Αρχική ΔιάφοραΣυνταγές Μαγειρικής Πατάτες ογκρατέν με κίτρινα τυριά και ζαμπόν

Πατάτες ογκρατέν με κίτρινα τυριά και ζαμπόν

από kmir

patates_ogkratenAπό την Αλεξάνδρα-Πηνελόπη Ζαμπούκα

Υλικά

πατάτες: 8 κομμένες σε ροδέλες

κεφαλογραβιέρα: 300 γρ. τριμμένη σε χοντρό τρίφτη

κασέρι: 300 γρ. τριμμένη σε χοντρό τρίφτη

κρεμμύδι: 1 ψιλοκομμένο

ζαμπόν: 150 γρ. κομμένο σε κομματάκια

βούτυρο: 100 γρ.

σκόρδο: 1 σκελίδα κομμένη στη μέση

κρέμα γάλακτος: 300ml

γάλα: 200ml

αυγά: 3 χτυπημένα

αλάτι: όσο θέλετε

πιπέρι: φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση

Ζεσταίνετε τα 2/3 από το βούτυρο σε μια κατσαρόλα και σοτάρετε το κρεμμύδι μέχρι να μαραθεί. Προσθέτετε τις πατάτες και συνεχίζετε το σοτάρισμα για 4′ – 5′ γυρίζοντας τις πατάτες από την άλλη πλευρά με ξύλινη σπάτουλα, προσεκτικά για να μη χαλάσει το σχήμα τους.

Απλώνετε το μισό από το σοταρισμένο μείγμα σε στρογγυλό ταψάκι, το οποίο έχετε πρώτα τρίψει με το σκόρδο και κατόπιν βουτυρώσει. Σκορπίζετε την κεφαλογραβιέρα και το ζαμπόν, αλατοπίπερο και ανακατεύετε ελαφρά. Απλώνετε μια δεύτερη στρώση πατάτες και σκορπίζετε από πάνω το κασέρι.

Χτυπάτε την κρέμα γάλακτος με το γάλα, τα αυγά και αλατοπίπερο και περιχύνετε το φαγητό. Σκορπίζετε το υπόλοιπο βούτυρο σε κομματάκια. Ψήνετε στο φούρνο στους 200 °C επί 50′ μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies