Αρχική Μωρό 0-2Πρακτικός Οδηγός Οι παγίδες που κρύβει το σπίτι

Οι παγίδες που κρύβει το σπίτι

από kmir

Δηλητηριάσεις: Οι παγίδες που κρύβει το σπίτιΗ φυσιολογική περιέργεια ωθεί τα παιδιά να περιεργάζονται και, συχνά, να δοκιμάζουν διάφορα αντικείμενα ή προϊόντα που περιέχουν επιβλαβείς ουσίες.

Έτσι, το 90% των περιπτώσεων δηλητηρίασης συμβαίνει στο σπίτι.

Tου Γιώργου Χατζηγεωργίου, παιδίατρου, επιμελητή Παίδων ΜΗΤΕΡΑ

Ποια σημεία του σπιτιού, όμως, μπορεί να κρύβουν κινδύνους και τι πρέπει να προσέχουν οι γονείς; Ο κίνδυνος από την έκθεση των παιδιών σε δηλητηριώδεις ουσίες είναι συχνό πρόβλημα. Το 90% των περιπτώσεων δηλητηριάσεων συμβαίνει στο σπίτι και σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να αποβεί μοιραίο. Σε παιδιά ηλικίας κάτω των 6 ετών οι περισσότερες δηλητηριάσεις οφείλονται σε καλλυντικά και σε προϊόντα προσωπικής φροντίδας. Ακολουθούν σε συχνότητα τα διάφορα καθαριστικά του σπιτιού και τα αναλγητικά φάρμακα. Τον σοβαρότερο κίνδυνο εγκυμονούν τα φαρμακευτικά συμπληρώματα του σιδήρου, τα αντιδιαβητικά φάρμακα (σουλφονυλουρίες), τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα, τα φάρμακα του καρδιαγγειακού συστήματος (αντιυπερτασικά), τα σαλικυλικά (ασπιρίνη), οι τοξικές αλκοόλες, η κλονιδίνη, τα οπιοειδή, οι υδρογονάνθρακες και οι παρασιτοκτόνες ουσίες. Η πλειονότητα των παιδικών δηλητηριάσεων αντιμετωπίζεται με ασφάλεια στο σπίτι, έπειτα από επικοινωνία και παροχή οδηγιών από το Κέντρο Δηλητηριάσεων (210 7793777). Τα νήπια μεγαλώνοντας γίνονται περισσότερο περίεργα, κινητικά και επιδέξια. Καταφέρνουν να μετακινούνται ευκολότερα στο σπίτι, να ανοίγουν ντουλάπια και να περιεργάζονται το περιεχόμενό τους, καθώς και να ξεβιδώνουν τα πώματα των φαρμακευτικών συσκευασιών. Η φυσιολογική τους περιέργεια και η τάση τους για στοματικό ερεθισμό τα ωθεί να βάζουν διάφορα αντικείμενα στο στόμα τους, επιδιώκοντας να τα γευτούν ή να τα καταπιούν. Τα παιδιά προσχολικής ηλικίας μπορεί να προσπαθήσουν να «συμμετέχουν» στην καθαριότητα του σπιτιού, χρησιμοποιώντας διάφορα τοξικά προϊόντα οικιακής καθαριότητας ή να προσπαθούν να παίρνουν μόνα τους φάρμακα.

Οι προφυλάξεις

Οι γονείς οφείλουν να επιτηρούν τις δραστηριότητες του παιδιού και να επιθεωρούν τακτικά το σπίτι για την αποτροπή κινδύνων δηλητηρίασης, επιδιώκοντας έτσι να εξασφαλίσουν ένα ασφαλές περιβάλλον για το παιδί. Για την ασφάλεια των παιδιών οι γονείς οφείλουν να τηρούν τους παρακάτω κανόνες:

• Να φυλάσσουν τα επικίνδυνα για δηλητηρίαση προϊόντα ασφαλισμένα σε σημεία όπου το παιδί να μην μπορεί να τα πλησιάσει ή να τα πιάσει.

• Να χρησιμοποιούν κλειδαριές ή σύρτες ασφαλείας στα συρτάρια και στα ντουλάπια στα οποία φυλάσσονται διάφορα επικίνδυνα αντικείμενα ή φάρμακα.

• Σε συνθήκες αναστάτωσης, εκνευρισμού και υπερέντασης (π.χ. πυρετός) να αποφεύγουν τις βιαστικές και απρόσεκτες ενέργειες, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στη σωστή δοσολογία του φαρμάκου, στο ερμητικό κλείσιμο του φαρμάκου με το πώμα του και στην τοποθέτησή του, μετά τη χρήση, σε ασφαλή χώρο.

• Να αναφέρονται στο φάρμακο με την πραγματική ονομασία του και να μην προκαλούν σύγχυση στο παιδί αποκαλώντας το καραμέλα κ.ά.

• Να μην αφήνουν τα δοχεία με αλκοόλ σε σημεία όπου μπορεί να έχει πρόσβαση ένα παιδί.

• Να διατηρούν τα διάφορα προϊόντα στις αρχικές τους συσκευασίες και να αποφεύγουν να αποθηκεύουν φαρμακευτικές ουσίες σε δοχεία τροφίμων ή αναψυκτικών.

• Πριν από τη χρήση οποιουδήποτε προϊόντος να διαβάζουν προσεκτικά τις οδηγίες χρήσης τους.

• Να μάθουν τα παιδιά να μην πίνουν και να μην τρώνε οτιδήποτε, εκτός και εάν αυτό τους το προσφέρει ένας ενήλικας.

• Να αποφεύγουν τη λήψη φαρμάκων μπροστά σε μικρά παιδιά. Τα παιδιά έχουν την τάση να μιμούνται τις συμπεριφορές των ενηλίκων.

• Να ελέγχουν συχνά το σπίτι για τυχόν ληγμένα φάρμακα, ώστε να πεταχτούν έγκαιρα.

• Να απομακρύνουν ουσίες που θεωρούνται σήμερα ακατάλληλες για θεραπείες, όπως είναι τα διάφορα αιθέρια έλαια, το βορικό οξύ, ο αμμωνιούχος υδράργυρος και το νέφτι.

• Ένα παιδί κινδυνεύει περισσότερο από δηλητηρίαση όταν βρίσκεται σε ένα μη γνώριμο περιβάλλον (π.χ. στο σπίτι συγγενών, φίλων κ.ά.).

Τα περισσότερα σπίτια περιέχουν δυνητικά τοξικές ουσίες σε διάφορους χώρους (κουζίνα, μπάνια, γκαράζ). Η επιθεώρηση των χώρων του σπιτιού στους οποίους ελλοχεύει ο κίνδυνος δηλητηριάσεων πρέπει να γίνεται με μεθοδικό και σχολαστικό τρόπο.

logo-paidon

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies