Αρχική Μωρό 0-2Πρακτικός Οδηγός Προβιοτικά, η λύση στους κολικούς;

Προβιοτικά, η λύση στους κολικούς;

από kmir

symperifora morouΟ εφιάλτης των γονιών με μωρό, είναι οι ατελείωτες ώρες που το μωρό κλαίει υποφέροντας από κολικούς.

Εμφανίζονται σε 1 από τα 5 μωρά ηλικίας κάτω των 3 μηνών και εκφράζεται (ταυτόχρονα εκτός από το κλάμα) και με πρήξιμο στη κοιλιά αλλά και με δίπλωμα των ποδιών προς την κοιλιακή χώρα. Η αιτιολογία είναι άγνωστη αν και έχουν προταθεί πολλές υποθέσεις. Συνήθως οι γονείς δεν μπορούν να κάνουν κάτι και απλά βιώνουν μαζί με το μωρό μία δύσκολη στιγμή.

Αυστραλοί ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης, εξέτασαν το ενδεχόμενο χορήγησης προβιοτικών στα μωρά με σκοπό την ανακούφιση τους και περιορισμού των συμπτωμάτων του κολικού.

Πραγματοποίησαν μια ανασκόπηση 12 μελετών που συνολικά εξέταζε ένα δείγμα 1.825 μωρών έως 3 μηνών.
Σαν βάση της έρευνάς τους πήραν την υπόθεση τις ενδείξεις ότι τα βρέφη με κολικούς έχουν διαφορετικά βακτήρια του εντέρου από αυτά πουν υποφέρουν από κολικούς, και ότι μια πιθανή αντιμετώπιση θα έπρεπε να εστιάσει σε αυτό.

Η ωφέλιμη επίδραση των προβιοτικών στην χλωρίδα του εντέρου, έχει αποδειχτεί από πολλές μελέτες και οι ερευνητές αναζήτησαν στις 12 μελέτες την επιβεβαίωση της και για τα βρέφη. Τα αποτελέσματα όμως ήταν αντιφατικά. Από τις 12 μελέτες οι 6 έδειξαν ότι μειώθηκε το κλάμα του μωρού ενώ στις υπόλοιπες όχι.

Ακόμα και αυτές οι 6 είχαν διαφορετικό σε βάθος αποτέλεσμα. Οι 5 ήταν δοκιμές και οι 3 είπαν ότι τα προβιοτικά έχουν μία θετική επίδραση, ενώ μία μελέτη κατέληγε στο ότι είχαν θετική επίδραση σε παιδιά που σιτίζονταν με παιδικό γάλα και μία ανέφερε ότι δεν είχαν καμία επίδραση σε παιδιά που θήλαζαν.

Το αποτέλεσμα κατά τον Dr. Sung είναι αντιφατικό και ότι απαιτούνται μεγαλύτερης έκτασης κλινικές μελέτες.
Η ανασκόπηση δημοσιεύτηκε στο JAMA Pediatrics.

www.diatrofi.gr

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies