Αρχική Ειμαι Μαμά & ΓυναίκαΔιατροφή & Άσκηση Οι θαυμαστές πρωτεΐνες

Οι θαυμαστές πρωτεΐνες

από kmir

Οι θαυμαστές πρωτεΐνες

Στον παρακάτω πίνακα δίνεται η ενδεικτική περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη τροφών που θεωρούνται καλές πηγές

Ημερήσιες ανάγκες

Στους ενήλικες η συνιστώμενη πρόσληψη είναι 50γρ κατά μέσο όρο. Στις ανεπτυγμένες χώρες η πρόσληψη συνήθως είναι υπερδιπλάσια. Οι τελευταίες συστάσεις από διεθνείς οργανισμούς είναι 0,8-1γρ/κιλό σωματικού βάρους ημερησίως και το ποσοστό της πρωτεΐνης στη διατροφή πρέπει να καλύπτει το 10-15% της ημερήσιας ενεργειακής πρόσληψης. Η συνιστώμενη πρόσληψη για τους αθλητές, ανάλογα με το άθλημα, είναι 1-1,2γρ/ κιλό σωματικού βάρους, ειδικά σε επίπεδο πρωταθλητισμού, σε περιόδους έντονης προπόνησης, προετοιμασίας και αγώνων.

Όπως πολλοί ερευνητές έχουν επισημάνει, η χρήση πρωτεϊνικών σκευασμάτων από πολλούς αθλητές είναι ανούσια γιατί οι επιπλέον ποσότητες πρωτεΐνης απαμινόνωνται, μετατρέπονται σε λίπος και αποθηκεύονται για μελλοντική παραγωγή ενέργειας, ενώ επιβαρύνεται η νεφρική και η ηπατική λειτουργία.

Επίσης αυξημένες ανάγκες σε πρωτεΐνη υπάρχουν στις εξής περιπτώσεις:

  • • Παιδική και εφηβική ηλικία λόγω μεγάλης ανάπτυξης
  • • Κύηση και θηλασμός
  • • Αλκοολισμός
  • • Σε χρόνια νοσήματα του γαστρεντερικού συστήματος
  • • Σε εγκαυματίες, πολυτραυματίες και καρκινοπαθείς και γενικά σε ασθενείς με καταβολική νόσο

Βιβλιογραφία

1. Garrow JS, James WPT, Ralph A 2000. Human nutrition and dietetics. Churchill Livingstone, London

2. Τριανταφύλλου Δ 1998. Βιολογικός ρόλος πρωτεϊνών και αμινοξέων. Σημειώσεις του μαθήματος του τμήματος Διατροφής Α.Τ.Ε.Ι Θεσσαλονίκης.

3. Μόρτογλου Τ 2002. Διατροφή από το σήμερα για το αύριο, τόμος Ι. Εκδόσεις Γιαλλελή, Αθήνα

4. Mahan L K, Escott-Stump S 2004. Krause’s food, nutrition & diet therapy. Saunders-Elsevier, USA

5. World Health Organization 1985. Energy and protein requirements. Report of a joint FAO/WHO/UNU meeting. Geneva: WHO Technical Report Series 724

6. Department of Health and Social Security 2003. Dietary Reference Values for Food, Energy and Nutrients for the United Kingdom. London: TSO (Report on Health and Social subjects; 41)

7. Χασαπίδου Μ, Φαχαντίδου Α 2001. Διατροφή για Υγεία, Άσκηση & Αθλητισμό. Φοιτητικές σημειώσεις του τμήματος Διατροφής, Α.Τ.Ε.Ι Θεσαλονίκης

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies