Αρχική Μωρό 0-2Ανάπτυξη Ο ύπνος του μωρού. Αυτό το μεγάλο θέμα!

Ο ύπνος του μωρού. Αυτό το μεγάλο θέμα!

από kmir

Μωρό και θηλασμός!
Βλέπω μητέρες να ταλαντεύονται στο θέμα του θηλασμού καθώς τον συσχετίζουν με τα προβλήματα ύπνου του μωρού τους και συχνά όλο αυτό φαίνεται να είναι απόρροια του περιβάλλοντός τους και των ψυχολογικών πιέσεων που δέχονται. Συχνά δηλαδή, ούτε το μωρό έχει “πρόβλημα” με τον ύπνο του, ούτε ο θηλασμός φταίει! Δεν είναι λίγες οι φορές που έχω προσπαθήσει να εξηγήσω σε νέες μανούλες πως ακόμη κι αν το μωρό τους πιει γάλα σκόνη (όπως λέει η θεία, η πεθερά, η κουμπάρα κ.ο.κ.) κανείς δεν τους υπογράφει ότι έτσι θα καταφέρει να κοιμηθεί συνεχόμενα όλη νύχτα όπως πολύ θα το ήθελαν! Τρανό παράδειγμα έχω τα ανίψια μου, που ενώ και τα δυο σταμάτησαν να θηλάζουν μετά τον 6ο μήνα, ξύπναγαν ανά περίπου 3ωρο μέχρι νήπια για να πιουν γάλα από το μπουκάλι! Έτσι λοιπόν, υπάρχουν μωρά που είτε κάνουν μικτή διατροφή, είτε πίνουν αποκλειστικά τεχνητό γάλα και εντούτοις ξυπνάνε κάθε τρεις και λίγο μέσα στη νύχτα και πάλι όχι υποχρεωτικά για να φάνε! Άρα η λύση για συνεχόμενο ύπνο ενός μωρού που θηλάζει δεν βρίσκεται στο να χορηγήσετε τεχνητό γάλα! Μπορεί αυτό να είναι επιλογή σας… όχι όμως για να καταφέρετε το μωρό σας να κοιμηθεί περισσότερο! Όπως και να ‘χει, ξανασκεφτείτε το πριν δώσετε γάλα σκόνη στο μωρό σας, ειδικά αν δεν συντρέχει ιατρικός λόγος…! Ο άνθρωπος ανήκει στα είδη της συνεχούς επιτήρησης των μωρών του σε αντίθεση με άλλα βιολογικά όντα, έτσι η φύση έχει κάνει το γάλα του ανθρώπου να είναι ευκολόπεπτο ώστε να πεινάει συχνά το μωρό και η μητέρα του να το έχει συνέχεια κοντά της, στην φυσική και αυτονόητη θέση του που δεν είναι η κούνια του, αλλά η αγκαλιά της, εκεί, στο στήθος της! Ας μην ξεχνάμε πως για τον πρώτο χρόνο ζωής, η πιο σημαντική τροφή για ένα βρέφος είναι το μητρικό γάλα.

Αναρωτηθείτε: Ενώ δεν μας αρέσει να κοιμόμαστε μόνοι μας… από τα παιδιά μας συχνά έχουμε αυτή την “απαίτηση”! Γιατί;
Συχνά οι γονείς διχάζονται αν πρέπει να εφαρμόσουν κάποια “μέθοδο εκπαίδευσης” του μωρού στον ύπνο… Αν απολαμβάνετε τον ύπνο σας στην αγκαλιά του συντρόφου σας, μη φοβάστε να κοιμίσετε και τα παιδιά σας στο ίδιο δωμάτιο με εσάς ή ακόμη και στο κρεβάτι σας, αν βλέπετε πως αυτό έχουν ανάγκη για έναν ήρεμο ύπνο! Δεν θα μείνουν εκεί για πάντα! Αργά ή γρήγορα έρχεται η ώρα της ανεξαρτησίας τους… Αν ο κοινός ύπνος δεν είναι πρόβλημα για τη δική σας οικογένεια, ακολουθήστε τον χωρίς ενδοιασμούς, μάλιστα επιστημονικές μελέτες αποδεικνύουν ότι κάνει καλό σε όλους!

Πόσο πρέπει να κοιμάται ένα μωρό;
Οι γονείς και ιδιαίτερα οι μητέρες συχνά αναρωτιούνται πόσο πρέπει να κοιμάται ένα μωρό, ανάλογα με την ηλικία του… Μια συνοπτική απάντηση μας δίνουν τα παρακάτω στοιχεία. Τα νεογνά λοιπόν, χρειάζονται περίπου 16 ώρες το 24ωρο ενώ ο ύπνος τους συνήθως διαρκεί 2-3 ώρες/φορά, μέχρι την ηλικία των 6 μηνών χρειάζονται 14-16 ώρες ύπνου το 24ωρο, μέχρι να χρονίσουν χρειάζονται 13-14 ενώ μετά το πρώτο έτος χρειάζονται 12-14 ώρες ύπνου το 24ωρο!

Πόσο πρέπει να κοιμάται ένα μωρό ανάλογα με την ηλικία του για να έχει σωστή ανάπτυξη;

• Νεογνά
16 ώρες/24ωρο, 2-3 ώρες/φορά

• 6 μηνών
14-16 ώρες ύπνου/24ωρο

• 6-12 μηνών
13-14 ώρες ύπνου/24ωρο

• 12 μηνών
12-14 ώρες ύπνου/24ωρο

Αυτά βέβαια είναι ενδεικτικά καθώς κάθε μωρό είναι ξεχωριστό, έχει τις δικές του ανάγκες και τις δικές του ιδιαιτερότητες. Αν λοιπόν το μωράκι σας κοιμάται λιγότερο από ότι αναφέραμε μην το πιέσετε να κοιμηθεί παραπάνω με το ζόρι και αντίστοιχα, αν είναι “υπναράδικο” μην το ξυπνάτε! Αν παρ’ όλα αυτά υπάρχει κάτι σχετικά με τον ύπνο του μωρού σας που σας ανησυχεί, συμβουλευτείτε τον παιδίατρό σας ή κάποιον ειδικό και πριν προλάβετε να γκρινιάξετε περισσότερο για τις συνήθειες ύπνου που έχει το μωράκι σας… δεν ρωτάτε τη μητέρα σας πώς συμπεριφερόσασταν εσείς όταν ήσασταν μωράκι ; Κλείνοντας ένα πράγμα έχω να σας πω: “Σεβόμαστε τις ανάγκες των μωρών και των μικρών παιδιών μας και όσο δύσκολο και να μας είναι κάποιες φορές, συμβιβαζόμαστε με αυτές!”, όταν αύριο μεθαύριο μεγαλώσουν κάτι τέτοια “προβλήματα”… θα είναι μόνο γλυκές αναμνήσεις!

www.mitrikosthilasmos.com 

 

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies