Αρχική ΔιάφοραΣυνταγές Μαγειρικής Πασχαλινά τσουρέκια!

Πασχαλινά τσουρέκια!

από kmir

TsoyrekiΤης Ντίνας Ρίζου

Υλικά για την μαγιά
½ κύβο (60 γρ.) νωπή μαγιά
2 κ.σ. ζάχαρη
1/3 κούπας ( 80 γρ.) χλιαρό νερό

Υλικά για την ζύμη
8 κούπες αλεύρι 70% για τσουρέκι¾
μαστίχα κοπανισμένη
2 κ.γλ. κοφτά μαχλέπι κοπανισμένο
1 κούπα (250 γρ.) βούτυρο
¼ κούπα ζάχαρη
3 μεγάλα αυγά
½ κούπα πλήρες φρέσκο γάλα
λίγο λιωμένο βούτυρο
αυγά για επάλειψη
φιλέ αμυγδάλου

 

Εκτέλεση
Για να ενεργοποιήσουμε την μαγιά: Διαλύουμε την μαγιά σε ένα μπολ, προσθέτουμε τη ζάχαρη και το νερό. Ανακατεύουμε, σκεπάζουμε και αφήνουμε για 5-10 λεπτά να αφρίσει. Σε κατσαρόλα βάζουμε το βούτυρο με τη ζάχαρη σε χαμηλή φωτιά και αφήνουμε να λιώσουν ανακατεύοντας με το σύρμα. Τα αποσύρουμε από τη φωτιά. Χτυπάμε σε ένα άλλο μπολ τα αυγά με το γάλα και τα προσθέτουμε ανακατεύοντας στο βούτυρο.

Το μείγμα δεν πρέπει να ξεπερνάει τους 35° βαθμούς. Στο μίξερ βάζουμε το αλεύρι, την ενεργοποιημένη μαγιά, το μαχλέπι και τη μαστίχα. Προσθέτουμε τα υγρά υλικά. Ζυμώνουμε με το γάντζο του μίξερ για 10 λεπτά μέχρι η ζύμη να σηκώνεται όλη μαζί και να σχηματίζει κλωστές. Δεν πρέπει να κολλάει στα χέρια. Πρέπει να είναι απαλή, βουτυράτη και να πέφτει. Βουτάμε τα χέρια σε λιωμένο βούτυρο και την μαζεύουμε από τον κάδο. Την βάζουμε σε μεγάλο μπολ και την σκεπάζουμε καλά. Την αφήνουμε να τριπλασιαστεί σε όγκο, περίπου για 2 ώρες.

Όταν βυθίζουμε το δάχτυλο στην ζύμη και δεν έχει επαναφορά, τότε είναι έτοιμη. Την αδειάζουμε στον πάγκο και την χωρίζουμε σε 2 ή περισσότερα μέρη ανάλογα με το πόσα τσουρέκια θέλουμε. Πλάθουμε τα τσουρέκια. Τα βάζουμε πάνω σε λαδόκολλα και τα ψήνουμε πάνω σε λαμαρίνα. Τα σκεπάζουμε και τα αφήνουμε να διπλασιαστούν σε ζεστό μέρος για 1 ώρα.

Χτυπάμε 1 αυγό με 1 κουταλιά ζάχαρη και 1 κουταλιά νερό και αλείφουμε καλά με το διάλυμα. Αν θέλουμε πασπαλίζουμε αμύγδαλο φιλέ ή ζάχαρη. Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180° βαθμούς για 45λεπτά. Τυλίγουμε τα τσουρέκια με μεμβράνη για να διατηρηθούν μαλακά. Καλή επιτυχία!

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies