Αρχική ΔιάφοραΕπιστροφή στο Σχολείο Πρώτη φορά στο νηπιαγωγείο

Πρώτη φορά στο νηπιαγωγείο

από kmir

Πρώτη φορά στο νηπιαγωγείοΟ Σεπτέμβρης έφθασε…. και μαζί του και η καθημερινότητα. Ύστερα από ημέρες χαλάρωσης, ξεγνοιασιάς και… άφθονου παιχνιδιού ξαναγυρίζουμε στις παλιές ή καινούργιες ασχολίες μας.

Μαζί μας και τα παιδιά μας… Ίσως για αυτά να είναι πιο δύσκολη η προσαρμογή… Ειδικά, όταν πρέπει να πάνε για πρώτη φορά στο νηπιαγωγείο.

 

Της Αγγελικής Νιάρχου, νηπιαγωγού

Φαντάζει ένα μεγάλο και αγχώδες γεγονός, τόσο από την πλευρά των μικρών μας, όσο και από εμάς τους ίδιους τους γονείς. Ερωτήματα κυριαρχούν στο μυαλό μας… Θα είναι εύκολη η προσαρμογή του; Θα μπορέσει να συνεργαστεί καλά με τα άλλα παιδιά; Ίσως να μην του αρέσει το περιβάλλον… Μήπως θα πρέπει να υπάρξει καθοδήγηση από κάποιον πιο ειδικό για αυτά τα θέματα; Και πολλές άλλες σκέψεις, οι οποίες μας κατακλύζουν, αναζητώντας την καλύτερη λύση για τα μικρά μας.

Ηρεμία…

Η πρώτη και ίσως και η πιο σημαντική κατάσταση σε τέτοιες περιπτώσεις είναι η «ΗΡΕΜΙΑ». Αν είμαστε πιο χαλαροί με την όλη διαδικασία, τότε θα είναι και τα παιδιά μας. Κάντε τα να νιώθουν ότι το νηπιαγωγείο, είναι ένας χώρος, όπου θα περνάνε δημιουργικά και ευχάριστα τις ώρες τους… Πώς όμως θα μπορέσει να γίνει κάτι τέτοιο; Αρχικά, κάντε μια συζήτηση με τα παιδιά σας γύρω από το νηπιαγωγείο, προκειμένου να αντιληφθείτε την άποψή τους για αυτό. Εξηγείστε τους τις ενέργειες, που πιθανότατα θα λάβουν χώρα κατά τη διάρκεια του σχολικού προγράμματος, όπως το ότι θα ζωγραφίζουν, θα κατασκευάζουν, θα εξερευνούν και θα ανακαλύπτουν και φυσικά όλα αυτά…. παίζοντας. Στα πλαίσια αυτής της συζήτησης, βοηθητικό θα ήταν να διαβάσετε μαζί με τα μικρά σας παραμύθια, που μιλούν για την πρώτη φορά στο σχολείο, κάνοντας αυτή τη διαδικασία όσο πιο ελκυστική γίνεται για αυτά.

Γνωρίζοντας την νηπιαγωγό

Ένα άλλο βήμα, το οποίο συντελεί προς την ευκολότερη προσαρμογή των νηπίων στο σχολείο, είναι η επαφή τους με αυτό, αλλά και με τις νηπιαγωγούς, που θα τα αναλάβουν. Προγραμματίστε μια συνάντηση μαζί τους, έτσι ώστε να υπάρξει μια πρώτη γνωριμία. Οι νηπιαγωγοί θα έχουν έναν βοηθητικό ρόλο στην εξερεύνηση του χώρου από τα παιδιά, κάνοντάς το να νιώσει ασφάλεια και ταυτόχρονα ελευθερία μέσα σε αυτό.

Επίσκεψη σε βιβλιοπωλείο

Ύστερα από αυτό, προγραμματίστε την επόμενη επίσκεψη σας σε ένα βιβλιοπωλείο, πάντα με τη συνοδεία των μικρών σας, προκειμένου να αγοράσετε τα απαραίτητα σχολικά είδη. Ενημερώστε το για το τι πρόκειται να συμβεί εκεί. Είναι σημαντικό να του τονίσετε πως το νηπιαγωγείο είναι ένας χώρος στον οποίο όλοι μεταξύ τους μοιράζονται τα πράγματά τους. Κάτι τέτοιο θα λειτουργήσει καταλυτικά, ίσως, στη διάθεσή του για να μοιράζεται αγαπημένα του αντικείμενα.

Και η πρώτη μέρα έφτασε!

Ένα φιλί, μια αγκαλιά, ένα χαμόγελο και μια ευχή για καλή αρχή, δίνουν τη δύναμη στα μικρά σας να ξεκινήσουν το σχολείο. Αν, όμως, όλη αυτή η διαδικασία που έχετε κάνει πρωτύτερα δεν δώσει καρπούς εκείνη τη στιγμή, τι μπορεί να γίνει τότε; Αν τα παιδιά αρχίζουν να κλαίνε και δεν θέλουν να σας αποχωριστούν, τι θα ήταν καλό να κάνετε; Και πάλι αυτή η στιγμή απαιτεί ψυχραιμία. Οι περισσότερες νηπιαγωγοί έχουν ξαναδεί παιδάκια να κλαίνε την πρώτη μέρα του σχολικού έτους, οπότε είναι «εξοπλισμένες» κατάλληλα με το αντίστοιχο σχέδιο δράσης. Απλά αφήστε τες να κάνουν ότι καλύτερο μπορούν εκείνες.

Ίσως, όμως, να αποβεί για σας μια δύσκολη διαδικασία αυτή του αποχωρισμού και όχι τόσο για τα παιδιά σας. Τι θα λέγατε εκτός από το παιδί σας να σας συνόδευε και άλλο ένα σας αγαπημένο πρόσωπο, που σας εμπνέει ηρεμία; Απλά σκεφτείτε το…

Μέσα από μια τέτοια διαδικασία, τα μικρά σας θα έχουν την όρεξη και την περιέργεια να γίνουν μέρος του μαθητικού δυναμικού. Φυσικά, πρώτα θα πρέπει να πιστέψετε εσείς σε αυτή τη διαδικασία. Αν εσείς νιώθετε πως όλη η παραπάνω διαδικασία είναι προσοδοφόρα, τότε θα την πραγματοποιήσετε με μεγαλύτερη ενέργεια και με ευχάριστη διάθεση. Τα παιδιά σας θα το βιώσουν κάπως έτσι… Καλή σας αρχή!

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies