντίκτυπο στη σεξουαλική ζωή των ασθενών. Περίπου το 70% των ερωτηθέντων απάντησε πως τίποτε δεν άλλαξε με τη θεραπεία, ενώ το 85% ανέφερε ότι έδειχνε το ίδιο ενδιαφέρον για τη σεξουαλική πράξη.

Σεξ και εξωσωµατική γονιµοποίηση

Το σεξ πριν από τη θεραπεία εξωσωματικής γονιμοποίησης, αλλά και πριν από τη συλλογή ωαρίων, ενδείκνυται, εκτός των άλλων, και για ψυχολογικούς λόγους. Θυμηθείτε όμως πως πρέπει να απέχετε από το σεξ για 3 ημέρες πριν από τη συλλογή ωαρίων, ώστε να επιτευχθεί καλή ποιότητα σπέρματος. Μετά την εμβρυομεταφορά καλό θα είναι να περιμένετε μέχρι το αποτέλεσμα του τεστ εγκυμοσύνης, δηλαδή 12 – 14 ημέρες. Παρότι δεν είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο, το σεξ μπορεί να προκαλέσει σπασμούς στη μήτρα και γι’ αυτό είναι καλύτερο να αποφεύγεται. Φυσικά, υπό φυσιολογικές συνθήκες δεν θα ξέρατε ότι ένα έμβρυο μεγαλώνει μέσα στη μήτρα σας, αλλά λόγω της θεραπείας γνωρίζουμε επακριβώς τι συμβαίνει και καλό θα είναι να απέχετε.

Σεξ και σπερματέγχυση

Αντίθετα, στη σπερματέγχυση οι γιατροί συνιστούν το σεξ αμέσως ύστερα από αυτήν καθώς και τις επόμενες ημέρες. Αυτό συμβαίνει για δύο λόγους: 1. για να αυξηθούν οι πιθανότητες γονιμοποίησης μετά την ωορρηξία και 2. για το θετικό ρόλο της συμμετοχής του συζύγου.

Βέβαια, σε μερικές περιπτώσεις όπου έχουν διεγερθεί πολλά ωοθυλάκια από την ορμονική θεραπεία, δεν επιτρέπεται η σεξουαλική πράξη εξαιτίας του φόβου για πολλαπλή εγκυμοσύνη. Η σπερματέγχυση είναι διαφορετική από την εξωσωματική γονιμοποίηση, γιατί δε γίνεται διεγχειρητική συλλογή των ωαρίων και η μετέπειτα γονιμοποίησή τους πραγματοποιείται σε φυσικό περιβάλλον -στις σάλπιγγες- και όχι τεχνητά (in vitro). Επίσης, η σπερματέγχυση γίνεται έτσι ώστε να συμπίπτει με την ωορρηξία με ή χωρίς τη χρήση χοριακής γοναδοτροπίνης.

Εγκυµοσύνη και σεξ

Το σεξ θεωρείται πως δε δημιουργεί κανένα πρόβλημα σε μια φυσιολογική εγκυμοσύνη. Τι ορίζουμε, λοιπόν, ως φυσιολογική εγκυμοσύνη; Φυσιολογική είναι η εγκυμοσύνη όπου υπάρχει χαμηλός κίνδυνος για αποβολή ή πρόωρο τοκετό. Για να είστε σίγουρη ότι η εγκυμοσύνη σας είναι φυσιολογική, συμβουλευτείτε το μαιευτήρα ή τη μαία σας. Φυσικά, το γεγονός ότι το σεξ είναι ασφαλές κατά τη διάρκεια της κύησης δε σημαίνει ότι πρέπει απαραίτητα και να κάνετε!

Πολλές έγκυοι γυναίκες διαπιστώνουν πως η διάθεσή τους για έρωτα μεταβάλλεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Επίσης, πολλές βρίσκουν ότι το να κάνουν έρωτα δεν είναι και τόσο εύκολο, καθώς το σώμα τους μεγαλώνει. Εσείς και ο σύντροφός σας πρέπει να διατηρήσετε τα κανάλια επικοινωνίας σχετικά με τη σεξουαλική σας σχέση. Μιλήστε για άλλους τρόπους ικανοποίησης – χάδια, φιλιά και απλή σωματική επαφή. Μπορείτε επίσης να πειραματιστείτε με διαφορετικές ερωτικές στάσεις για να βρείτε αυτή που σας βολεύει περισσότερο.

Ακόμη, πολλές γυναίκες χάνουν τη διάθεσή τους για έρωτα προς το τέλος της εγκυμοσύνης τους, λόγω είτε του επικείμενου τοκετού είτε της επικείμενης μητρότητας.

Οι πιθανές αντιδράσεις του άντρα για το σεξ κατά τη διάρκεια της εγκυµοσύνης

Οι άντρες έχουν κι αυτοί αρκετό άγχος, όπως και οι γυναίκες, αλλά επίσης έχουν και τις δικές τους ανάγκες. Η διάθεση ενός άντρα για έρωτα μπορεί να αυξηθεί ή και να μειωθεί. Μερικοί αρέσκονται στις αλλαγές του γυναικείου σώματος και αισθάνονται πιο κοντά στις συντρόφους τους. Άλλοι μπορεί να νιώθουν μειωμένη διάθεση λόγω του άγχους για την υγεία του εμβρύου και της μητέρας, αλλά και για την επερχόμενη πατρότητα. Ο σύντροφός σας ίσως να μην μπορεί να συμφιλιωθεί με την ιδέα της αλλαγής στην εικόνα σας όσο και της ιδιότητάς σας ως μέλλουσας μητέρας. Να θυμάστε πάντα ότι η επικοινωνία μπορεί να βοηθήσει πάρα πολύ στην επίλυση αυτών των προβλημάτων.

Μπορεί το σεξ να βλάψει το έμβρυο;

Όχι άμεσα. Το μωρό είναι πλήρως προστατευμένο από τον αμνιακό σάκο (ο λεπτός σάκος που περιέχει το παιδί και το αμνιακό υγρό) και τους ισχυρούς μυς της μήτρας. Υπάρχει επίσης ένα χοντρό στρώμα βλέννης το οποίο σφραγίζει τον τράχηλο και βοηθά στην αποφυγή λοιμώξεων. Έτσι, το πέος του άντρα δεν έρχεται σε επαφή με το μωρό κατά τη διάρκεια της ερωτικής πράξης.

• Μπορούν να προκληθούν συσπάσεις από τη σεξουαλική επαφή ή τον οργασµό;

Σε φυσιολογικές, χαμηλού κινδύνου εγκυμοσύνες όχι. Οι συσπάσεις που μπορεί να νιώσετε κατά τη διάρκεια ή και αμέσως μετά τον οργασμό είναι τελείως διαφορετικές από τις συσπάσεις του τοκετού. Φυσικά, θα πρέπει να ρωτήσετε το γυναικολόγο σας αν η εγκυμοσύνη σας είναι χαμηλού κινδύνου. Μερικοί ιατροί συνιστούν στις ασθενείς τους να απέχουν από το σεξ τις τελευταίες εβδομάδες της κύησης, γιατί το σπέρμα περιέχει κάποιες ουσίες που μπορεί να προκαλέσουν συσπάσεις.

Είναι φυσιολογικό να μεταβάλλεται η διάθεση για έρωτα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Η διάθεση για σεξ μπορεί είτε να αυξηθεί είτε να μειωθεί. Πολλές γυναίκες έχουν κούραση, ναυτία, πόνο στο στήθος και συχνουρία κατά τις πρώτες εβδομάδες της εγκυμοσύνης και βρίσκουν ότι το σεξ είναι γι’ αυτές μια επίπονη διαδικασία. Γενικά, όμως, η ναυτία και η κούραση υποχωρούν στο δεύτερο τρίμηνο και η διάθεση επανέρχεται. Ακόμη, μερικές γυναίκες έλκονται περισσότερο από το σύντροφό τους και από το γεγονός ότι δε χρειάζονται αντισύλληψη. Στο τρίτο τρίμηνο η διάθεση υποχωρεί και πάλι, γιατί καθώς η μήτρα μεγαλώνει γίνεται πιο κοντινή η αίσθηση της επερχόμενης γέννας.

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies