Αρχική Μωρό 0-2Πρακτικός Οδηγός Παιδικά καθίσματα: Τα αναντικατάστατα

Παιδικά καθίσματα: Τα αναντικατάστατα

από kmir

paidi-aftokinito-2Η βόλτα με το αυτοκίνητο μέσα στην πόλη ή ακόμα και μια εκδρομή στη φύση ή σε έναν μακρινότερο προορισμό είναι κάτι που αγαπούν τα περισσότερα παιδιά.

Τώρα που ο καιρός έχει ανοίξει, πριν ξεκινήσετε τις οικογενειακές αποδράσεις, πρέπει να ακολουθήσετε κάποιους απαραίτητους κανόνες για να ταξιδέψετε με ασφάλεια με το παιδάκι σας. Ο βασικότερος όλων είναι η τοποθέτηση ενός παιδικού καθίσματος στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου, αν έχετε παιδί μικρότερο των 12 ετών!

Της Δήμητρας Μαυρίδου, σε συνεργασία με την κα Λίζη Χατζηπαυλίδου, Μarketing Manager της Chicco

1. Γιατί είναι απαραίτητο να χρησιμοποιούν οι γονείς ένα κάθισμα αυτοκινήτου, κατά τη μεταφορά του παιδιού με το αυτοκίνητο; Σε ποιες ηλικίες είναι επιβεβλημένη η χρήση του;

Από το 1997, με την ψήφιση σχετικού νόμου, η χρήση παιδικού καθίσματος γίνεται υποχρεωτική και στη χώρα μας για παιδιά έως και 12 ετών.

Ο νόμος 2696 στα άρθρα 12 και 33 επισημαίνει ότι για τη μεταφορά με αυτοκίνητο παιδιών ηλικίας μικρότερης των 12 ετών είναι υποχρεωτική η χρήση ειδικών και εγκεκριμένων συστημάτων συγκράτησης και προστασίας, όπως καθισμάτων κατάλληλων για την ηλικία, το ύψος και το βάρος των παιδιών. 

2. Σε ποιες κατηγορίες μπορούν να διαχωριστούν τα καθίσματα αυτοκινήτου; Γίνεται διαχωρισμός ανάλογα με την ηλικία του παιδιού ή ανάλογα με τα χαρακτηριστικά του καθίσματος κ.ο.κ.; Υπάρχουν καθίσματα στην αγορά που προσαρμόζονται όσο το παιδί μεγαλώνει;

Η επιλογή ενός καθίσματος αυτοκινήτου πρέπει πάντα να βασίζεται στο βάρος του παιδιού. Όλα τα παιδικά καθίσματα αυτοκινήτου έχουν σχεδιαστεί και εγκριθεί βάσει αυτής της παραμέτρου. Οι Ευρωπαϊκοί Κανονισμοί έχουν κατηγοριοποιήσει το βάρος των παιδιών σε «ομάδες», όπως φαίνεται στον πίνακα.

ΟΜΑΔΑ

ΒΑΡΟΣ

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ

Ομάδα 0

Από τη γέννηση μέχρι 10 κιλά

0-12 μηνών

Ομάδα 0+

Από τη γέννηση μέχρι 13 κιλά

0-15 μηνών

Ομάδα 1

Από 9 μέχρι 18 κιλά

9 μηνών-4 ετών

Ομάδα 2

Από 15 μέχρι 25 κιλά

4 ετών-8 ετών

Ομάδα 3

Από 22 μέχρι 36 κιλά

8 ετών-12 ετών

 

Ανάλογα με την ομάδα των παιδιών που μετααφέρουν, τα είδη των παιδικών καθισμάτων είναι τα ακόλουθα:

  •  Καθίσματα στραμμένα προς τα πίσω (βρεφικά) 
  •  Καθίσματα διπλής κατεύθυνσης (προς τα πίσω, προς τα εμπρός) 
  •  Καθίσματα στραμμένα προς τα εμπρός 
  •  Ανυψωτικά καθίσματα

Εκτός από τα εξειδικευμένα για την κάθε ομάδα καθίσματα, στην αγορά επίσης διατίθονται και καθίσματα αυτοκινήτου που εξυπηρετούν πάνω από μια ομάδα, είναι ρυθμιζόμενα και προσαρμόζονται στη σωματική ανάπτυξη των παιδιών.

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies