Αρχική Ειμαι Μαμά & ΓυναίκαΕλέυθερος Χρόνος - Διασκέδαση Παιδότοποι: Ψυχαγωγία με ασφάλεια

Παιδότοποι: Ψυχαγωγία με ασφάλεια

από kmir

Παιδότοποι: Ψυχαγωγία με ασφάλειαΟι παιδότοποι είναι σήμερα ένα καταφύγιο διασκέδασης για τα παιδιά, καθώς στο σύγχρονο αστικό περιβάλλον λείπουν οι αλάνες, ενώ για παιχνίδι στο δρόμο… ούτε συζήτηση.

Της Χριστίνας Τσάκαλου, κοινωνικής λειτουργού, υπεύθυνης λειτουργίας Παιδικού Σαλονιού ΜΗΤΕΡΑ

Όμως, πόσο αλλάζει αυτό τα πράγματα σε σχέση με τα παιχνίδια των μεγαλύτερων και τι πρέπει να προσέχουν οι γονείς;

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται το φαινόμενο δημιουργίας όλο και περισσότερων παιδότοπων στα αστικά κέντρα. Σε μια πόλη όπως η Αθήνα, που κατακλύζεται από εμπορικά καταστήματα, το γεγονός ότι οι περισσότεροι κοινωνικοί χώροι στο πλαίσιο της αξιοποίησης εξαφανίζονται ή υποβαθμίζονται δεν έχει αφήσει ανεπηρέαστους και τους χώρους του παιχνιδιού. Πρόκειται για οροθετημένα σημεία ψυχαγωγίας, τα οποία απευθύνονται αποκλειστικά σε νήπια και παιδιά μέχρι 10 ετών, με την παρουσία των συνοδών τους. Τα παιδιά συμμετέχουν σε διάφορες δραστηριότητες εκτόνωσης, υπό την επίβλεψη προσωπικού. Αρκετοί από αυτούς τους χώρους είναι και σημεία φύλαξης των παιδιών και διαθέτουν μέρη όπου οι γονείς μπορούν να απολαύουν τον καφέ τους και να συζητήσουν με φίλους.

Πως είναι ένας ασφαλής παιδότοπος

Οι γονείς πρέπει να γνωρίζουν πως οι υπεύθυνοι των παιδότοπων οφείλουν να έχουν άδεια από το υπουργείο, το δήμο, ή την κοινότητα. Στα σημεία εισόδου πρέπει να είναι αναρτημένοι ειδικοί πίνακες με μέτρα προφύλαξης για τη χρήση των παιχνιδοκατασκευών ανάλογα με την ηλικία και επίσης ο χώρος απαιτείται να είναι πλαισιωμένος σύμφωνα με τον Ελληνικό Οργανισμό Τυποποίησης (ΕΛΟΤ). Επιπλέον, πρέπει να υπάρχει σήμανση απαγόρευσης του καπνίσματος, καθώς εμείς οι μεγάλοι τείνουμε να κουβαλάμε παντού τις κακές συνήθειές μας, ακόμα και σε χώρους όπου παίζουν παιδιά, τα δικά μας παιδιά.

Τείνοντας να υποκαταστήσουν τις αλάνες και τα πάρκα, οι παιδότοποι προσφέρουν ένα ασφαλές περιβάλλον για να διασκεδάσουν οι μικρές ηλικίες και να χαλαρώσουν οι γονείς. Η αντικατάσταση όμως αυτή φέρνει αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο παίζουν τα παιδιά. Ομαδικά παιχνίδια όπως το κρυφτό και το κυνηγητό, τα μήλα, το λάστιχο, ακόμη και το ποδήλατο τείνουν να εξαφανιστούν.

Η αλληλεπίδραση του παιδιού με το φυσικό περιβάλλον, οι μυρωδιές των λουλουδιών, οι χωμάτινοι πύργοι, καθώς και οι παιδικές φωνές στη γειτονιά, που έφερναν ένα άλλο πνεύμα ανεμελιάς και ξεγνοιασιάς ακόμα και στους μεγάλους, αποτελούν παρελθόν. Έχουν αντικατασταθεί από χρωματιστά, πλαστικά και χημικά προϊόντα, μέσα σε οριοθετημένους χώρους, οι οποίοι δεν επιτρέπουν ούτε στο σώμα, ούτε στην ψυχή, αλλά ούτε και στα μάτια των παιδιών να ξεφύγουν έστω και λίγο από τα όριά τους.

Όταν πρόκειται για το παιχνίδι των παιδιών οι γονείς πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στην επιλογή των χώρων που θα επισκεφτούν με τα παιδιά τους. Οφείλουν να είναι μέρος του παιχνιδιού, γιατί η εμπιστοσύνη κερδίζεται με τη συμμετοχή και τη συνεχή αλληλεπίδραση γονέα – παιδιού.

Οι παιδότοποι είναι απαραίτητοι σε σημεία με εμπορικά καταστήματα και σούπερ μάρκετ, ώστε οι γονείς να μπορούν να κάνουν πιο εύκολα τις δουλειές τους, όπως και στα νοσοκομεία, ώστε οι λιλιπούτειοι φίλοι μας να έχουν έναν ψυχαγωγικό χώρο αναμονής.

LOGO-MHTERA_CMYK

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies