Αρχική Μωρό 0-2Πρακτικός Οδηγός Πώς να πλένω τα ρούχα του μωρού;

Πώς να πλένω τα ρούχα του μωρού;

από kmir

plisimo-rouxon-1Οι νέες μαμάδες μέσα σε όλα αυτά που έχουν να σκεφτούν, έχουν και το άγχος του πλυσίματος των μωρουδιακών ρούχων.

Ακούγεται σαν μικροαστική διαφήμιση της δεκαετίας του 1980, αλλά δεν είναι έτσι. Το δερματάκι του μωρού έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις, κάτι που αυξάνει και τις απαιτήσεις υγιεινής σε ό,τι ακουμπάει πάνω σε αυτό. Κι εδώ έρχονται τα φορμάκια, τα μπλουζάκια, τα φορεματάκια, που χρειάζονται ιδιαίτερη φροντίδα.

Της Βασιλικής Ξανθού

 

Όλα ξεκινούν από το ευαίσθητο βρεφικό δέρμα. Το βελούδινο και απαλό δέρμα του μωρού σας είναι σίγουρα πολύ όμορφο, αλλά είναι αυτή ακριβώς η ομορφιά του που το κάνει εύθραυστο και ευάλωτο στις περιβαλλοντικές συνθήκες. Σύμφωνα με έρευνες που έχουν γίνει, οι συνεχείς μεταβολές του φυσικού περιβάλλοντος και οι έντονες αλλαγές των εξωτερικών παραγόντων αυξάνουν τον κίνδυνο ερεθισμών στο δερματάκι του μωρού σας. Αν και μοιάζει μ’ εκείνο των ενηλίκων, το μωρουδιακό δέρμα είναι διαφορετικό στον τρόπο που αντιδρά στους περιβαλλοντικούς παράγοντες, καθώς και στη φροντίδα που χρειάζεται. Είναι λεπτότερο και, επομένως, έχει μειωμένη άμυνα ενάντια στις χημικές ουσίες που το αγγίζουν, επηρεάζεται πιο έντονα και εμφανίζει εύκολα ερεθισμούς. Ένα βήμα για να το προστατέψετε, λοιπόν, θα γίνει αν πλένετε σωστά τα ρούχα του.

Και αυτό σημαίνει:

  1. Προσέχουμε για να έχουμε, και στην περίπτωσή μας για να μην έχουμε δερματικές παθήσεις και ερεθισμούς στο δέρμα του μωρού. Γι’ αυτό τον λόγο προτιμάμε μόνο βαμβακερά ρούχα για το μωρό μας.
  2. Πλένουμε κάθε καινούργιο ρούχο που αγοράζουμε πριν το φορέσει το μωρό μας, όσο καθαρό και φρεσκοπλυμένο κι αν φαίνεται.
  3. Όσον αφορά την επιλογή του απορρυπαντικού, θα σας συμβουλεύαμε να αποφύγετε τα ισχυρά απορρυπαντικά σαπούνια, διότι μπορεί να περιέχουν χημικές ουσίες που θα ερεθίσουν το δέρμα του μωρού σας. Άλλωστε, στην αγορά θα βρείτε προϊόντα καθαρισμού που απευθύνονται ακριβώς στην ηλικία του μωρού σας. Θα πρέπει να σιγουρευτείτε ότι είναι δερματολογικά ελεγμένο. Στην συνέχεια δεν έχετε παρά να διαλέξετε το προϊόν που σας ταιριάζει καλύτερα, σε υγρή μορφή, σε σκόνη ή ακόμα και σε ταμπλέτες.
  4. Όταν, λοιπόν, φτάσει η ώρα του πλυσίματος, το πρώτο βήμα είναι να διαβάσουμε προσεκτικά τις ετικέτες του ρούχου για να δούμε πώς θα πρέπει να πλύνουμε κάθε ένα απ’ αυτά. Εννοείται ότι, όπως και στα υπόλοιπα ρούχα μας, προσέχουμε να μην πλύνουμε στο πλυντήριο αυτά που η ετικέτα τους δεν το επιτρέπει.
  5. Καλό θα ήταν να πλένουμε ξεχωριστά τα δικά μας ρούχα από τα ρούχα του μωρού. Όσο χρονοβόρα κι αν είναι αυτή η διαδικασία, είναι πολύ σημαντική για το μωρό μας, και το ιδανικό θα ήταν να πλένουμε τα ρούχα του ξεχωριστά μέχρι και την ηλικία των 7 ετών. Παρ’ όλα αυτά, αν δεν υπάρχει η δυνατότητα για κάτι τέτοιο, θα σας προτείναμε να τα τοποθετήσετε σε μια ειδική θήκη ή σε μια μαξιλαροθήκη για να τα προστατέψετε από τη φθορά που μπορεί να προκληθεί μέσω της τριβής με τα υπόλοιπα ρούχα.
  6. Χρησιμοποιούμε τη σωστή δόση απορρυπαντικού, σύμφωνα με τον πίνακα δοσολογίας που, συνήθως, βρίσκεται στο πίσω μέρος του απορρυπαντικού. Το να προσθέσουμε μεγαλύτερη δόση απορρυπαντικού δεν σημαίνει ότι τα ρούχα θα καθαρίσουν καλύτερα. Αντιθέτως, μπορεί να μην ξεβγαλθούν καλά, με αποτέλεσμα να μείνουν κατάλοιπα στα υπόλοιπα ρούχα.
  7. Όσον αφορά στη χρήση μαλακτικού, καλό θα ήταν να μην χρησιμοποιείτε το ίδιο μαλακτικό που χρησιμοποιείτε για τα δικά σας ρούχα, γιατί έχουν καταγραφεί περιπτώσεις που προκλήθηκε αλλεργία σε μωρά. Αν θέλετε οπωσδήποτε να βάλετε και μαλακτικό, θα σας προτείναμε ένα μαλακτικό ειδικό για τα μωρά. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η χρήση του είναι προαιρετική.
  8. Επιλέγουμε το κατάλληλο πρόγραμμα πλύσης. Μερικά πλυντήρια έχουν κουμπί με παιδικό πρόγραμμα. Αν το πλυντήριό σας δεν διαθέτει κάτι τέτοιο, σας προτείνουμε να επιλέξετε ένα πρόγραμμα πλύσης στους 40 βαθμούς Κελσίου και ξέβγαλμα 3-4 φορές, για να μην μείνουν υπολείμματα από το απορρυπαντικό πάνω στα ρούχα.
  9. Σιδερώνετε τα ρούχα του μωρού για να αποστειρωθούν με τη δύναμη του ατμού. Ειδικά αν τα έχετε κρεμάσει σε κάποια απλώστρα στη βεράντα ή στο μπαλκόνι σας, το σίγουρο είναι ότι θα γεμίσουν σκόνη και μικρόβια, που μόνο με το σιδέρωμα θα εξοντωθούν.
  10. Και μια τελευταία συμβουλή:  Καθώς το μωρό σας μεγαλώνει και στη διατροφή του εντάσσονται και άλλες τροφές, εκτός από το γάλα, είναι λογικό να λερώνεται περισσότερο. Για να εξαφανίσετε, λοιπόν, τους επίμονους λεκέδες από τα ρούχα του, μπορείτε ν’ αυξήσετε ελαφρώς τη θερμοκρασία πλύσης και να επιλέγετε και πρόπλυση των ρούχων.

ΣτΣ: Ευχαριστούμε την εταιρεία Henkel για τη συμβολή της στην υλοποίηση του θέματος.

 

 

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ

913792

407623

402032

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies