Αρχική Παιδί 2-6Ψυχολογία Πώς να μεγαλώσετε ένα παιδί με υψηλό EQ

Πώς να μεγαλώσετε ένα παιδί με υψηλό EQ

από kmir

Πώς να μεγαλώσετε ένα παιδί με υψηλό EQ.O όρος «συναισθηματική νοημοσύνη» (ΕQ) χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1990 από τους ψυχολόγους Peter Salovey, του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ και John Mayer,

του Πανεπιστημίου του Νιού Χαμσάιρ, για να περιγράψει τις συναισθηματικές ιδιότητες (ενσυναίσθηση, έκφραση και κατανόηση των συναισθημάτων, έλεγχος της ψυχραιμίας, το να είναι αρεστός από τους άλλους, προσαρμοστικότητα, αρέσκεια, διαπροσωπική επίλυση προβλημάτων, επιμονή, φιλικότητα, ευγένεια, σεβασμός) που είναι σημαντικές για την επιτυχία.

 

Του Lawrence E. Shapiro

Σύγχρονες μελέτες δείχνουν πως η συναισθηματική νοημοσύνη είναι πιο σημαντική για την επιτυχία του παιδιού σας, από τη νοημοσύνη που μετριέται από τον δείκτη ΙQ. Στόχος λοιπόν, του ερωτηματολογίου που ακολουθεί είναι να σας κατευθύνει στο να αναθρέψετε παιδιά με υψηλό ΕQ. Οι 24 ερωτήσεις και οι 24 απαντήσεις που ακολουθούν θα σας βοηθήσουν να ανακαλύψετε την «σωστή» συμπεριφορά.

1. Αποκρύπτετε σοβαρά προβλήματα από τα παιδιά σας;

Ναι όχι

Όχι. Οι περισσότεροι ψυχολόγοι πιστεύουν πως οι γονείς δεν πρέπει να αποκρύπτουν σοβαρά προβλήματα, ακόμα και από τα πολύ μικρά παιδιά. Τα παιδιά είναι πολύ ανθεκτικά και ωφελούνται από τις ρεαλιστικές εξηγήσεις, που δίνονται για τα προβλήματα.

2. Συζητάτε ανοιχτά τα δικά σας λάθη;

Ναι όχι

Ναι. Τα παιδιά πρέπει να μαθαίνουν να αποδέχονται τα θετικά χαρακτηριστικά των γονέων τους, όπως επίσης και τα ελαττώματά τους, ώστε να γίνουν πιο αντικειμενικά στον τρόπο που σκέφτονται αλλά και σε ότι αφορά τις προσδοκίες τους.

3. Βλέπει το παιδί σας περισσότερες από δώδεκα ώρες την εβδομάδα τηλεόραση;

Ναι όχι

Όχι. Αυτή η παθητική δραστηριότητα δεν προωθεί τις ικανότητες του ΕQ. Tα βίαια τηλεοπτικά προγράμματα αποτελούν ένα σημαντικό πρόβλημα για τα παιδιά, τα οποία στη συνέχεια δυσκολεύονται να ελέγξουν το θυμό τους.

4. Έχετε υπολογιστή στο σπίτι σας;

Ναι όχι

Ναι. Τα παιδιά και οι ενήλικες ανακαλύπτουν καινούργιους τρόπους να χρησιμοποιούν τους υπολογιστές και τις υπηρεσίες του διαδικτύου, οι οποίες αυξάνουν τις ικανότητες του ΕQ.

5. Θεωρείται τον εαυτό σας αισιόδοξο;

Ναι όχι

Ναι. Μελέτες αποδεικνύουν ότι τα αισιόδοξα παιδιά είναι πιο ευτυχισμένα, πιο επιτυχημένα στο σχολείο και πιο υγιή σωματικά. Ο βασικός τρόπος με τον οποίο αναπτύσσουν τα παιδιά μια αισιόδοξη ή απαισιόδοξη συμπεριφορά, είναι με το να σας ακούν και να σας βλέπουν.

6. Βοηθάτε το παιδί σας να αναπτύσσει φιλίες;

Ναι όχι

Οι ερευνητές που ασχολούνται με την παιδική ανάπτυξη πιστεύουν ότι το να έχει κάθε παιδί έναν κολλητό φίλο, ιδίως στην ηλικία μεταξύ εννέα και δώδεκα ετών, αποτελεί ένα ορόσημο στην ανάπτυξη τους, διότι έτσι μαθαίνει να καλλιεργεί στενές σχέσεις, Ένα παιδί πρέπει να μαθαίνει για το πώς εδραιώνονται οι φιλικές σχέσεις από τη νηπιακή του ηλικία.

7. Ελέγχετε το βίαιο περιεχόμενο των προγραμμάτων της τηλεόρασης και των βιντεοπαιχνιδιών που παίζουν τα παιδιά σας;

Ναι όχι

Ναι. Αν και δεν υπάρχουν ξεκάθαρα στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι η παρακολούθηση βίαιων τηλεοπτικών προγραμμάτων, καθώς και τα βίαια βιντεοπαιχνίδια που παίζουν τα παιδιά, οδηγούν στην αύξηση της επιθετικότητάς τους, εντούτοις τα απευαισθητοποιεί έναντι των συναισθημάτων και των ενδιαφερόντων των άλλων.

8. Αφιερώνετε 15 λεπτά την ημέρα για να παίζετε με τα μικρότερα παιδιά σας ή να συμμετέχετε στις δραστηριότητες των μεγαλύτερων από αυτά;

Ναι όχι

Ναι. Το να αφιερώνετε χρόνο για να παίζετε με τα μικρότερα παιδιά σας ή να συμμετέχετε στις δραστηριότητες των μεγαλύτερων από αυτά, ενισχύει την εικόνα που έχουν για τον εαυτό τους και ανεβάζει την αυτοπεποίθησή τους.***

9. Εφαρμόζετε ξεκάθαρες και σαφείς μεθόδους πειθαρχίας στα παιδιά σας με την επιβολή κανόνων;

Ναι όχι

Ναι. Πολλά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα παιδιά στις μέρες μας, μπορούν να προληφθούν από έναν γονιό, που μπορεί να επιβάλλεται, δίχως να γίνεται καταπιεστικός. Ο εξουσιαστικός γονιός μπορεί να συνδυάσει τη στοργή με την κατάλληλη πειθαρχία****. Πολλοί ειδικοί πιστεύουν ότι οι πολύ ανεκτικοί γονείς ευθύνονται για την αύξηση του αριθμού των προβλημάτων στην παιδική ηλικία, όπως για παράδειγμα η απροκάλυπτη ανυπακοή και η αντικοινωνική συμπεριφορά.

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies