Αρχική Μωρό 0-2Υγεία Πυρετός: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε!

Πυρετός: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε!

από kmir

PuretosNeognaΠυρετός είναι η άνοδος της θερμοκρασίας του ανθρώπινου σώματος πάνω από το φυσιολογικό.

Της Σταυρούλας Βαλαβέρη, Παιδιάτρου, Επιμελήτρια Παιδιατρικής Κλινικής Παιδιατρικού Κέντρου Αθηνών

Γενικά ο πυρετός είναι μια ένδειξη ότι κάτι διαφορετικό συμβαίνει στο σώμα. Είναι η ανταπόκριση του οργανισμού στη νόσο. Ο πυρετός είναι σύμπτωμα και όχι νόσος.

Ποιά είναι η φυσιολογική θερμοκρασία των παιδιών;
Η φυσιολογική θερμοκρασία των παιδιών ποικίλλει ανάλογα με την ηλικία την δραστηριότητα και την ώρα της ημέρας. Τα νεογνά και βρέφη τείνουν να έχουν υψηλότερες θερμοκρασίες σε σχέση με τα νήπια και τα μεγαλύτερα παιδιά και όλων η θερμοκρασία είναι υψηλή αργά το απόγευμα και χαμηλή νωρίς το πρωί.
Κάθε παιδί έχει τα δικό του θερμοστάτη που ρυθμίζει τη θερμοκρασία του, γι΄αυτό και μπορούμε να πούμε ότι η φυσιολογική θερμοκρασία σώματος είναι περίπου 37οC με απόκλιση ±0,6 οC μετρώντας από τη μασχάλη.

Πότε έχουμε πυρετό;
Πυρετό έχουμε όταν η θερμοκρασία από τη μασχάλη είναι >37,6οC, όταν η θερμοκρασία από το ορθό είναι >38 οC. Στα νεογνά μπορεί να έχουμε μια ένδειξη πυρετού όταν είναι βαριά σκεπασμένα και ντυμένα δυσανάλογα με τη εξωτερική θερμοκρασία ή όταν δεν έχουν πάρει αρκετά υγρά, δηλαδή όταν έχουν πολύ ώρα από το προηγούμενο γεύμα .Σε αυτή την περίπτωση ελαφρώνουμε το παιδί από τα ρούχα δίνουμε να πάρει ένα ρόφημα και στη συνέχεια επαναπροσδιορίζουμε τη θερμοκρασία του.

Πως μετρούμε την θερμοκρασία;
Στο εμπόριο υπάρχουν θερμόμετρα ηλεκτρονικά και κλασσικά θερμόμετρα που πλέον δεν είναι υδραργυρικά. Τα συνήθη μέρη που μετρούμε τη θερμοκρασία σώματος και κατά παράδοση χρησιμοποιούμε στην Ελλάδα είναι η μασχάλη και το ορθό.

Στη μασχάλη: τοποθετούμε το θερμόμετρο με την μεταλλική άκρη προς τα πάνω και κρατάμε το χέρι κολλημένο στο θώρακα για 2΄-5΄ .Η μασχάλη του παιδιού πρέπει είναι στεγνή.

Στο ορθό: Συστήνεται για μωρά καθώς είναι ο πιο ακριβής τρόπος μέτρησης της θερμοκρασίας.
•Βάζουμε στη μεταλλική άκρη του θερμομέτρου λίγη βαζελίνη ή άλλη κρέμα για να γλιστράει.
•Τοποθετούμε το παιδί με την κοιλιά πάνω στους μηρούς μας. Σε πιο ήρεμα μωρά μπορούμε να τα βάλουμε ανάσκελα με τα πόδια σηκωμένα. Σε αυτό το σημείο ίσως χρειαστείτε βοήθεια από κάποιον άλλο προκειμένου να σταθεροποιήσει το μωρό.
•Εισάγουμε το θερμόμετρο σε βάθος διπλάσιο του μεταλλικού άκρου στον πρωκτό του μωρού.
•Κρατάμε το θερμόμετρο με το ένα χέρι και με το άλλο σταθερά το μωρό (δεν πειράζει αν κουνιέται λίγο το παιδί)
Περιμένουμε ένα λεπτό και αν η ένδειξη είναι πάνω από 38οC τότε έχουμε πυρετό

Τι προκαλεί πυρετό;
Ο πυρετός στα παιδιά οφείλεται συνήθως σε ιώσεις και δευτερευόντως σε μικροβιακές λοιμώξεις.
Σπανιότερα μπορεί να έχουμε πυρετό από εμβόλια ,φάρμακα, κακοήθειες, αυτοάνοσα νοσήματα, ηλίαση ή θερμοπληξία.

Είναι κακός ο πυρετός;
Ο πυρετός είναι ένα σημείο ότι κάτι συμβαίνει στο σώμα του παιδιού και από αυτή την άποψη είναι ωφέλιμος. Ο πυρετός είναι άμυνα . Είναι ένας πρωτογενής μηχανισμός άμυνας ενάντια σε εχθρούς του οργανισμού του παιδιού. Κάνει το σώμα λιγότερο φιλόξενο στα μικρόβια και στους ιούς, βοηθά την δράση των αντιβιοτικών όταν αυτά χρειάζονται και κινητοποιεί τους αμυντικούς μηχανισμούς.

Πρέπει να αντιμετωπίζονται όλοι οι πυρετοί;
Γενικά, πυρετός πάνω από 38,2 που προκαλεί δυσφορία στο παιδί τον αντιμετωπίζετε .Δεν πρέπει να φοβόμαστε τον πυρετό και να στεκόμαστε με ένα θερμόμετρο πάνω από το παιδί. Το ύψος του πυρετού δεν είναι ανάλογο της βαρύτητας της υποκείμενης νόσου.
Εάν το παιδί έχει κάτι σοβαρό θα παρουσιάσει, επιπλέον με τον πυρετό, αλλαγή στη διάθεση του και στη συμπεριφορά του. Εάν παίζει ευχάριστα παρόλο που έχει πυρετό δεν είναι ανάγκη να επέμβουμε. Εάν όμως είναι γκρινιάρικο αδύναμο ή αρκετά άρρωστο το ανακουφίζουμε και επικοινωνούμε με τον παιδίατρο.

Πως αντιμετωπίζεται ο πυρετός;
•Με αντιπυρετικά φάρμακα : Πολλές φορές οι πυρετοί είναι ανθιστάμενοι στα αντιπυρετικά ή αργεί η έναρξη της δράσης τους . Εφόσον το παιδί είναι σε καλή κατάσταση επικοινωνήστε με με τον παιδίατρο σας.
•Κομπρέσες και ζεστό μπάνιο:Εφόσον το παιδί δεν έχει ρίγος και δεν κρυώνει μπορείτε να του κάνετε ένα ζεστό μπάνιο (και τα μαλλιά) για πέντε λεπτά και μετά από λίγο θα δείτε τον πυρετό να πέφτει.
•Ελαφριά ένδυση και άφθονα υγρά: Γενικά το να είστε προετοιμασμένοι βοηθάει.
•Έχετε το θερμόμετρο και τα φάρμακα σε προσβάσιμη θέση από ενήλικες και όχι για τα παιδιά.
•Γνωρίζετε τις δόσεις των φαρμάκων και το τηλέφωνο του παιδιάτρου.

Και όταν το παιδί έχει πυρετικούς σπασμούς;
Πυρετικοί σπασμοί είναι μια κοινή και χωρίς επιπτώσεις παρενέργεια του πυρετού που αφορά σε παιδιά από 6 μηνών έως 6 χρονών. Πρόκειται για μία ανωριμότητα του εγκεφάλου να ανεχθεί τον πυρετό.
Συμβαίνουν συνήθως στο πρώτο 24ωρο του πυρετού και κατά την άνοδο του, πριν ακόμα οι γονείς καταλάβουν ότι το παιδί ξεκινάει να κάνει πυρετό. Παρόλο που δεν είναι επικίνδυνοι είναι αρκετά τρομακτικοί για τους γονείς όταν συμβαίνουν.

Τι γίνεται την στιγμή που συμβαίνουν;
Το παιδί φαίνεται παράξενο. Δεν επικοινωνεί (απώλεια συνείδησης), τα άκρα του συσπώνται και χαλαρώνουν διαδοχικά (τονοκοκλονικοί σπασμοί), μπορεί να είναι μόνο σφιγμένο (τονικοί σπασμοί) ή εντελώς χαλαρό ( ατονική κρίση) . Επιπλέον τα μάτια μπορεί να’ ναι γυρισμένα προς ένα σημείο (προσήλωση βλέμματος )και το χρώμα του παιδιού να’ναι περίεργα σκούρο (κυάνωση). Μετά τη κρίση το παιδί πέφτει σε βαθύ ύπνο.

Τι πρέπει να κάνουμε τη στιγμή των πυρετικών σπασμών;
•Ουσιαστικά τίποτα .
•Παραμείνετε ψύχραιμοι και μετακινήστε το παιδί μακριά από αντικείμενα που μπορεί να το τραυματίσουν. ΜΗ ΒΑΖΕΤΕ ΤΙΠΟΤΑ ΣΤΟ ΣΤΟΜΑ ΤΟΥ.
•Όταν τελειώσει η κρίση το παιδί κοιμάται βαθιά, ΔΕΝ ΠΕΘΑΝΕ.
•Επικοινωνήστε με τον παιδίατρό σας ή μεταφέρετε το παιδί σας σε νοσοκομείο προκειμένου να διαγνωσθεί η αιτία του πυρετού.

Τι γίνεται στο μέλλον;
Παιδιά μικρότερα του έτους τη στιγμή του πρώτου επεισοδίου πυρετικών σπασμών, έχουν 50% πιθανότητα να επαναλάβουν το επεισόδιο, ενώ παιδιά πάνω από το έτος έχουν 30% πιθανότητα .Επιπλέον 90% των παιδιών αυτών που περνούν ένα χρόνο χωρίς επεισόδιο μάλλον έχουν ξεπεράσει αυτήν τους την ευαισθησία.
Οι πυρετικοί σπασμοί δεν είναι και δεν προκαλούν επιληψία

Πότε επικοινωνούμε με τον παιδίατρο;
•Όταν το παιδί είναι μικρότερο από 12 μηνών και έχει πυρετό, ανεξαρτήτως συμπτωμάτων.
•Όταν είναι ληθαργικό, δεν, ανταποκρίνεται, είναι γκρινιάρικο, αρνείται να φάει, έχει εξάνθημα, έχει δυσκολία στην αναπνοή, πονάει η κοιλιά του ή το κεφάλι του.
•Όταν ο πυρετός κρατάει πάνω από 3 24ωρα.
•Εάν κάνει πυρετικούς σπασμούς.

ΝΑ ΘΥΜΑΣΤΕ!!!
• Ο πυρετός είναι κοινό και συχνό σύμπτωμα τη παιδικής ηλικίας και συνήθως οφείλεται σε ιώσεις.
• Εάν το παιδί σας φαίνεται καλά και χαρούμενο μην πασχίζετε να ρίξετε τον πυρετό.
• Να πίνει άφθονα υγρά και να ξεκουράζεται όταν έχει πυρετό.
• Μωρά κάτω από 3 μηνών πρέπει να εξετάζονται οπωσδήποτε από τον γιατρό.
• Προσέξτε το παιδί για σημεία που υποδηλούν ότι χειροτερεύει.
• Εάν ο πυρετός δεν υποχωρεί ή το παιδί χειροτερεύει επικοινωνήστε με τον παιδίατρο

www.paidiatriki.gr

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies