Αρχική ΔιάφοραΤο νέο της ημέρας! Παιδικοί σταθμοί ΕΣΠΑ: Τι επιτρέπεται να χρεώνουν παραπάνω;

Παιδικοί σταθμοί ΕΣΠΑ: Τι επιτρέπεται να χρεώνουν παραπάνω;

από kmir

EETAA Ποιες υπηρεσίες παρέχονται από τους παιδικούς σταθμούς;

Η ΕΕΤΑΑ γνωστοποιεί με ανακοίνωση της τις υπηρεσίες όπου οι παιδικοί σταθμοί ΕΣΠΑ, δεν πρέπει να χρεώνουν στους γονείς των παιδιών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής.
Συγκεκριμένα η ΕΕΤΑΑ, ανακοινώνει ότι σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. πρωτ. 1360/19.06.2013 πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την υλοποίηση της Δράσης «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής» και αναφορικά με τις παρεχόμενες υπηρεσίες ανά θέση επισημαίνουμε τα ακόλουθα: Τα ποσά που καταβάλλονται από την ΕΕΤΑΑ, ανά θέση και ανά κατηγορία καλύπτουν το συνολικό κόστος των παρεχόμενων υπηρεσιών, από τους παιδικούς σταθμούς.

 

Οι υπηρεσίες που προσφέρούν οι παιδικοί σταθμοί:

α) Τη φύλαξη με δραστηριότητες για την απασχόληση, το παιχνίδι και την ψυχαγωγία. Ειδικότερα, οι ανωτέρω δραστηριότητες περιλαμβάνουν, ενδεικτικά και ανάλογα με την ηλικία, ομάδες παιχνιδιού ή απασχόλησης με ανάλογο υλικό, συζητήσεις, μουσικά ακούσματα, δραστηριότητες ζωγραφικής, κολλητικής, πλαστελίνης, κουκλοθέατρου, ελεύθερη απασχόληση, ομαδικά παιχνίδια, τραγούδι, αφήγηση παραμυθιού κ.λ.π.

β) Τη σίτιση (πρωινό και μεσημεριανό) βρεφών-παιδιών, εφόσον αυτή τη τελευταία την έχει δηλώσει στη προσφορά του ο παιδικός σταθμός. Οι παιδικοί που έχουν υπαχθεί στο πρόγραμμα και οι έχουν δηλώσει την κατηγορία με σίτιση, υποχρεούνται να προσφέρουν πρωινό και μεσημεριανό χωρίς να ζητούν οποιοδήποτε άλλο ποσό για φαγητό.
Οι παιδικοί σταθμοί που έχουν υπαχθεί στο πρόγραμμα και οι οποίοι με την αίτηση τους έχουν δηλώσει την κατηγορία χωρίς σίτιση, θα πρέπει να αποδέχονται οποιοδήποτε φαγητό φέρνει το παιδί μαζί του κατάλληλα συσκευασμένο και με ευθύνη της ωφελούμενης μητέρας, η οποία είναι υπεύθυνη για τη σωστή σίτιση του παιδιού της. Σε αυτή την περίπτωση ο παιδικός σταθμός, θα πρέπει να φροντίζει για τη σωστή παροχή και σερβίρισμα του φαγητού.

γ) Σημειώνεται ότι στα σχετικά όρια δαπάνης περιλαμβάνονται και οι δαπάνες για γραφική ύλη αξίας 100€. Σε περίπτωση που κάποιος παιδικός σταθμός θεωρεί ότι το ποσό αυτό δεν επαρκεί, τότε θα πρέπει να αποδείξει με στοιχεία, ότι το παραπάνω κόστος υπερβαίνει το ποσό των 100€.

Σε ποιες περιπτώσεις υπάρχουν χρεώσεις;

Τα ποσά που καταβάλλονται από την Ε.Ε.Τ.Α.Α. στους παιδικούς σταθμούς ανά θέση και ανά κατηγορία, δεν περιλαμβάνουν τυχόν άλλες ειδικές υπηρεσίες (κολύμπι, επισκέψεις σε μουσεία, παρακολούθηση θεατρικών ή άλλων παραστάσεων και εκδηλώσεων κλπ.). Οι ανωτέρω ειδικές υπηρεσίες, οι οποίες παρέχονται από τους παιδικούς σταθμούς, είναι προαιρετικές και επιβαρύνουν οικονομικά τις ωφελούμενες μητέρες, μόνο στη περίπτωση που θα το επιλέξουν οι ίδιες. Κατά συνέπεια και σύμφωνα πάντα με τη σχετική πρόσκληση, ο παιδικός σταθμός δεν μπορεί να προβεί στην είσπραξη οποιασδήποτε άλλης μορφής διδάκτρων ή τροφείων, καθώς επίσης και στην είσπραξη οποιουδήποτε αντιτίμου, όπως το κόστος εγγραφής, ή δαπάνες διοργάνωσης εκδηλώσεων στο πλαίσιο των θρησκευτικών εορτών (Χριστούγεννα, Πάσχα κλπ.) ή εθνικών επετείων (28η Οκτωβρίου, 25η Μαρτίου κλπ.).

Οι ώρες λειτουργίας των παιδικών σταθμών είναι δεσμευτικές. Επομένως δεν υποχρεούται μία μητέρα, να παραλαμβάνει το παιδί της νωρίτερα από τη λήξη του δηλωμένου ωραρίου λειτουργίας, παρά μόνο εάν το επιθυμεί η ίδια.

www.dikaiologitika.gr

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies