Αρχική Παιδί 2-6Πρακτικός Οδηγός Πότε να το μάθουμε να κολυμπάει;

Πότε να το μάθουμε να κολυμπάει;

από kmir

Πότε είναι καλή περίοδος να μάθουμε το παιδάκι μας να κολυμπάει; Σε λίγες ημέρες φεύγουμε για διακοπές. Όσοι βρεθείτε σε παραθαλάσσιο μέρος και έχετε μωρό, να εκμεταλλευτείτε την ευκαιρία και να το μάθετε κολύμπι.

Η Μαργαρίτα Κοντζιά, καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής, με κύρια ειδικότητα στην κολύμβηση απαντάει σε όλες τις απορίες μας και μας δίνει χρήσιμες συμβουλές για να απαλλαγούμε από τα μπρατσάκια…

Της Βασιλικής Ξανθού

Πότε είναι καλή περίοδος να μάθουμε το παιδάκι μας να κολυμπάει;

Η απάντηση στην παραπάνω ερώτηση είναι «όσο πιο νωρίς τόσο καλύτερα»! Πράγματι, τα βρέφη στην ηλικία των 6 μηνών εκτελούν αντανακλαστικές κολυμβητικές κινήσεις και αντανακλαστικό κράτημα της αναπνοής όταν βρίσκονται κάτω από το νερό κι αυτό γιατί όταν βυθιστούν στο νερό, λόγω της αντανακλαστικής κίνησης στης επιγλωττίδας, μπορούν να κρατήσουν την αναπνοή τους χωρίς να γίνει κατάποση. Στα νήπια, αυτό θα πρέπει να διδαχθεί από την αρχή, γιατί αυτή η αντανακλαστική κίνηση χάνεται με τον χρόνο καθώς μεγαλώνει το βρέφος. Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που η εκμάθηση κολύμβησης πρέπει να ξεκινάει από 6 μηνών, ώστε να καλλιεργηθούν αυτά τα χαρακτηριστικά και να γίνει εκούσια δεξιότητα.

Πολλοί ερευνητές και επιστήμονες συμφωνούν ότι αντανακλαστική κολύμβηση είναι η πρωτογενής κινητική συμπεριφορά, που έχουν τα νεογνά στο νερό αμέσως μετά τη γέννα, σαν φυλογενετική ανάμνηση από τη ζωή τους πριν γεννηθούν. Αν οι αντανακλαστικές αυτές κινήσεις καλλιεργηθούν σωστά, μπορούν να γίνουν εκούσιες κολυμβητικές κινήσεις από τον 11ο μήνα και -μέσω των κατάλληλων ερεθισμάτων και της σωστής καθοδήγησης- να οδηγήσουν στην εκμάθηση αυτόνομης κολύμβησης από την ηλικία των 16 μηνών. Βεβαίως, ακόμα και μετά την ηλικία αυτή, δεν είναι ποτέ αργά τα παιδιά να αρχίσουν την κολύμβηση ώστε να αποκομίσουν τα σημαντικά οφέλη από το baby swimming.

Πώς θα γίνει αυτό, εάν δεν έχουμε τη δυνατότητα να το πάμε σε κάποιο κολυμβητήριο;

Μπορούμε να εξοικειώσουμε το παιδί μας κάνοντας κάποιες δεξιότητες στην θάλασσα τους καλοκαιρινούς μήνες ή σε πισίνα. Σημαντικό είναι να σεβόμαστε τους ρυθμούς του παιδιού, να προχωράμε αργά και να μην κάνουμε κάτι που θα τα τρομάξει και θα τους δημιουργήσει κάποιο τραύμα. Οι γονείς θα πρέπει να παίζουν με τα παιδιά τους στην θάλασσα και να τα βοηθήσουν να νιώσουν το νερό. Ο χρόνος εκμάθησης σε κάθε παιδί είναι διαφορετικός και αυτό έγκειται στην ιδιαιτερότητα της προσωπικότητας του, στις ικανότητές του, αλλά και στην εξοικείωση του με το νερό.

Είναι καλύτερα να φοράει μπρατσάκια ή σωσίβιο;

Τα κατάλληλα σωσίβια είναι αυτά που δένουν στην μέση ή γενικότερα στον κορμό του σώματος των παιδιών ώστε να αφήνουν ελεύθερη των κίνηση των χεριών-ποδιών. Τα σωσίβια με αφρώδη υλικά είναι πιο ασφαλή από αυτά που είναι γεμισμένα με αέρα.

Τα βατραχοπέδιλα είναι απαραίτητα;

Τα βατραχοπέδιλα είναι πολύ βοηθητικά στην εκμάθηση, αλλά δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται για πολύ ώρα γιατί μπορεί να είναι επιβαρυντικά για το μετατάρσιο των μικρών παιδιών.

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies