Αρχική Μωρό 0-2Ανάπτυξη Ο ύπνος του μωρού. Αυτό το μεγάλο θέμα!

Ο ύπνος του μωρού. Αυτό το μεγάλο θέμα!

από kmir

YpnosMorouΟ ύπνος του μωρού είναι ένα μεγάλο θέμα που απασχολεί καθημερινά τους περισσότερους γονείς!

Της Μαρίας Παπαποστόλου

Μπορεί να λέγονται διάφορα και να γράφονται ακόμη περισσότερα… όμως τα ερωτήματα, των γονιών παραμένουν αναπάντητα! Παρά τις όσες απαντήσεις έχουν δοθεί κατά καιρούς από επιστήμονες, ειδικούς, γονείς, βιβλία, περιοδικά, κ.λ.π. Τα ερωτήματα των νέων γονιών συνεχίζουν να παραμένουν αναπάντητα και να επαναλαμβάνονται! Όσοι μάλιστα έχουμε γίνει γονείς, έχουμε βρεθεί αρκετές φορές είτε αντιμέτωποι με αυτό το θέμα είτε σε συζητήσεις επί συζητήσεων με θέμα τον “ύπνο του μωρού”, ακόμη και με αγνώστους!

Θυμάμαι χαρακτηριστικά σε μια βόλτα στην παιδική χαρά που είδα μια μαμά να προχωράει με το αγοράκι της στον μάρσιπο και αντίστοιχα έναν μπαμπά με μια μπεμπούλα αγκαλιά. Στο σημείο που βρέθηκαν να προχωράνε δίπλα- δίπλα ρωτάει η μαμά, “Αχ, τι γλυκιά μπεμπούλα! Πόσο είναι;” “3,5” απαντά ο μπαμπάς με ένα πλατύ χαμόγελο και ξαναρωτά η μαμά “Είναι ήσυχη; Κοιμάται τη νύχτα;” “Α, ναι! Πάρα πολύ ήσυχη είναι και απ’ όταν 40ησε κοιμάται όλο το βράδυ!”, “Αχ…γιατί εμένα που είναι 5 ακόμη με παιδεύει… όλο κλαίει και δεν κοιμάται σχεδόν καθόλου…” και με ένα συγκρατημένο χαμόγελο τον αποχαιρέτησε…

Συχνές ερωτήσεις που κάνουμε!
Ερωτήματα όπως: Πόσο πρέπει να κοιμάται το μωρό μου; Πώς πρέπει να κοιμάται το μωρό; Πού πρέπει να κοιμάται το μωρό; Πότε θα κοιμηθεί μόνο του το μωρό; Να κοιμάται μαζί μου το μωρό; Ποια μέθοδο να ακολουθήσω; Είναι σωστό αυτό; Είναι λάθος το άλλο …; Πέρα όμως από κάθε επιστημονική ή μη εξήγηση ή απάντηση, καμιά φορά είναι αρκετό απλά το να βάλουμε κάτω τη λογική μας και να σκεφτούμε ανθρώπινα και με συναίσθημα… “Τί είναι ο ύπνος…;”.

Τί είναι ο ύπνος λοιπόν;
Ο ύπνος είναι μια βιολογική ανάγκη. Μια ανάγκη και των μωρών και των ενηλίκων. Το ότι έρχονται όμως μια μέρα τα μωρά στη ζωή των ενηλίκων αυτό δεν σημαίνει αυτόματα πως οι ανάγκες μας θα συμβαδίσουν κιόλας! Χάσμα δεν είναι μόνο αυτό των γενεών! Είναι και αυτό των… αναγκών! Και αυτό συμβαίνει γιατί ο άνθρωπος τα πρώτα χρόνια της ζωής του έχει πολύ διαφορετικές ανάγκες από ότι μεγαλώνοντας και αυτό βέβαια αφορά και στον ύπνο του!

Ο ύπνος των μωρών και των ενηλίκων
Τα μωρά δεν είναι φτιαγμένα από την φύση να κοιμούνται πολλές ώρες συνεχόμενα. Ο ενήλικας περνάει από ελαφρύ ύπνο σε βαθύ και πάλι πίσω σε ελαφρύ ύπνο σε περίπου 90 λεπτά. Τα μωρά περνάνε τις ίδιες φάσεις ύπνου σε μόνο 50-60 λεπτά και έτσι έχουν μια περίοδο ελαφριού ύπνου περίπου κάθε μια ώρα ή και συχνότερα. Το εντυπωσιακό είναι πως στην περίοδο του ελαφριού ύπνου τα μώρα είναι σε θέση να ελέγξουν εάν όλα είναι καλά, δηλαδή εάν πεινάνε, διψάνε, κρυώνουν ή απλά αν τους λείπει μια ζεστή αγκαλιά… Εάν τους λείπει κάτι ξυπνάνε! Είναι απολύτως φυσιολογικό και τα βοηθά στο να επιζήσουν. Όταν προσπαθούμε να κάνουμε το μωρό να κοιμάται πιο πολλές συνεχόμενες ώρες τότε απλά πάμε κόντρα στην φύση του!

Γιατί ξυπνάνε τα μωρά;
Τα μωρά ξυπνάνε γιατί όντως έχουν κάποια ανάγκη και αυτό δεν σημαίνει αναγκαστικά ότι πεινάνε! Είναι τόσες πολλές οι αιτίες που μπορεί να ξυπνήσουν ένα μωρό οι οποίες μάλιστα σχετίζονται και με την ηλικία του. Συχνά τα μωρά ξυπνάνε όταν βγάζουν δοντάκια και πονάνε, όταν βλέπουν όνειρα, όταν επεξεργάζονται καινούριες εντυπώσεις και ερεθίσματα, όταν απλά θέλουν μια αγκαλιά ή να επιβεβαιώσουν πως είστε εκεί κοντά… Είναι απολύτως φυσιολογικό να ξυπνάει ένα μωρό τη νύχτα ανεξάρτητα από το αν θηλάζει ή όχι!

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies