Αρχική ΔιάφοραΤο νέο της ημέρας! Σάλος με τα κατά “παραγγελία” μωρά

Σάλος με τα κατά “παραγγελία” μωρά

από kmir

prowraΘύελλα αντιδράσεων έχει ξεσηκώσει το γεγονός ότι η αμερικανική εταιρία γενετικής και βιοτεχνολογίας «23andMe» 

που εδρεύει στην Καλιφόρνια, κατοχύρωσε για πρώτη φορά στην ιστορία μία πατέντα, η οποία δίνει τη δυνατότητα στους μέλλοντες γονείς να επιλέγουν από μία βάση δεδομένων τους «κατάλληλους» δωρητές ωαρίων και σπερματοζωαρίων, προκειμένου το μωρό τους να αποκτήσει συγκεκριμένα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, σύμφωνα με όσα δημοσιεύει σήμερα το BBC.

Από την πλευρά της, η εταιρεία έσπευσε να αντικρούσει τις αντιδράσεις, υποστηρίζοντας ότι δεν προτίθεται να χρησιμοποιήσει στην πράξη αυτή την τεχνική, αλλά θέλει μόνο να δώσει τη δυνατότητα στους πελάτες της να μάθουν τι είδους γνωρίσματα πιθανώς θα κληρονομήσει το μωρό τους από τους γονείς του.

Παράλληλα, ερευνητές της εταιρείας διευκρίνισαν ότι η τεχνική αυτή μπορεί να προβλέψει τον κίνδυνο το μωρό να κληρονομήσει ορισμένες ασθένειες, καθώς επίσης προβλέπει γνωρίσματα όπως το ύψος, το βάρος, το χρώμα των ματιών, ακόμα και στοιχεία της προσωπικότητάς του.

Παρά την τοποθέτηση της εταιρείας, εύλογα γεννώνται ανησυχίες για την προώθηση ενός νέου τύπου ευγονικής, η οποία θα στοχεύει στον εκ των προτέρων «σχεδιασμό» ενός «κατά παραγγελία» ανθρώπου.

Σύμφωνα με το BBC, η διαδικασία που θα ακολουθείται, είναι ιδιαίτερα απλή. Τα ζευγάρια αποστέλλουν δείγμα σάλιου τους και, μέσω ανάλυσης του DNA τους, η εταιρεία είναι σε θέση να προβλέψει μερικά βασικά χαρακτηριστικά ενός «πιθανού μελλοντικού» μωρού.

Ωστόσο, οι επικριτές τονίζουν ότι η εν λόγω μέθοδος ανάλυσης του DNA θα μπορούσε να αξιοποιηθεί και από κλινικές εξωσωματικής γονιμοποίησης, ώστε οι γονείς να επιλέγουν κατάλληλους δωρητές σπέρματος και ωαρίων.

Η διευθύντρια του Κέντρου Γενετικής και Κοινωνίας, Μάρσι Νταρνόφσκι, δήλωσε σχετικά ότι θα ήταν άκρως ανεύθυνο εκ μέρους της «23andME» ή όποιου άλλου να προσφέρει ένα προϊόν ή μια υπηρεσία με βάση αυτή την πατέντα.

«Ισοδυναμεί με το «ψωνίζει» κανείς συγκεκριμένους δωρητές, σε μια προσπάθεια να δημιουργήσει σχεδιασμένα μωρά», τονίζει χαρακτηριστικά.

www.onmed.gr

 

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies