Αρχική Μωρό 0-2Διατροφή Πρέπει τα μωρά να τρώνε αλάτι;

Πρέπει τα μωρά να τρώνε αλάτι;

από kmir

Πρέπει τα μωρά και τα μικρά παιδιά να τρώνε αλάτι; Πόσο ωφέλιμο είναι το αλάτι στη διατροφή μας καθώς και στη διατροφή των παιδιών μας; Τι είναι τελικά το αλάτι για το οποίο γίνεται τόσος θόρυβος για το αν βλάπτει ή όχι την υγεία μας;

Κάνει τα μικρά παιδιά να καταναλώνουν τρόφιμα που περιέχουν αλάτι;

Της Βασιλικής Ξανθού, σε συνεργασία με την Γιώτα Μιάρη, διαιτολόγο-διατροφολόγο

Η Γιώτα Μιάρη απαντάει στις απορίες μας.

Τι είναι το αλάτι;

Αρχικά να ενημερωθούμε για την προέλευση και την ιστορία του. Το αλάτι το εξάγουμε από την θάλασσα ή από την γη σαν ορυκτό, και ύστερα από διάφορες διαδικασίες καθαρισμού του καταλήγει στο τραπέζι μας. Η χρησιμότητά του έγκειται στη χρήση του στα προς κατανάλωση τρόφιμα δίνοντάς τους περισσότερη νοστιμιά και όχι μόνο. Χρησιμοποιείται επίσης, για την συντήρηση των τροφίμων εμποδίζοντας την ανάπτυξη μικροοργανισμών, διατηρώντας έτσι τις τροφές για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα όπως στις κονσέρβες και σε άλλες συσκευασμένες τροφές.

Το αλάτι βοηθάει επίσης, στη διατήρηση της ισορροπίας του νερού και των οξέων και βάσεων (οξεοβασική ισορροπία). Αποτελεί συστατικό του παγκρεατικού υγρού, της χολής, των δακρύων και του ιδρώτα. Παρόλα αυτά η χρήση του επηρεάζει και την θρεπτική αξία του τροφίμου, καταστρέφοντας ορισμένες βιταμίνες οι οποίες μπορεί να εμπεριέχονται σε αυτό.

Πότε εμφανίζονται συμπτώματα ανεπάρκειας του νατρίου στον οργανισμό μας;

Κάτι τέτοιο είναι σπάνιο, γιατί το νάτριο βρίσκεται σχεδόν σε όλες τις τροφές. Ανεπάρκεια όμως, είναι δυνατόν να εμφανιστεί σε αυστηρούς φυτοφάγους ή σε παρατεταμένο και βαρύ ίδρωμα, σε διαρροϊκές κενώσεις και εμετούς. Η ανεπάρκεια αυτή προκαλεί μειωμένη ανάπτυξη, απώλεια όρεξης, απώλεια σωματικού βάρους (η οποία οφείλεται σε αφυδάτωση), μειωμένη παραγωγή γάλατος στις θηλάζουσες μητέρες, μυϊκές κράμπες, ναυτία, διαρροϊκές κενώσεις και κεφαλαλγία.

Επιτρέπεται να ρίχνουμε αλάτι στο φαγητό του μωρού μας;

Όλοι γνωρίζουμε πως τα μωρά χρειάζονται ειδική διατροφή τους πρώτους μήνες της ζωής τους. Αρχικά, χρειάζονται μόνο γάλα, στη συνέχεια προστίθεται το νερό και οι αλεσμένες τροφές και τέλος τρέφονται κανονικά. Υπάρχουν λοιπόν κάποιες «κρυφές» τροφές και συστατικά για τα οποία δεν γνωρίζουμε πότε είναι έτοιμος ο οργανισμός του μωρού μας να τις δεχτεί. Ένα από αυτά τα συστατικά είναι και το αλάτι. Και ενώ για εμάς φαίνεται απόλυτα φυσιολογικό να προσθέσουμε μαγειρικό αλάτι στις τροφές μας πολλές φορές δεν πάει ο νους μας ότι αυτό δεν ισχύει και για τα μωρά μας.

Επειδή τα νεφρά του μωρού μας δεν είναι ώριμα ακόμη ώστε να δεχτούν και να αποβάλλουν με τον ίδιο τρόπο όπως των ενηλίκων το αλάτι, μπορεί να επιβαρύνει τη νεφρική τους λειτουργία. Ίσως βέβαια αναρωτηθείτε, πώς καλύπτονται οι ανάγκες του μωρού εφόσον δεν αλατίζουμε τις τροφές του… Οι ανάγκες του καλύπτονται από τις ίδιες τις τροφές του. Όλες οι τροφές περιέχουν αλάτι με τη μορφή του νατρίου. Έτσι, υπάρχουν τροφές με μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε νάτριο και άλλες με μικρότερη περιεκτικότητα.

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies