Αρχική Μωρό 0-2Υγεία Πότε θα βγάλει δοντάκια;

Πότε θα βγάλει δοντάκια;

από kmir

prota_dontiaΗ διάπλαση των δοντιών του παιδιού ξεκινά κατά τη διάρκεια της κύησης. Συγκεκριμένα τα παιδικά (νεογιλά) δόντια αρχίζουν να σχηματίζονται στο πρώτο τρίμηνο ενώ τα μόνιμα στο δεύτερο.

Της Κοσμά Ισμήνης, οδοντίατρου, μεταπτυχιακής φοιτήτριας παιδοδοντιατρικής, Α.Π.Θ.

Η εμφάνιση των δοντιών στο στόμα του μωρού συνήθως συνοδεύεται από κάποια όχι ιδιαίτερα έντονα συμπτώματα. Πιο συγκεκριμένα σε αυτή την περίοδο τα ούλα του μωρού μπορεί να είναι πρησμένα και κόκκινα και να έχει υπάρχουν περισσότερα σάλια από το φυσιολογικό. Πολλές φορές το μωρό δεν έχει όρεξη για φαγητό και εμφανίζει μία γενικότερη ανησυχία και γκρίνια. Για την ανακούφιση των συμπτωμάτων αυτών, κυκλοφορούν στο εμπόριο ειδικά παιχνίδια που ψύχονται, όμως κάποιες φορές απλά ένα κρύο καθαρό πανάκι η μία βρεγμένη γάζα μπορούν να βοηθήσουν εξίσου αποτελεσματικά.

Το πρώτο του δοντάκι

Το πρώτο δόντι εμφανίζεται στο στόμα του μωρού ανάμεσα από τον 6 και 8 μήνα και συνήθως εντοπίζεται στην κάτω γνάθο, στη μέση και μπροστά, (κεντρικοί νεογιλοί τομείς) ενώ ακολουθούν τα αντίστοιχα δόντια της άνω γνάθου (6-10 μηνών). Δίπλα από τους κεντρικούς τομείς θα ανατείλουν οι πλάγιοι νεογιλοί τομείς πρώτα στην κάτω (7-10 μηνών) και στη συνέχεια στην άνω (8-12 μηνών). Ακολουθούν οι πρώτοι νεογιλοί γομφίοι περίπου ταυτόχρονα στην άνω και κάτω γνάθο (11-18 μηνών), ενώ μπροστά από αυτούς θα εμφανιστούν οι νεογιλοί κυνόδοντες και στις δύο γνάθους (16-20 μηνών). Τα τελευταία νεογιλά δόντια είναι οι δεύτεροι νεογιλοί γομφίοι που θα εμφανιστούν πιο πίσω από όλα τα υπόλοιπα δόντια (20-30 μηνών). Κατά συνέπεια στην ηλικία περίπου των 3 ετών το παιδί θα πρέπει να έχει στο στόμα 20 νεογιλά δόντια.

Είναι γεγονός πως σε πολλά παιδιά η ανατολή των δοντιών αποκλίνει από αυτή την σειρά, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα για το οποίο θα πρέπει να ανησυχούν οι γονείς . Παρόλα αυτά στην περίπτωση που το μωρό δεν έχει εμφανίσει κανένα δοντάκι μέχρι τη συμπλήρωση του πρώτου έτους της ζωής του, συστήνεται οι γονείς να συμβουλευτούν κάποιο παιδοδοντίατρο.

Τα μόνιμα δόντια

Περίπου 6 χρονών το παιδί αρχίζει να βγάζει τα πρώτα του μόνιμα δόντια. Πιο συγκεκριμένα, συνήθως πρώτα εμφανίζονται οι πρώτοι μόνιμοι γομφίοι (5.5-7 χρονών). Τα δόντια αυτά ανατέλλουν πίσω από τα τελευταία νεογιλά χωρίς να κουνηθεί κάποιο δόντι. Στη συνέχεια εμφανίζονται οι κεντρικοί τομείς στην κάτω (τα δόντια που βρίσκονται στη μέση και μπροστά) (6-7 ετών) και ακολουθούν τα αντίστοιχα της άνω (7-8 ετών). Έτσι σιγά σιγά όλα τα νεογιλά δόντια θα κουνηθούν και θα αποπέσουν ενώ στη θέση τους ανατείλουν τα αντίστοιχα μόνιμα. Η μόνιμη οδοντοφυΐα θα ολοκληρωθεί περίπου στα 14 με την ανατολή των δεύτερων μόνιμων γομφίων. Την ανατολή των τρίτων μόνιμων γομφίων (φρονιμίτες) την αναμένουμε στην ηλικία 17-30.

Πότε να πάω στον παιδοδοντίατρο;

Η κατάλληλη ηλικία για την πρώτη επίσκεψη του παιδιού στον παιδοδοντίατρο είναι όταν ανατείλει το πρώτο δόντι και ποτέ μετά τα πρώτα του γενέθλια. Αν και μπορεί σε πολλούς γονείς να φαίνεται ότι είναι πολύ νωρίς παρόλα αυτά είναι μία πολύ καλή ευκαιρία να γίνει ένας πρώτος έλεγχος της γενικότερης οδοντικής ανάπτυξης του παιδιού καθώς και ενημέρωση των γονέων για το πώς θα πρέπει να φροντίζουν τα δόντια του παιδιού όπως επίσης και τη διατροφή του έτσι ώστε να αποφευχθούν πιθανά μελλοντικά προβλήματα στα δόντια.

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies