Αρχική Παιδί 2-6Πρακτικός Οδηγός Πώς να φτιάξετε το παιδικό δωμάτιο

Πώς να φτιάξετε το παιδικό δωμάτιο

από kmir

 

paidiko-domatio-2Τι να προσέξετε πριν αγοράσετε έπιπλα.

Όσον αφορά τις πρώτες ύλες των επίπλων, το μασίφ ξύλο αποτελεί καλή επιλογή. Πρόκειται για φυσικό υλικό, φιλικό προς το άνθρωπο και το περιβάλλον, που εγγυάται μοναδική αντοχή στον χρόνο, ενώ παράλληλα εξασφαλίζει ύψιστη ποιότητα κατασκευής για έπιπλα απολύτως ασφαλή. Φυσικά, στην αγορά θα βρείτε και πιο οικονομικές λύσεις για κάθε βαλάντιο. Μεγάλη προσοχή πρέπει να δώσετε και στις βαφές. Ιδανικά είναι τα οικολογικά-μη τοξικά χρώματα, καθώς και τα βερνίκια και οι λάκες με βάση το νερό. Πρέπει να γνωρίζετε ότι υπάρχουν προδιαγραφές ασφαλείας τόσο για τα υλικά κατασκευής όσο και για τον σχεδιασμό των παιδικών επίπλων. Καλό είναι, λοιπόν, να αναζητάτε κρεβάτια που συμμορφώνονται με τα πρότυπα ασφαλείας του ΕΛΟΤ (Ελληνικός Οργανισμός Τυποποίησης: παράγραφοι ΕΝ 716,-1,2:95.). Επιβάλλεται επίσης να εστιάσετε την προσοχή σας και στο ντιζάιν των επίπλων. Ο σωστός σχεδιασμός και η προσοχή στη λεπτομέρεια (π.χ., έπιπλα χωρίς αιχμηρές γωνίες κ.λπ.) συμβάλλουν σημαντικά στην ασφάλεια του παιδιού. Τέλος, καλό είναι να προτιμώνται εταιρείες με οικολογική συνείδηση, που έχουν λάβει έγκυρες διεθνείς πιστοποιήσεις, όπως ISO 9001:2000 (σύστημα διασφάλισης ποιότητας ) και ISO 14001: 2005 (σύστημα περιβαλλοντικής διαχείρισης).

4 ιδέες για το παιδικό δωμάτιο

  1. Πολλά χρώματα Ακόμα και το πιο μουντό και βαρετό δωμάτιο μπορεί να αλλάξει όψη πολύ εύκολα, αρκεί να συνδυάσετε σωστά πολλά και διαφορετικά χρώματα, ώστε το παιδί να δέχεται ερεθίσματα από τα χρώματα του χώρου και των επίπλων. Ο σωστός συνδυασμός πολλών χρωμάτων, η κατάλληλη ποσότητά τους και οι όγκοι τους μέσα σε ένα παιδικό δωμάτιο θα δώσουν ένα αποτέλεσμα πλούσιο σε εικόνες, μαζί με μιαν αίσθηση άνεσης και ελευθερίας για το παιδί.
  2. Θεματολογία Εξίσου σημαντικό είναι το δωμάτιο να ακολουθεί μια θεματολογία (π.χ., για τα κοριτσάκια μπορεί να έχει θέμα τις πριγκίπισσες, για τα αγοράκια τα αυτοκινητάκια).
  3. Λειτουργικό και ασφαλές Ωστόσο πρέπει να φροντίσετε το παιδικό δωμάτιο να είναι λειτουργικό και ασφαλές. Αυτό θα το πετύχετε χρησιμοποιώντας μαλακά χαλιά και υφάσματα, φόρμες απλές στα έπιπλα, αλλά και υλικά που να μην είναι επικίνδυνα, καθώς και φωτιστικά σώματα για κατάλληλο φωτισμό του χώρου.
  4. Ζεστός χώρος Εφόσον το παιδάκι σας περνάει αρκετές ώρες μέσα στο δωμάτιό του είτε για διάβασμα, είτε για παιχνίδι, είτε για ύπνο, είναι σημαντικό να νιώθει ωραία στον χώρο αυτό. Να τον νιώθει δικό του και να τον αγαπά. Εκτός από τα χρήσιμα έπιπλα, σε αυτή την κατεύθυνση θα βοηθήσουν και τα σκαμπό, τα πουφ, οι όμορφες κουρτίνες, τα χνουδωτά χαλιά για παιχνίδι στο πάτωμα, τα όμορφα καδράκια, οι κορνίζες με φωτογραφίες της οικογένειας ή με αγαπημένους του ήρωες και, φυσικά, τα αγαπημένα του παιχνίδια και λούτρινα αρκουδάκια, κούκλες ή αυτοκινητάκια.

 

Βάλτε χρώμα στη ζωή του παιδιού σας

Tο χρώμα σε ένα παιδικό δωμάτιο και γενικότερα στο σπίτι δίνει μιαν άλλη νότα. Έχει περάσει ανεπιστρεπτί, άλλωστε, η εποχή που οι τοίχοι βάφονταν μόνο ζαχαρί και λευκό.

Η μόδα τώρα προτείνει χρώμα στη ζωή μας, στα ρούχα μας, στο σπίτι μας. Ας ξεκινήσουμε, λοιπόν, από το παιδικό δωμάτιο. Ακολουθούν μερικές χρήσιμες συμβουλές για να βάψετε το παιδικό δωμάτιο και να ανταμειφθείτε από το αποτέλεσμα.

Όσον αφορά ποιο χρώμα ενδείκνυται για το διάβασμα και ποιο για το παιχνίδι, είναι εύκολο να αποφανθούμε: για το παιχνίδι θέλουμε ζωηρά χρώματα (όπως στους παιδότοπους) με έντονες αντιθέσεις. Προτείνουμε το κόκκινο, το κίτρινο, το πορτοκαλί, το έντονο πράσινο και το έντονο μπλε, που είναι χαρούμενα χρώματα και δίνουν μιαν αίσθηση ξενοιασιάς.

Για το διάβασμα, όμως, θέλουμε ήρεμα χρώματα, παλ και ήπιες αποχρώσεις απ’ όλη την γκάμα των χρωμάτων. Γι’ αυτό στο παιδικό δωμάτιο θα πρέπει να «χωρέσουμε» αποχρώσεις και για τις δύο περιπτώσεις, και για το διάβασμα και για το παιχνίδι, φροντίζοντας οι ζωηρές αποχρώσεις να καταλαμβάνουν λιγότερο χώρο και οι ήπιες περισσότερο.

Τα προϊόντα που θα χρησιμοποιηθούν πρέπει να είναι πιστοποιημένα οικολογικά (με το σήμα μαργαρίτα της Ευρωπαϊκής Ένωσης) όχι μόνο στο λευκό χρώμα αλλά και στις αποχρώσεις που θα επιλεγούν. Η οικολογική πιστοποίηση εξασφαλίζει ασφάλεια κατά τη χρήση και μετά από αυτήν, λόγω έλλειψης επικινδύνων ουσιών, αλλά και αντοχή της βαμμένης επιφάνειας σε μελλοντικές διεργασίες καθαρισμού (πλύσιμο-τρίψιμο). Μην ξεχνάτε ότι το παιδικό δωμάτιο είναι ένας ζωντανός χώρος που ζει μαζί με το παιδί σας και λερώνεται μαζί του.

Ευχαριστούμε τις εταιρείες Laro, Neoset και Χρώτεξ για την πολύτιμη συμβολή τους στην υλοποίηση αυτού του αφιερώματος.

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies