Αρχική Παιδί 2-6Φροντίδα Πρώτες βοήθειες για όλη την οικογένεια

Πρώτες βοήθειες για όλη την οικογένεια

από kmir

odigies-diakopesΗ εποχή των διακοπών συνδυάζεται με πολλές δραστηριότητες (κολύμπι, περιπάτους, αθλήματα) και με μετακινήσεις όλων των ειδών (οδικές, ακτοπλοϊκές, αεροπορικές).

Αναπόφευκτα, λοιπόν, κάποιοι τραυματισμοί είναι συχνότεροι, και καμιά φορά καλούμαστε να τους αντιμετωπίσουμε, τουλάχιστον σε πρώτη φάση, χωρίς τη βοήθεια των ειδικών. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η γνώση των «πρώτων βοηθειών» αποδεικνύεται πολύ χρήσιμη και συχνά σωτήρια, ακριβώς επειδή η αρχική αντιμετώπιση ενός τραυματία έχει μεγάλη σημασία, ακόμα και για την τελική του έκβαση.

Της Πατρίσιας Μπόνου, παιδοχειρουργού-εντατικολόγου, επιμελήτριας Μονάδας Εντατικής Θεραπείας Γ. Ν. Παίδων Αθηνών «Π. & Α. Κυριακού»

Θα προσπαθήσουμε, λοιπόν, να δώσουμε μερικές πολύ γενικές οδηγίες για την αντιμετώπιση ορισμένων καταστάσεων, χωρίς να παραλείψουμε να τονίσουμε ότι στις περισσότερες περιπτώσεις πρέπει να καλούμε τους ειδικούς, που θα παράσχουν την κατάλληλη βοήθεια, χωρίς να χαθεί πολύτιμος χρόνος.

ΓΕΝΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ

Όταν βρεθούμε σε κάποιο ατύχημα, όσο σοβαρό κι αν είναι αυτό:

-Διατηρούμε την ψυχραιμία μας (ο πανικός είναι κακός σύμβουλος τόσο για τα θύματα του ατυχήματος, όσο και για εμάς)

-Εκτιμάμε την κατάσταση Διακόπτουμε την παροχή ρεύματος αν πρόκειται για ηλεκτροπληξία, ελέγχουμε τη φωτιά ή τη διαφυγή αερίων, αν συμβαίνει κάτι τέτοιο, προσέχοντας να παραμείνουμε οι ίδιοι ασφαλείς! Εκτιμάμε τον αριθμό των ασθενών και δίνουμε προτεραιότητα σε αυτούς που έχουν χάσει τις αισθήσεις τους ή αιμορραγούν.

-Καλούμε σε βοήθεια Αν είμαστε μόνοι, αφού έχουμε δώσει τις πρώτες βοήθειες, κι αν δεν είμαστε μόνοι, αναθέτουμε σε άλλον αυτή την αποστολή.

-Δεν μετακινούμε άσκοπα έναν τραυματία Οι μετακινήσεις μπορεί να επιδεινώσουν τους τραυματισμούς της σπονδυλικής στήλης. Επιτρέπονται μόνον αν υπάρχει κίνδυνος για τη ζωή του ασθενούς (από πυρκαγιά ή έκρηξη).

-Δεν δίνουμε νερό στους τραυματίες Αν δεν έχουν τις αισθήσεις τους, κινδυνεύουν από πνιγμονή, κι αν χρειαστούν χειρουργική επέμβαση, καλό είναι να έχουν άδειο στομάχι.

ΕΙΔΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ

1. ΚΛΗΣΗ ΣΕ ΒΟΗΘΕΙΑ

Στον αριθμό 166 δίνουμε με απλό και κατανοητό τρόπο τα στοιχεία μας (για λόγους αξιοπιστίας) και τα στοιχεία του ατυχήματος, δηλαδή τον τόπο και το είδος του ατυχήματος, τον αριθμό των ατόμων που χρειάζονται βοήθεια, καθώς και τη βοήθεια που μπορούμε ή έχουμε προσφέρει (όσο πιο ακριβή είναι τα στοιχεία, τόσο πιο σύντομη και ουσιαστική θα είναι και η βοήθεια του ΕΚΑΒ).

2. ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΑΣΘΕΝΩΝ

Όπως είπαμε, συνήθως αποφεύγεται για λόγους επιδείνωσης των τραυμάτων, κυρίως της σπονδυλικής στήλης. Αν όμως υπάρχει κίνδυνος για τη ζωή του ασθενούς, και ο ίδιος δεν μπορεί να μετακινηθεί, μπορούμε να τον μετακινήσουμε με τους παρακάτω τρόπους

  1. 1) Αν τον πλησιάζουμε από τα πόδια,

-πιάνουμε τον άρρωστο από τις ποδοκνημικές (αστραγάλους) και τις φέρνουμε ώς τα γόνατά μας,

-σέρνουμε τον άρρωστο, στον άξονα του σώματός του, μέχρι ένα ασφαλές σημείο.

  1. 2) Αν τον πλησιάζουμε μόνο από την πλευρά του κεφαλιού,

-κάνουμε βαθύ κάθισμα πίσω από τον άρρωστο,

-περνάμε τα μπράτσα μας κάτω από τις μασχάλες του και πιάνουμε τους καρπούς του (με το ΑΡ χέρι μας τον ΔΕ καρπό του και με το ΔΕ χέρι μας τον ΑΡ καρπό του),

-ανασηκώνουμε τον κορμό του, κρατώντας τον άρρωστο κολλημένο πάνω μας, σηκώνουμε τους μηρούς μας και οπισθοχωρούμε σε ασφαλές σημείο.

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies