Αρχική Ειμαι Μαμά & ΓυναίκαΣεξουαλικότητα Πόνος κατά την σεξουαλική επαφή

Πόνος κατά την σεξουαλική επαφή

από kmir

Πόνος κατά την σεξουαλική επαφήΣας έχει τύχη να πονάτε κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής και να μην ξέρετε τον λόγο;

Στο κείμενο που ακολουθεί δείτε που μπορεί να οφείλεται και πράξτε αναλόγως.

 

Της Ευθυμίας Κουτρουμπή, μαιευτήρος-χειρουργού γυναικολόγου

Ο όρος που χρησιμοποιείται για τον πόνο κατά τη σεξουαλική επαφή είναι η δυσπαρευνία, και μπορεί να οφείλεται σε διάφορους παράγοντες.

1η αιτία: Κολπίτιδα ή μύκητες

Ο πόνος κατά την είσοδο στην αρχή του κόλπου μπορεί να οφείλεται σε ερεθισμό από μια κολπίτιδα ή από μύκητες. Τότε η γυναίκα νιώθει ένα κάψιμο, που μερικές φορές είναι τόσο έντονο που την αναγκάζει να σταματήσει. Η θεραπεία είναι τις περισσότερες φορές απλή και με την εξάλειψη της κολπίτιδας τα συμπτώματα υποχωρούν. Βέβαια, υπάρχουν γυναίκες, που υποφέρουν από επαναλαμβανόμενες μυκητιάσεις και χρειάζονται καμιά φορά μακροχρόνια αγωγή, που πάντα πρέπει να περιλαμβάνει και τον σύντροφο. Οι άντρες είναι τυχεροί σε αυτό το θέμα γιατί ενώ μπορεί να κουβαλούν διάφορα μικρόβια επάνω τους, σπάνια έχουν συμπτώματα, και γι’αυτό πολλές φορές αρνούνται να πάρουν αγωγή με αποτέλεσμα να μολύνουν ξανά την σύντροφο.

2η αιτία: H σύσπαση των μυών

Πόνος πολλές φορές προκαλείται και από την σύσπαση των μυών του πυελικού εδάφους είτε η γυναίκα είναι πολύ αγχώδης είτε γιατί δεν υπάρχει αρκετή προετοιμασία και προκαταρτικά και είναι σφιγμένη. Συνήθως, μια ειλικρινής συζήτηση γύρω από το θέμα μπορεί να δώσει λύση.

3η αιτία: H εμμηνόπαυση

Πόνος μπορεί να υπάρξει και μετά την εμμηνόπαυση γιατί δεν υπάρχουν πλέον οιστρογόνα με αποτέλεσμα η περιοχή του αιδοίου και του κόλπου να είναι λεπτή και στεγνή. Η λύση είναι είτε στην θεραπεία υποκατάστασης, ή αν η γυναίκα δεν θέλει να πάρει θεραπεία ή δυνατότητα να χρησιμοποιεί διάφορα λιπαντικά που υπάρχουν στα φαρμακεία και διευκολύνουν την διείσδυση.

4η αιτία: Φλεγμονές

Άλλοι παράγοντες που μπορεί να δημιουργούν πόνο είναι φλεγμονές από μικρόβια που προσβάλλουν το γεννητικό ή το ουροποιητικό σύστημα. Ακόμα και μια κυστίτιδα μπορεί να προκαλέσει πόνο και έντονη αίσθηση για ούρηση και τότε χρειάζεται θεραπεία.

5η αιτία: Χλαμύδια

Συχνά είναι και τα προβλήματα που προκύπτουν από ένα άλλο μικρόβιο, τα χλαμύδια, που τελευταία έχουν αναζωπυρωθεί και αποτελούν μάστιγα στην κοινωνία χωρίς ο κόσμος να έχει καταλάβει το μέγεθος του προβλήματος. Τα χλαμύδια αποικίζουν το γεννητικό σύστημα και τις περισσότερες φορές δρουν σιωπηλά προκαλώντας όμως συμφύσεις και κατ’ επέκταση στειρότητα ή δίνουν συμπτώματα όπως πόνο κατά την επαφή ή ακόμα και γαστρεντερικές ενοχλήσεις όπως και κοιλιακό άλγος. Χρειάζονται θεραπεία και οι δύο σύντροφοι και καμιά φορά μακροχρόνια αγωγή γιατί αν αφεθούν μπορεί να προκαλέσουν πολλά προβλήματα και στους δύο συντρόφους με το κυριότερο τις συμφύσεις και στειρότητα όπως αναφέρθηκε και προηγουμένως αλλά και αποβολές και να επηρεάσουν το σπέρμα του άνδρα, ή να προκαλέσουν προστατίτιδες.

Είναι σημαντικό να γίνει κατανοητό ότι θεωρούνται κυρίως σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα και το πρόβλημα πήρε μεγάλες διαστάσεις γιατί ο κόσμος εφησύχασε και δεν χρησιμοποιεί προφυλάξεις ακόμα σε ευκαιριακές σχέσεις θεωρώντας ότι είναι άτρωτος.

6η αιτία: Γυναικολογικά προβλήματα

Άλλοι παράγοντες που μπορεί να δημιουργήσουν πρόβλημα κατά την επαφή είναι γυναικολογικά προβλήματα όπως είναι οι κύστες των ωοθηκών και τα ινομυώματα αν είναι μεγάλα.

Μια νόσος που προκαλεί πόνο είναι η ενδομητρίωση, που δημιουργεί κύστες στις ωοθήκες γεμάτες αίμα και συμφύσεις. Επίσης, παρουσιάζεται με δυσμηνόρροια και πόνο λίγο πριν την περίοδο που όσο περνάει ο χρόνος γίνεται εντονότερος. Γι’αυτό είναι απαραίτητο όταν μια γυναίκα έχει συμπτώματα να υποβάλλεται σε έλεγχο.

Μια άλλη κατάσταση που προκαλεί πόνο όταν είναι πολύ αργά είναι ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας. Στα αρχικά στάδια εμφανίζεται συνήθως λίγο αίμα μετά την επαφή, σύμπτωμα που πρέπει να κινητοποιήσει την γυναίκα για να επισπευτεί τον γιατρό της.

Προσοχή: Το τελικό συμπέρασμα είναι ότι καλύτερα να προλαμβάνει μια γυναίκα τα προβλήματα με το να υποβάλλεται μια φορά τον χρόνο σε γυναικολογική εξέταση, που πρέπει να περιλαμβάνει τεστ Παπ και υπερηχογράφημα και έλεγχο του μαστού, παρά να προσπαθεί να θεραπεύσει το πρόβλημα όταν μερικές φορές μπορεί να είναι αργά.

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies