Αρχική Παιδί 2-6Πρακτικός Οδηγός Πώς να διαλέξετε σχολική τσάντα

Πώς να διαλέξετε σχολική τσάντα

από kmir

Πώς να διαλέξετε σχολική τσάνταΣε λίγες ημέρες ξεκινάνε τα σχολεία, τα προνήπια, οι παιδικοί σταθμοί και στη λίστα των αγορών μας, βρίσκονται μεταξύ άλλων και οι σχολικές τσάντες.

Άπειρα τα σχέδια και οι επιλογές για τους γονείς και ευτυχώς και πολλές οικονομικές επιλογές. Πριν σπεύσετε να αγοράσετε την τσάντα με τον αγαπημένο ήρωα του παιδιού σας, διαβάστε προσεκτικά τι πρέπει να προσέξετε, για να μην επιβαρυνθεί η σπονδυλική στήλη του μικρού σας.

 

Της Δήμητρας Μαυρίδου

Καταρχάς μην πανικοβάλλεστε. Η σχολική τσάντα δεν φταίει για όλα τα μυοσκελετικά προβλήματα που μπορεί να έχετε στο μυαλό σας. Πλέον οι έρευνες είναι σε θέση να μας βεβαιώσουν ότι για την σκολίωση και άλλα προβλήματα στην σπονδυλική στήλη δεν ευθύνεται η σχολική τσάντα. Ακόμα και όταν είναι γεμάτη με βιβλία, παιχνίδια, κολατσιό, τετράδια, κασετίνες και ότι άλλο μπορεί να χωρέσει μια παιδική τσαντούλα, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, υπό έναν όρο: Να μην υπάρχει προδιάθεση του παιδιού για παθήσεις μυοσκελετικές και να μην υστερεί η ανάπτυξή του σε σχέση με τα άλλα παιδιά. Γιατί αν το παιδάκι σας αντιμετωπίζει ήδη κάποια προβλήματα με την σπονδυλική του στήλη ή τη μέση τότε η ακατάλληλη σχολική τσάντα σίγουρα θα επιδεινώσει το πρόβλημα και μεγαλώνοντας το παιδάκι σας θα παρουσιάσει προβλήματα.

Για αυτό προσοχή στην τσάντα που θα διαλέξετε. Ας δούμε τι είναι αυτό που θα προσέξετε πέρα από τα όμορφα χρώματα και τις πρακτικές θήκες ή την μεγάλη χωρητικότητα.

Η ιδανική τσάντα για τους μικρούς μπόμπιρες

  • • Η κατάλληλη σχολική τσάντα είναι καταρχάς αυτή που φοριέται στην πλάτη, διαθέτει έναν εύκαμπτο σκελετό και ιδανικά δένει και στη μέση για να μοιράζεται το βάρος της, αντί να επιβαρύνει μόνο τους ώμους και τη σπονδυλική στήλη. Τα λουριά της θα πρέπει να είναι ρυθμιζόμενα ανάλογα με το ύψος του παιδιού και η πλάτη της τσάντας που ακουμπάει στο παιδί να είναι κατασκευασμένη από ειδικό υλικό.
  • • Θα ήταν καλύτερο να επιλέξετε μια υφασμάτινη τσάντα γιατί είναι πιο ελαφριά σε σχέση με την δερμάτινη, αλλά έχετε και περισσότερες επιλογές με ζωγραφιές, κόμιξ και αγαπημένους ήρωες. Αν την βρείτε και με ενσωματωμένα ροδάκια ακόμα καλύτερα και πιο ξεκούραστα για τους λιλιπούτειους μαθητές.
  • • Όσον αφορά το εσωτερικό της τσάντας, διαλέξτε μια τσάντα με εσωτερικές θήκες και ξεχωριστούς χώρους για να τοποθετούνται τα σχολικά είδη, γιατί παίζει ρόλο για τη μέση η σωστή τοποθέτηση του περιεχομένου. Τοποθετήστε τα βαρύτερα αντικείμενα πιο κοντά στην πλάτη του παιδιού και τα ελαφρύτερα μακριά απ’ αυτήν. Σε αντίθετη περίπτωση, μεταφέρεται το κέντρο βάρους του φορτίου της τσάντας μακρύτερα από τη σπονδυλική στήλη του παιδιού και προκαλεί μεγαλύτερες καταπονήσεις στην πλάτη του. Σιγουρευτείτε ότι τα αντικείμενα δεν μετακινούνται μέσα στην τσάντα του παιδιού σας, ενόσω αυτό κινείται. (Χρησιμοποιήστε τις θήκες της τσάντας.)
  • • Είναι επίσης σημαντικό, να μην πάτε μόνοι σας στο κατάστημα, αλλά με το παιδάκι σας. Θα πρέπει να του αρέσει η τσάντα του και να είναι και… στη μόδα. Τα παιδάκια επηρεάζονται ιδιαίτερα από την μόδα και από αυτά που φοράνε ή κρατάνε οι υπόλοιπο συμμαθητές τους. Μια τσάντα λοιπόν που δεν θα είναι στη μόδα και την διαλέξατε μόνη σας ή του την έφερε δώρο η γιαγιά του, (που είναι και μιας κάποιας ηλικίας), μπορεί να κάνει το παιδί να την κρατάει λανθασμένα, π.χ. στον έναν ώμο, κάτι που μπορεί να επιβαρύνει τη σπονδυλική του στήλη.

Την προσοχή σας παρακαλώ!

Συχνά βλέπουμε στο δρόμο μικρά παιδάκια, φορτωμένα με κάτι τεράστιες τσάντες σε σχέση με το ύψος τους. Η τσάντα επιβάλλεται να είναι προσαρμοσμένη στο μέγεθος του παιδιού. Τα έξοδα είναι σίγουρα πολλά, αλλά μην πάρετε στα πρωτάκια μια τεράστια τσάντα με στόχο να την κρατήσει για τα επόμενα 6 σχολικά χρόνια.

Επίσης, δώστε προσοχή στο βάρος της γεμάτης τσάντας. Δεν πρέπει να ζυγίζει παραπάνω από το 10% του βάρους του παιδιού.

Τέλος, δώστε προσοχή στο πώς θα κρατάει το παιδάκι τη τσάντα. Απαγορεύονται δια ροπάλου το κράτημα με το ένα χέρι, καθώς και η μεταφορά της από τον ένα ώμο. Επιπλέον, αν το παιδάκι σκύβει όταν είναι φορτωμένο με την τσάντα, ελέγξτε το βάρος της και ρυθμίστε καλύτερα τα λουράκια πλάτης.

Ευχαριστούμε τον δρα Σπύρο Δαρμανή, M. Sc. Ορθοπεδικό, για τις χρήσιμες πληροφορίες

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies