Αρχική Μωρό 0-2Θηλασμός Ποιες είναι οι καλύτερες θέσεις θηλασμού;

Ποιες είναι οι καλύτερες θέσεις θηλασμού;

από kmir

TheseisThilasmouΟ θηλασμός είναι μια φυσική διαδικασία και το σώμα σας είναι κατασκευασμένο ώστε να μπορεί να θηλάσει σε διάφορες στάσεις.

Του Μάριου Ανδρέου, παιδίατρου, www.paidiatros.gr

Σημασία δεν έχει μόνο να βρείτε αυτήν που σας βολεύει και να την υιοθετήσετε, αλλά να εναλλάσσετε θέσεις, ώστε ο αδένας του στήθους να δέχεται ομοιόμορφα τα ερεθίσματα για την παραγωγή γάλακτος. Ας δούμε μερικές βασικές θέσεις αλλά και tips που θα σας βοηθήσουν να θηλάσετε με μεγαλύτερη άνεση.

Θέση λικνίσματος
Στηρίξτε το σώμα του μωρού σας με το χέρι σας, έχοντας το κεφαλάκι του στο εσωτερικό του αγκώνα. Το χεράκι του θα βρίσκεται κάτω από το δικό σας, ενώ το πρόσωπο, το στομάχι και τα γόνατα του θα «κοιτούν» προς το μέρος σας. Αυτό σημαίνει ότι θα βρίσκεται σε οριζόντια θέση ή σχηματίζοντας ελαφριά κλίση. Για να ξεκουράζετε το χέρι σας, επιλέξτε μια πολυθρόνα με πλαϊνά στηρίγματα ή τοποθετήστε μαξιλάρια. Απλώστε τα πόδια σας σε ένα σκαμνάκι, για να αποφύγετε να γέρνετε προς το μωρό. Η θέση είναι περισσότερο κατάλληλη για μωρά που έχουν γεννηθεί με φυσιολογικό τοκετό και όχι με καισαρική, γιατί το μωρό ενδέχεται να ασκεί πίεση στο σημείο που έχετε τα ράμματα. Επίσης αν το μωρό σας δυσκολεύεται να πιάσει τη θηλή στη συγκεκριμένη θέση (αυτό συνήθως συμβαίνει στα πρόωρα μωρά), δοκιμάστε την όταν οι μύες του λαιμού του δυναμώσουν και μπορεί να στηρίξει πιο εύκολα το κεφάλι του.

Διασταυρώνοντας τα χέρια σας
Η διαφορά με την προηγούμενη θέση είναι ότι δεν κρατάτε το μωρό σας μόνο με το ένα χέρι αλλά και με τα δύο. Αν θηλάζετε για παράδειγμα από το δεξί στήθος, χρησιμοποιήστε το αριστερό σας χέρι για να στηρίξετε την πλατούλα του μωρού και τη δεξιά παλάμη για να κρατήσετε το κεφαλάκι του, οδηγώντας το στη θηλή. Είναι ιδανική θέση για μικρόσωμα μωρά ή για εκείνα που δυσκολεύονται να πιάσουν τη θηλή. Ωστόσο δεν σας αφήνει ελεύθερο χέρι στην περίπτωση που θέλετε να πιείτε νερό ή να διαβάσετε κάτι παράλληλα.

Μπάλα του ράγκμπι
Σε αυτή τη θέση κρατάτε το μωρό σας στο πλάι, όπως μια μπάλα του ράγκμπι ή μια τσάντα. Το πρόσωπό του είναι στραμμένο προς τα εσάς με τη μύτη του στο ύψος της θηλής σας, ενώ τα ποδαράκια του δείχνουν προς την πλάτη σας. Εσείς μπορείτε είτε να κάθεστε σε μια πολυθρόνα, με το μωρό πάνω σε μαξιλάρι και στο πλάι σας είτε να βρίσκεστε ξαπλωμένη στο πλάι γερμένη πάνω στο μωρό που ακουμπάει όπως και ο αγκώνας σας πάνω σε μαξιλάρι. Η εν λόγω θέση είναι ιδανική αν έχετε κάνει καισαρική τομή, για να μην ασκείται πίεση στο σημείο της τομής, αν το μωρό σας είναι μικρό και χρειάζεται καθοδήγηση για να πιάσει τη θηλή, αν έχετε δίδυμα ή αν το στήθος σας είναι μεγάλο. Χρειάζεται, ωστόσο, προσοχή για να μην πιέζετε το κεφαλάκι του μωρού στο στήθος σας και αυτό αναγκάζεται να κυρτώνεi.

Ανάσκελα
Ξαπλώστε ανάσκελα σε έναν καναπέ και τοποθετήστε αρκετά μαξιλάρια κάτω από την μέση, την πλάτη και τον λαιμό σας, ώστε να μας στηρίζουν και να σας κρατούν ημικαθιστή. Ξαπλώστε το μωρό μπρούμυτα επάνω σας, σε σημείο που ακόμα και αν δεν το κρατάτε καθόλου ή βαρύτητα θα το κρατάει πάνω σας. Σηκώστε την μπλούζα σας για να υπάρχει μεγαλύτερη δέρμα με δέρμα επαφή και προσφέρετε στο μωρό το στήθος σας. Μόλις εξοικειωθείτε με τον θηλασμό θα προτιμάτε αυτήν την θέση εφόσον σας προσφέρει άφθονη επαφή, θέα του μωρού που θηλάζει αλλά και ελευθερία κινήσεων, εφόσον δεν απασχολεί κανένα από τα δύο χέρια σας.

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies