Αρχική Μωρό 0-2Υγεία Πόνος στην κοιλιά: Τι σημαίνει

Πόνος στην κοιλιά: Τι σημαίνει

από kmir

Πόνος στην κοιλιά: Τι σημαίνειΜπορεί να είναι οξύς, μπορεί να διαρκεί καιρό, μπορεί να είναι μέτριας έντασης, μπορεί να συνοδεύεται και από άλλα συμπτώματα. Όπως και αν τον νιώθει ένα παιδί,

ο κοιλιακός πόνος είναι ο πιο συνηθισμένος λόγος για να οδηγηθεί στον παιδίατρο.

Tου Άγη Τερζίδη, παιδίατρου, επιστημονικού συνεργάτη Παίδων ΜΗΤΕΡΑ

Ποια είναι η αιτία, όμως, και σε ποια πάθηση μπορεί να οφείλεται;

Ο πόνος στην κοιλιά είναι μία από τις πιο συνηθισμένες αιτίες που κάνουν ένα παιδί να παραπονεθεί και οδηγούν αυτό και τους γονείς στον ιατρό. Ο πόνος μπορεί να έχει διάφορα χαρακτηριστικά. Μπορεί να είναι οξύς, δηλαδή να ξεκινήσει ξαφνικά, ή χρόνιος, να είναι παρών δηλαδή για πολλές εβδομάδες ή και μήνες. Άλλο χαρακτηριστικό του πόνου είναι η ένταση, αν είναι δηλαδή δυνατός ή μέτριος. Ένα ακόμα χαρακτηριστικό είναι η εντόπισή του. Συνήθως είναι και το πιο δύσκολο χαρακτηριστικό να εξακριβωθεί.

Μία ακόμα σημαντική πληροφορία είναι τα συμπτώματα που τυχόν συνοδεύουν τον πόνο (έμετοι, διάρροιες, ανορεξία, πυρετός), οι συνθήκες που τον χειροτερεύουν ή τον βελτιώνουν, καθώς και η διάρκεια του επεισοδίου. Όλες αυτές οι πληροφορίες είναι σημαντικές για να ξεκινήσει η διαγνωστική προσέγγιση της αιτίας του πόνου.

Συνήθεις αιτίες κοιλιακού άλγους είναι λοιμώξεις, όπως η γαστρεντερίτιδα, η δυσκοιλιότητα ή πιο επείγουσες καταστάσεις, όπως η σκωληκοειδίτιδα. Το κοιλιακό άλγος, συνήθως το χρόνιο, μπορεί να είναι ο τρόπος που εκφράζει ένα παιδί την ανησυχία και το άγχος που νιώθει.

Οι αιτίες

Κολικοί: Παρουσιάζονται στο20% των βρεφών τον πρώτο μήνα της ζωής τους και εκδηλώνονται με κλάμα και κάμψη των ποδιών προς την κοιλία.

• Γαστρεντερίτιδα: Λοίμωξη του πεπτικού συστήματος. Συνήθως οφείλεται σε κάποιον ιό και λιγότερο συχνά σε βακτιρίδια. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν, εκτός από τον πόνο, εμετούς και διάρροιες και είναι πιθανόν να συνυπάρχει πυρετός.

Δυσκοιλιότητα: Σχετίζεται με τη συχνότητα των κενώσεων (συνήθως λιγότερες από τρεις την εβδομάδα) και τη δυσκολία που παρουσιάζει ένα παιδί να ενεργηθεί (μεγάλα κόπρανα και πόνος κατά την κένωση, που μπορεί να συνοδεύεται από παρουσία μικρής ποσότητας αίματος). Οι συνηθέστερες αιτίες είναι οι διατροφικές συνήθειες (αλλαγή διατροφής, ανεπαρκής πρόσληψη φυτικών ινών, ανεπαρκής πρόσληψη υγρών). Τα παιδιά σχολικής ηλικίας μπορεί να παρουσιάσουν δυσκοιλιότητα λόγω του δισταγμού τους να χρησιμοποιήσουν την τουαλέτα στο σχολείο.

• Σκωληκοειδίτιδα: Είναι η πιο συχνή χειρουργική νόσος που εκδηλώνεται με κοιλιακό πόνο. Τα συμπτώματα ξεκινούν με διάχυτο κοιλιακό πόνο, ο οποίος αργότερα μπορεί να εντοπίζεται στο δεξιό κάτω τεταρτημόριο της κοιλιάς, στο δεξιό λαγόνιο βόθρο. Του πόνου μπορεί να προηγείται ανορεξία, ενώ μπορεί να τον συνοδεύουν έμετοι και πυρετός.

• Μεσεντέριος λεµφαδενίτιδα: Σχετίζεται με λοίμωξη από ιό, η εικόνα μοιάζει με αυτήν της σκωληκοειδίτιδας, με διάχυτο κοιλιακό πόνο.

• Τραυµατισµός στην κοιλιά: Μπορεί να προκαλέσει τραυματισμό των μυών της κοιλιάς, διάτρηση κοίλου σπλάγχνου (εντέρου, στομάχου), τραυματισμό και ρήξη ήπατος ή σπληνός.

• Εντερική απόφραξη: Μπορεί να προκληθεί από εγκολεασμό (πρόπτωση ενός τμήματος του εντέρου στον αυλό ενός περιφερικότερου τμήματος του εντέρου και πρόκληση απόφραξης). Στις περισσότερες περιπτώσεις εκδηλώνεται με κολικοειδές κοιλιακό άλγος, εμέτους και διαρροϊκές κενώσεις με πρόσμιξη αίματος και βλέννας. Άλλα αίτια εντερικής απόφραξης είναι η συστροφή του εντέρου, η περίσφιγξη κήλης, οι συμφύσεις από προηγηθείσες χειρουργικές επεμβάσεις στην κοιλιά.

• Παθήσεις του ουροποιητικού συστήµατος: Λοιμώξεις, λιθίαση ουροποιητικού.

• Σε µεγαλύτερες ηλικίες: Δυσμηνόρροια, φλεγμονώδεις νόσοι της πυέλου (λοιμώξεις από παθογόνα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα μικρόβια ή ιούς), έκτοπη κύηση.

• Εξωκοιλιακά αίτια κοιλιακού άλγους: Φαρυγγίτιδα, πνευμονία με εντόπιση στη βάση του δεξιού πνεύμονα, σακχαρώδης διαβήτης, συνηθέστερα το κοιλιακό άλγος είναι η πρώτη εκδήλωση του διαβήτη στο πλαίσιο διαβητικής κετοξέωσης, δρεπανοκυτταρική αναιμία κ.ά.

Τα συχνότερα αίτια κοιλιακού πόνου, σε σχέση με την ηλικία του παιδιού

Βρέφη (έως 1 έτους): Κολικοί εντέρου, γαστρεντερίτιδα, δυσκοιλιότητα, λοιμώξεις του ουροποιητικού, εγκολεασμός, συστροφή εντέρου, περίσφιγξη κήλης

Νήπια (έως 5 ετών): γαστρεντερίτιδα, σκωληκοειδίτιδα, εγκολεασμός, συστροφή, τραύμα, φαρυγγίτιδα και άλλες στρεπτοκοκκικές λοιμώξεις, μεσεντέριος, λεμφαδενίτιδα

Παιδιά (έως 11 ετών): γαστρεντερίτιδα, σκωληκοειδίτιδα, δυσκοιλιότητα, λειτουργικός πόνος, λοίμωξη ουροποιητικού, τραύμα, φαρυγγίτιδα και άλλες στρεπτοκοκκικές λοιμώξεις, μεσεντέριος, λεμφαδενίτιδα

Έφηβοι (12 έως 18 ετών): σκωληκοειδίτιδα, γαστρεντερίτιδα, δυσκοιλιότητα, δυσμηνόρροια, φλεγμονώδεις νόσοι της πυέλου, συστροφή ωοθηκών, όρχεως, έκτοπες κυήσεις 

logo-paidon

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies