Αρχική Παιδί 2-6Υγεία Παιδική χοληστερόλη: κι όμως υπάρχει!

Παιδική χοληστερόλη: κι όμως υπάρχει!

από kmir

 

Επίσης, θα πρέπει να δούμε το ιστορικό διατροφής, δηλαδή σε περίπτωση που δεν είναι κληρονομικός ο παράγοντας, μήπως καταναλώνει μια διατροφή πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά και κινείται ελάχιστα; Μήπως δεν καταναλώνει τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες και αποφεύγει έτσι τα όσπρια, τα φρούτα και τα λαχανικά;

Ορισμένα γενικά βήματα για την διόρθωση της υψηλής χοληστερίνης στα παιδιά είναι τα παρακάτω:

  • 1) Μείωση ή σταθεροποίηση του βάρους, σύμφωνα με τα επίπεδα χοληστερίνης και την ηλικία του παιδιού και ΜΟΝΟ με την σύμφωνη γνώμη των ειδικών (παιδιάτρου και διαιτολόγου)
  • 2) Προώθηση μια ισορροπημένης διατροφής με 3-5 γεύματα στην διάρκεια της ημέρας.
  • 3) Κατανάλωση λαχανικών σε κάθε κύριο γεύμα (μεσημεριανό και βραδινό) αλλά και φρούτων ενδιάμεσα.
  • 4) Προώθηση των οσπρίων, καθώς και των παραδοσιακών μεσογειακών πιάτων, όπως τα φασολάκια, οι αγκινάρες κλπ., αφού είναι πλούσια σε φυτικές ίνες.
  • 5) Θα πρέπει να δίνεται προσοχή στην πρόσληψη των κορεσμένων λιπαρών (<10%) καθώς και την πρόσληψη γλυκών και τηγανητών. Επίσης , η πρόσληψη χοληστερόλης από τα τρόφιμα, δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 100 mg/1000 θερμίδες ή τα 300 mg καθημερινά και να μειωθούν περαιτέρω η χοληστερόλη και τα κορεσμένα λιπαρά, εάν δεν παρατηρείται μείωση των επιπέδων χοληστερίνης στις εξετάσεις.
  • 6) Τα αυγά δεν απαγορεύονται στην υψηλή χοληστερίνη, και μπορούν να καταναλωθούν με σύνεση, έως 2-3 αυγά την εβδομάδα .
  • 7) Τα γαλακτοκομικά (γάλα/γιαούρτι) μπορούν να είναι χαμηλά σε λιπαρά (1,5%) σύμφωνα όμως και με την συμβουλή του παιδιάτρου και ανάλογα την ηλικία του παιδιού (σε παιδιά σχολικής ηλικίας).
  • 8) Το τυρί δεν απαγορεύεται, απλώς θα πρέπει να συνοδεύει πιάτα όπως όσπρια/ φασολάκια κλπ. Και να μην είναι σε καθημερινή κατανάλωση σε μεγάλες ποσότητες. Θα πρέπει να επιλέγουμε τυριά χαμηλότερων λιπαρών με προσοχή στην περιεκτικότητά τους σε ασβέστιο.

Είναι σημαντικό πριν πούμε ότι «χοληστερίνη είναι , θα περάσει» (κάτι που δεν γίνεται…) , να προσέξουμε ότι η παχυσαρκία συσχετίζεται με προβλήματα υγείας. Από έρευνες, που έχουν γίνει σε παχύσαρκα παιδιά 5-10 ετών, το ¼ παρουσιάζει αυξημένη χοληστερίνη και πίεση. Στην Ελλάδα, τα επίπεδα παιδικής παχυσαρκίας είναι ιδιαίτερα αυξημένα, συνεπώς χρειάζεται προσοχή και έγκαιρη αντιμετώπιση αλλά και συνεργασία παιδιάτρου και διαιτολόγου.

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies