Αρχική Μωρό 0-2Πρακτικός Οδηγός Πρώτα ο σκύλος και μετά το μωρό;

Πρώτα ο σκύλος και μετά το μωρό;

από kmir

Πρώτα-ο-σκύλος-και-μετά-το-μωρό-Οδηγίες-για-αρμονική-συνύπαρξηΈχετε μόλις παντρευτεί ή απλά συζείτε, δεν έχετε ακόμα παιδιά, αλλά θέλετε σύντομα να αποκτήσετε, και στην παρέα σας έχει προστεθεί πρόσφατα ένας σκύλος.

Πριν λίγες ημέρες κάνατε τεστ εγκυμοσύνης και διαπιστώσατε ότι είστε έγκυος. Συγχαρητήρια! Τι θα γίνει όμως με τον πιστό σας φίλο; Πριν πανικοβληθείτε δείτε τι μπορείτε να κάνετε για να προετοιμάσετε το έδαφος και να γίνετε όλοι μια μεγάλη χαρούμενη οικογένεια…

Της Δήμητρας Μαυρίδου

Έχετε 9 μήνες μπροστά σας για να προετοιμάσετε το έδαφος και να βάλετε σε μια σειρά ακόμα και τον πιο κακομαθημένο σκύλο. Ο κ. Θοδωρής Τριάντης, εκπαιδευτής στο Ελληνικό Κέντρο Εκπαίδευσης Σκύλων μας δίνει κάποιες ενδιαφέρουσες συμβουλές.

Η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία. Πριν να έρθει το μωρό λοιπόν, θα πρέπει να κάνετε τα ακόλουθα:

1. Προγραμματίστε ένα τσεκ απ. Μια επίσκεψη στον κτηνίατρο θα σας εξασφαλίσει ότι το σκυλί ή η γάτα σας είναι υγιή και έχουν κάνει όλα τους τα εμβόλια. Αν το σκυλάκι σας είναι θηλυκό, κάποιοι ίσως σας προτείνουν να του κάνετε στείρωση για να είναι πιο ήρεμο. Προσωπικά, το θεωρώ υπερβολή και νομίζω ότι θα συμφωνήσουν μαζί μου και οι περισσότεροι κτηνίατροι.

2. Θέστε τα όρια από πριν. Όπως μας είπε ο κ. Θοδωρής Τριάντης, εκπαιδευτής, στο Ελληνικό Κέντρο Εκπαίδευσης Σκύλων «έχει πολύ μεγάλη σημασία, ο σκύλος να είναι από πριν ισορροπημένος, συνεργάσιμος και υπάκουος μέσα στο σπίτι, ώστε να μην δημιουργεί προβλήματα. Για παράδειγμα, ένα σκυλί που έχει μάθει να κοιμάται πάνω στο κρεβάτι σας, θα πρέπει πριν έρθει το μωρό στο σπίτι, να μάθει να κοιμάται σε έναν χώρο δίπλα σας ή ακόμα καλύτερα σε ένα άλλο δωμάτιο. Αυτό βέβαια δεν θα πρέπει να γίνει ξαφνικά.

Ανάλογα και με το πόσο συνεργάσιμο είναι ένα σκυλί, μπορείτε σταδιακά να βάλετε ένα μαξιλάρι δίπλα στο κρεβάτι σας και να αρχίσετε να το βάζετε λίγες ώρες την ημέρα εκεί, χωρίς να είναι απαραίτητα η ώρα του ύπνου, και σιγά σιγά να το βγάλετε προς τα έξω. Αν το σκυλί δεν υπακούει και δεν κάθεται εκεί, μπορείτε να το δένουμε με κάτι ελαφρύ, μέχρι να εξοικειωθεί με το νέο χώρο και να καταλάβει ότι είναι ο χώρος του. Βάλτε στο χώρο αυτό τα αγαπημένα του παιχνίδια, ένα μπωλ με νερό, και ένα κρεβατάκι/μαξιλάρι για να κοιμάται. Όρια θα πρέπει να τεθούν και αν το σκυλί έχει μάθει να αρπάζει πράγματα από τα χέρια μας ή φαγητό από το τραπέζι την ώρα του φαγητού».

Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θέσετε τους κανόνες, αφού έρθει το μωρό, γιατί το σκυλί μπορεί να τους συνδυάσει με την άφιξη του μωρού και να αντιδράσει άσχημα.

3. Αναλάβετε δράση. Βάλτε τα πράγματα του μωρού σας στη θέση τους, λίγες εβδομάδες νωρίτερα. Αφήστε το κατοικίδιο σας να τα συνηθίσει.

4. Σκεφτείτε να επισκεφθείτε έναν εκπαιδευτή. Αν το σκυλί σας δεν είναι υπάκουο μπορείτε να το πάτε σε μια σχολή εκπαίδευσης σκύλων και να ακολουθήσει ένα πρόγραμμα πειθαρχίας.

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies