Αρχική Παιδί 2-6Πρακτικός Οδηγός Πώς να φτιάξετε το παιδικό δωμάτιο

Πώς να φτιάξετε το παιδικό δωμάτιο

από kmir

paidiko-domatio-1Το παιδικό δωμάτιο είναι για τους μικρούς… κατοίκους του ένας μικρόκοσμος. Παίζουν, γνωρίζουν, εξερευνούν, μαθαίνουν, ανακαλύπτουν τον εαυτό τους και τους άλλους, διαβάζουν, κοιμούνται, ξυπνάνε….

Μέσα εκεί θα περάσουν ατέλειωτες ώρες των παιδικών τους χρόνων, και είναι λοιπόν σημαντικό αυτός ο χώρος να είναι όμορφος και λειτουργικός. Όπως ακριβώς θα θέλατε να είναι ο κόσμος τους…

Της Δήμητρας Μαυρίδου

Δεν υπάρχει πλέον λόγος να κοιμάται στην κούνια, και επιπλέον το γράψατε και στο προνήπιο. Τείνει να εξελιχθεί σε μεγάλο εικαστικό καλλιτέχνη και χρειάζεται ένα γραφείο για να ζωγραφίζει τα έργα τέχνης του, μια σειρά από ράφια για να ξεκινήσει να τοποθετεί τη συλλογή από τα παραμύθια του και πολύ πολύ χώρο για να χωρέσουν όλα αυτά τα παιχνίδια που έχουν διασκορπιστεί παντού στο σπίτι. Το σημαντικότερο όλων το αφήσαμε για το τέλος. Εφεξής θα έχει και έναν μικρό συγκάτοικο στο δωμάτιό του, διότι η οικογένεια μεγάλωσε…

Τι πρέπει, λοιπόν, να περιλαμβάνει ένα παιδικό δωμάτιο;

Ένα πλήρες παιδικό δωμάτιο θα πρέπει να περιλαμβάνει ένα κρεβάτι, μια ντουλάπα, μια βιβλιοθήκη και ένα γραφείο με κάθισμα εργασίας. Αν μιλάμε για ηλικίες κάτω των 6 ετών, τη θέση του γραφείου θα πρέπει να πάρει ένα τραπεζάκι απασχόλησης με καρεκλάκια. Είναι σημαντικό να υπάρχει αρκετός ελεύθερος χώρος στο δωμάτιο, ώστε να μπορεί το παιδί να κινείται και να παίζει χωρίς να περιορίζεται. Κάποιοι αποθηκευτικοί χώροι για αντικείμενα και παιχνίδια είναι απαραίτητοι.

Αυτή, βέβαια, είναι η εύκολη περίπτωση παιδικού δωματίου, όταν δηλαδή το παιδάκι σας έχει δικό του δωμάτιο. Όταν το δωμάτιο το μοιράζονται 2 ή και 3 παιδάκια, τα πράγματα αλλάζουν. Τότε, η λέξη κλειδί είναι εξοικονόμηση χώρου, γιατί πόσο μεγάλο να είναι ένα δωμάτιο σ’ ένα κλασικό διαμέρισμα πολυκατοικίας;

Ιδέες για εξοικονόμηση χώρου

Υπάρχουν πολλές ιδέες για να εξοικονομήσουμε χώρο όταν το δωμάτιο προορίζεται για 2 ή και παραπάνω παιδιά. Μία από αυτές, και η πλέον ενδεδειγμένη, είναι η κουκέτα. Δύο κρεβάτια δηλαδή, το ένα πάνω από το άλλο. Η κουκέτα μπορεί να είναι παράλληλη ή γωνιακή, ανάλογα με τη διαρρύθμιση του δωματίου.

Μία ακόμα πρακτική λύση είναι και τα υπερυψωμένα κρεβάτια, κάτω από τα οποία μπορούμε να τοποθετήσουμε  ένα γραφείο με μια μικρή βιβλιοθήκη, ή και αποθηκευτικά ντουλάπια και ράφια.

Τέλος, ένας ακόμη διαδεδομένος τρόπος εξοικονόμησης χώρου είναι τα μονά κρεβάτια κάτω από τα οποία μπαίνει συρόμενος μηχανισμός για την τοποθέτηση ενός ακόμη κρεβατιού.

Σε περίπτωση, τέλος, που έχετε 3 παιδιά, μια καλή ιδέα είναι να αγοράσετε μια κουκέτα και να βάλετε στο κάτω κρεβάτι συρόμενο μηχανισμό για το τρίτο παιδί.

Έτσι θα αφήσετε ελεύθερο έναν τοίχο για να τοποθετήσετε εκεί τα 2 γραφεία και τις βιβλιοθήκες τους.

Πού θα βάλω όλα αυτά τα παιχνίδια;

Αυτό είναι και το μεγαλύτερο άγχος των γονιών: η μάχη με τα σκορπισμένα παιχνίδια.

Μια αποτελεσματική ιδέα είναι να αγοράσετε μεγάλα αποθηκευτικά κουτιά. Στην αγορά θα βρείτε τέτοιου είδους κουτιά σε διάφορα σχέδια και χρώματα, και το πιο σημαντικό, σε διαφορετικά μεγέθη και υλικά κατασκευής. Έτσι, ανάλογα με τα χρήματα που θέλετε να διαθέσετε, μπορείτε να αγοράσετε χάρτινα κουτιά, υφασμάτινα, πλαστικά, ξύλινα κ.ο.κ. Ανάλογα δε με το υλικό που είναι κατασκευασμένα, αυτά τα κουτιά μπορούν να λειτουργήσουν και ως κομοδίνα.

Μια πρακτική ιδέα είναι να εκμεταλλευτείτε τον χώρο κάτω από το κρεβάτι και να τοποθετήσετε εκεί συρόμενα κουτιά αποθήκευσης, με τα καλοκαιρινά ρούχα τον χειμώνα και το αντίστροφο.

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies