Αρχική Μωρό 0-2Ανάπτυξη Πρόωρα παιδιά: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Πρόωρα παιδιά: Τι πρέπει να γνωρίζετε

από kmir

proora-paidiaΤης δρ Κωνσταντίνας Γκόλτσιου, παιδιάτρου-αναπτυξιολόγου, διδάκτορος Πανεπιστημίου Αθηνών

Ο ερχομός ενός μωρού, είτε είναι το πρώτο ή το τέταρτο παιδί σας, είναι συναρπαστικό γεγονός! Μερικές φορές, όμως, φαντάζει σαν δύσκολη υπόθεση, ιδιαίτερα αν γεννηθεί τρεις ή περισσότερες εβδομάδες νωρίτερα από την προσδοκώμενη ημερομηνία, είναι δηλαδή πρόωρο.

Επειδή τα πρόωρα μωρά, ιδιαίτερα εκείνα με βάρος γέννησης μικρότερο από 1.500 γρ.  γεννιούνται χωρίς ακόμα να είναι «έτοιμα» να αφήσουν τη μήτρα, απαιτούν πρόσθετη ιατρική προσοχή αμέσως μετά από την γέννηση. Το παιδί σας μπορεί να χρειαστεί κάποιες επιπλέον εξετάσεις, καθώς και εξειδικευμένη ιατρική βοήθεια που είναι διαφορετική από αυτήν που απαιτείται για τα τελειόμηνα μωρά. Μπορεί να περάσουν μερικές ημέρες ή εβδομάδες προτού να μπορέσετε να φέρετε το σπίτι το μωρό  σας. Όταν έρθει εκείνη η μεγάλη μέρα, ο παιδίατρος-νεογνολόγος σας θα εγκρίνει την έξοδο του μωρού σας από το νοσοκομείο, αφού πλέον: το μωρό σας θα είναι σε θέση να αναπνέει μόνο του (ή με ειδική συσκευή οξυγόνου, την όποια όμως θα έχετε καλά εκπαιδευτεί να χρησιμοποιείτε), να διατηρεί τη θερμοκρασία του σώματός του, να μπορεί να θηλάσει ή να πιει από μπουκάλι, να κερδίζει σταθερά βάρος, και θα έχετε ενημερωθεί αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα υγείας και με ποια φάρμακα/θεραπείες αντιμετωπίζεται.

Τα κυριότερα προβλήματα

Μερικά από τα κυριότερα προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίσει ένα πρόωρο, και κυρίως χαμηλού βάρους γέννησης μωρό, και τα οποία μπορεί να μην φανούν άμεσα μετά τη γέννηση, είναι άσθμα, λοιμώξεις αναπνευστικού, εγκεφαλική παράλυση, διάσπαση προσοχής, αδεξιότητα, προβλήματα μάθησης/συμπεριφοράς. Θα χρειαστεί, λοιπόν, συχνούς επανελέγχους από νεογνολόγο, παιδονευρολόγο, αναπτυξιολόγο και παιδοφθαλμίατρο. Η τακτική επαφή με τον παιδίατρό σας είναι πολύ σημαντική για υγεία του παιδιού σας.

Η χρονολογική και η αναπτυξιακή/διορθωμένη ηλικία του πρόωρου μωρού

Είναι σημαντικό να θυμάστε πάντα ότι η ανάπτυξη των παιδιών δεν είναι κούρσα ταχύτητας. Το κάθε παιδί αναπτύσσεται με τον δικό του, ξεχωριστό τρόπο. Μερικά παιδιά δεν φτάνουν σε κάθε κύριο σημείο συγχρόνως. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα αν γεννήθηκαν νωρίς. Τα πρόωρα μωρά έχουν δύο ηλικίες, μία είναι η χρονολογική και μία η αναπτυξιακή/διορθωμένη, όπως συχνά λέγεται, η ηλικία δηλαδή που προκύπτει αν αφαιρέσετε από τη χρονολογική ηλικία του παιδιού τον αριθμό των εβδομάδων  που μεσολαβούν από την αναμενόμενη ημερομηνία γέννησης. Για παράδειγμα, αν το μωρό σας είναι ηλικίας 14 εβδομάδων αλλά γεννήθηκε 6 εβδομάδες νωρίτερα, αφαιρέστε από το 14 το 6. Το 8, δηλαδή, είναι η αναπτυξιακή/διορθωμένη ηλικία του παιδιού σας. Χρησιμοποιήστε αυτήν την αναπτυξιακή/διορθωμένη ηλικία όταν συγκρίνετε το παιδί σας με άλλα παιδιά. Γύρω στην ηλικία των 2, στα περισσότερα παιδιά η χρονολογική και αναπτυξιακή ηλικία συμπίπτουν, και δεν είναι απαραίτητη αυτή η προσαρμογή. Για κάποια παιδιά, όμως, που υστερούν ακόμη σε κάποια σημεία, καλό είναι να γίνεται προσαρμογή και για μεγαλύτερη χρονική περίοδο. 

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies