Αρχική Μωρό 0-2Ανάπτυξη Πώς θα μιλήσει γρηγορότερα

Πώς θα μιλήσει γρηγορότερα

από kmir

paidi_omiliaΗ ομιλία είναι ένα από τα μεγαλύτερα άγχη των γονιών, όπως γίνεται και με το περπάτημα. Όταν το παιδάκι μας περπατήσει ξεκινάμε να αγχωνόμαστε για το πότε θα μιλήσει.

Της Βασιλικής Ξανθού

Μαζί με το άγχος έρχονται και οι γνωστές συγκρίσεις με τα παιδιά φίλων και γνωστών. Και εκεί αρχίζουν τα δύσκολα γιατί αν το παιδάκι μας μιλάει περισσότερο σε σχέση με τα συνομήλικά του τα πράγματα είναι καλά. Αν όμως όχι αρχίζουμε να ψάχνουμε τι φταίει. Τις περισσότερες φορές δεν φταίει απολύτως τίποτα. Κάθε παιδί θέλει τον χρόνο του, μέχρι να κάνει την «έκπληξη» και να ξυπνήσει ένα ωραίο πρωί και να τα πει όλα μαζεμένα… Αν ανήκετε στην κατηγορία των ανυπόμονων γονιών δείτε πώς θα μπορέσετε να επιταχύνετε ελαφρώς την ομιλία του…

Μιλήστε όσο πιο πολύ γίνεται

Είναι γεγονός ότι καμιά φορά μας «απορροφά» το δύσκολο πρόγραμμα της ημέρας και όταν γυρνάμε στο σπίτι δεν θέλουμε να μιλήσουμε σε άνθρωπο. Δεν πρέπει να κάνουμε το ίδιο και για το παιδάκι μας. Η καθημερινή μας επικοινωνία είναι απαραίτητη. Μοιραστείτε μαζί του τα νέα της ημέρας σας (ακόμα και αν σας φαίνεται υπερβολικό) και μιλήστε με καθαρή άρθρωση, σαν να μιλάτε σε έναν ενήλικα. Ταυτόχρονα κάντε του ερωτησούλες που θα μπορέσει να απαντήσει (ή να προσπαθήσει να απαντήσει) με ένα ναι και ένα όχι. Προσοχή όμως! Μην το βομβαρδίσετε με ερωτήσεις και διηγήσεις. Δώστε του χρόνο να επεξεργάζεται αυτά που ακούει και να προσπαθεί να τα επαναλάβει…

Διαβάστε παραμύθια

Η ανάγνωση παραμυθιών είναι κάτι που μπορεί να ξεκινήσει από πολύ μικρή ηλικία. Ακόμα και όταν το παιδάκι σας είναι 6 μηνών και νομίζετε ότι δεν καταλαβαίνει, εσείς μπορείτε να του διαβάζετε ιστοριούλες ή να του διηγείστε παραμύθια. Ο στόχος είναι διττός. Και το παιδί θα αγαπήσει το διάβασμα και θα επιταχύνετε τις γλωσσικές του ικανότητες.

Το κλασικό παιχνίδι με το τηλέφωνο

Κλασικό και αποτελεσματικό. Το παιδάκι σας , σας παρακολουθεί να περνάτε αρκετό χρόνο μιλώντας στο ακουστικό αυτό… Έχει λοιπόν την περιέργεια να το χρησιμοποιήσει. Εκμεταλλευτείτε το και δώστε του κίνητρο να το κάνει λέγοντας φράσεις όπως «πάρε τηλέφωνο τη γιαγιά, πες γεια σου παππού, κ.λπ.

Παίξτε με τα καθημερινά αντικείμενα

Πώς θα γίνει αυτό; Πολύ απλά… Την ώρα που το έχετε βάλει στο καρεκλάκι φαγητού για παράδειγμα, αρχίστε να του εξηγείτε ότι «αυτό είναι ένα τραπέζι, εδώ τρώμε, αυτό είναι ένα πιάτο για να βάλουμε μέσα το φαγητό μας κ.λπ. Φυσικά να συνεχίσετε να το ενθαρρύνετε με ερωτήσεις. Λέτε τι είναι κάτι και μετά κάνετε ερώτηση για να το επαναλάβει.

Φυσικά, μην ξεχνάτε ποτέ ότι κάθε παιδί είναι ξεχωριστό. Απαγορεύονται λοιπόν οι συγκρίσεις.

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies