Αρχική Μωρό 0-2Υγεία Πυρετός στο… σαββατόβραδο!

Πυρετός στο… σαββατόβραδο!

από kmir

Πυρετός-στο-σαββατόβραδοΑν διαπιστώσετε ότι το παιδάκι σας έχει πυρετό, καταρχάς μην πανικοβληθείτε.

Διαβάστε προσεκτικά το άρθρο που ακολουθεί και δείτε σε ποιες ενέργειες πρέπει να προβείτε αξιολογώντας την κατάσταση. Θυμηθείτε: O πυρετός από μόνος του δεν είναι ποτέ επικίνδυνος!

 

Γράφει η Ευφημία Παπαδοπούλου-Αλατάκη, Παιδίατρος-Λέκτορας Α. Π. Θ.

Ο πυρετός είναι n αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος πάνω από τη φυσιολογική, η οποία ρυθμίζεται από το κέντρο της θερμοκρασίας που βρίσκεται σε ένα τμήμα του εγκεφάλου, τον υποθάλαμο. Ο πυρετός δεν είναι ασθένεια αλλά σύμπτωμα Είναι το πιο συχνό σύμπτωμα στην παιδική ηλικία και μπορεί να οφείλεται σε πολλά αίτια. Η πιο συχνή αιτία του πυρετού είναι οι λοιμώξεις. Υπάρχουν οι ιογενείς λοιμώξεις που προκαλούνται από ιούς, είναι αθώες και δεν χρειάζονται φαρμακευτική αγωγή, πλην αντιπυρετικών. Οι μικροβιακές όμως λοιμώξεις, που προκαλούνται από μικρόβια, είναι σοβαρές και απαιτούν αντιβιοτική θεραπεία. Υπάρχουν βέβαια και περιπτώσεις, όπου ο πυρετός μπορεί να είναι εκδήλωση και άλλων παθήσεων ή και αντίδραση σε φάρμακα.

Απορία 1η : Πάνω από ποια θερμοκρασία θεωρείται ότι τα παιδιά έχουν πυρετό;

Απάντηση: Όταν το θερμόμετρο δείχνει θερμοκρασία

  • • στη μασχάλη > 37,5° C
  • • στο ορθό > 38,0° C και
  • • στο στόμα > 37,8° C.

Ο πυρετός θεωρείται πολύ υψηλός όταν η θερμοκρασία είναι πάνω από τους 40,0° C.

Απορία 2η: Πόσο επικίνδυνος μπορεί να είναι ο πυρετός;

Απάντηση: Ο πυρετός από μόνος του δεν είναι επικίνδυνος. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι αποτελεί προειδοποιητικό σύμπτωμα για την υποκείμενη νόσο. Επικίνδυνη όμως μπορεί να είναι η αιτία που οδηγεί στον πυρετό. Για τον λόγο αυτό, πρέπει να αξιολογούνται τα συμπτώματα που συνοδεύουν τον πυρετό, όπως για παράδειγμα η υπνηλία, ο εμετός, ο πονοκέφαλος, η κακοδιαθεσία, η ευερεθιστότητα, η ανησυχία ή το διαρκές κλάμα του παιδιού που δεν υποχωρούν με την πτώση του πυρετού ή τα εξανθήματα που μερικές φορές συνοδεύουν τον πυρετό: συνήθως είναι αθώα, εμφανίζονται κατά τη διαδρομή ιογενών λοιμώξεων και εξαφανίζονται με την πίεση.

Αντίθετα εξάνθημα που δεν εξαφανίζεται όταν το πιέσουμε με το δάκτυλό μας, το λεγόμενο αιμορραγικό εξάνθημα, μπορεί να υποδηλώνει πολύ σοβαρές καταστάσεις όπως μηνιγγίτιδα. Αυτονόητο είναι ότι η αξιολόγηση όλων των ανωτέρω πρέπει να γίνεται από τον παιδίατρο, ιδίως αν πρόκειται για μικρό παιδί.

Μια άλλη κατάσταση που ανησυχεί ιδιαίτερα τους γονείς είναι οι σπασμοί που μπορεί να παρουσιάσει το παιδάκι τους κατά τη διάρκεια μιας εμπύρετης λοίμωξης. Είναι οι λεγόμενοι πυρετικοί σπασμοί. Εμφανίζονται στη βρεφική και παιδική ηλικία, μεταξύ 6 μηνών και 5 χρόνων. Ο πυρετός συνήθως είναι ψηλός ( > 38,5ο C). Εκδηλώνονται κατά την έναρξη και την ταχεία άνοδο του πυρετού και σπάνια κατά τη δεύτερη ημέρα του πυρετού. Οι σπασμοί αυτοί διαρκούν λίγο, όχι πάνω από 10 λεπτά, αποτελούν όμως τραγική εμπειρία για τους γονείς. Το παιδί παρουσιάζει ξαφνικά απώλεια συνείδησης, δεν επικοινωνεί με το περιβάλλον, «καθηλώνει» το βλέμμα του ή «τινάζει» χέρια και πόδια. Το επεισόδιο συνοδεύεται συχνά από απώλεια ούρων και κοπράνων. Η συχνότητα εμφάνισης είναι 2-5% των παιδιών ηλικίας μικρότερης των 5 χρόνων. Σε μεγάλο ποσοστό υπάρχει θετικό οικογενειακό ιστορικό.

Οι σπασμοί αυτοί υποχωρούν γρήγορα. Έως ότου να μεταφερθεί λοιπόν, το παιδί στο γιατρό , φαίνεται καλά. Οι γονείς πρέπει με ψυχραιμία να διατηρούν το κεφάλι του παιδιού στο πλάι για να μην πάθει εισρόφηση σε περίπτωση που κάνει εμετό. Επίσης να αντιμετωπίσουν γρήγορα και δραστήρια τον πυρετό με δροσερό ολόσωμο μπάνιο και ταυτόχρονη χορήγηση αντιπυρετικών κατά προτίμηση παρακεταμόλης ώστε να βοηθήσουν στην πτώση του πυρετού και τη μεταφορά του παιδιού στο Νοσοκομείο. Εκεί, από τους γιατρούς, θα γίνει η εντόπιση της εστίας της λοίμωξης και ο αποκλεισμός πιθανής λοίμωξης του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος .

Πολλές φορές τα ρίγη κατά τη διάρκεια του πυρετού μπορούν να παρερμηνευθούν ως σπασμοί. Πρέπει να τονισθεί ότι οι πυρετικοί σπασμοί έχουν άριστη πρόγνωση. Είναι δηλαδή καλοήθεις, δεν χρειάζονται θεραπεία, υποχωρούν με την ηλικία και δεν αφήνουν κατάλοιπα.

Απορία 3η: Τι μπορώ να κάνω για να αντιμετωπίσω τον πυρετό;

Η αντιμετώπιση του πυρετού στα παιδιά γίνεται με δύο τρόπους: Καταρχάς με φυσικά μέσα:

1. Κατανάλωση πολλών και δροσερών υγρών

2. Ελαφρύ ντύσιμο. Tο παιδί που έχει πυρετό δεν χρειά¬ζεται υπερβολικό σκέπασμα και πρέπει να μην είναι βαριά ντυμένο. Επίσης η θερμοκρασία στο δωμάτιο πρέπει να είναι κανονική. Αντίθετα, στο στάδιο που “ανεβαίνει” ο πυρετός, το παιδί έχει ρίγος, “κρυώνει” και τότε φυσικά το σκεπάζουμε.

3. Ολόσωμο μπάνιο. Αν ο πυρετός ξεπερνά τους 39οC ή το παιδί νιώσει δυσφορία, εκτός από το αντιπυρετικό, θα βοηθούσε ένα χλιαρό μπάνιο. Tο νερό πρέπει να έχει θερμοκρασία γύρω στους 30ο – 37ο C (το νερό της βρύσης έχει θερμο¬κρασία 18-20o C).Το μπάνιο θα πρέπει να γίνεται μισή ώρα μετά τη λήψη του αντιπυρετικού φαρμάκου και το παιδί να μείνει μέσα στο νερό 10-15 λεπτά.

4. Κομπρέσες, όταν ο πυρετός επιμένει.

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies