Αρχική Ειμαι Μαμά & ΓυναίκαΟμορφιά Ξαναβρείτε τον εαυτό σας μετά τη γέννα

Ξαναβρείτε τον εαυτό σας μετά τη γέννα

από kmir

Ξαναβρείτε τον εαυτό σας μετά την γένναΣυγχαρητήρια, έγινες μαμά! Παίρνεις στα χέρια σου αυτόν το μικρό άγγελο και σε πλημμυρίζει μια πρωτόγνωρη γαλήνη.

Της Δήμητρας Μαυρίδου

Περίεργο συναίσθημα η ευτυχία, έτσι δεν είναι; Νανουρίζεις το βρέφος στην αγκαλιά σου και σηκώνεσαι να το βάλεις στην κούνια του. Περνάς μπροστά από τον καθρέφτη, αλλά κάτι σε δυσαρεστεί. Βλέπεις την εικόνα σου και απογοητεύεσαι. «Δεν ήμουν έτσι», μονολογείς και ξαφνικά η ευτυχία γίνεται θλίψη, συλλογιζόμενη ότι έχεις αρκετά κιλά παραπάνω, που δεν εξαφανίστηκαν μετά τη γέννα. Απομακρύνεσαι γρήγορα από τον καθρέφτη και βυθίζεσαι στις σκέψεις σου, συνειδητοποιώντας πόσο έχεις απομακρυνθεί τελευταία από τον σύντροφό σου. Τι σου συμβαίνει;

«Τίποτα ανησυχητικό», όπως μου είπε η κα Ασπασία Πασπάλη-Παντελίδη, ψυχολόγος, η οποία εξηγεί «Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ορισμένες γυναίκες, αντιμετωπίζουν τις αλλαγές στο σώμα τους, σαν μια κατάσταση παχυσαρκίας και προσπαθούν να κρατήσουν τη νέα τους εικόνα κρυφή. Είναι αρκετά σοκαριστική για μια γυναίκα η μετατροπή του σώματός της από αντικείμενο σεξουαλικής έλξης σε τροφό του παιδιού. Μετά τη γέννα, αρκετές γυναίκες δυσκολεύονται να απαλλαγούν από τα κιλά της εγκυμοσύνης.

Μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις τα κιλά αυτά, πολλαπλασιάζονται αντί να μειώνονται, λόγω της επιλόχειας κατάθλιψης, που εκδηλώνεται με κατάρρευση, νευρικότητα, φοβίες, έλλειψη ύπνου, υπερβολική κατανάλωση τροφής. Από τη μια λοιπόν, είναι υποχρεωμένες να προσαρμοστούν στο νέο τους ρόλο ως υπεύθυνες μητέρες, αλλά και στη νέα τους εξωτερική εικόνα. Αισθάνονται κατά συνέπεια λιγότερο επιθυμητές από το σύντροφό τους γεγονός που μπορεί να γίνει πηγή έντασης του ζευγαριού, ακόμα και όταν αυτός δείχνει να μην επηρεάζεται από την αλλαγή στην εξωτερική τους εμφάνιση.

Είναι μια περίοδος μεγάλης δοκιμασίας για τη γυναίκα αφού μεταβάλλεται η χημεία του σώματος, τα επίπεδα των ορμονών, καθώς και άλλες σωματικές λειτουργίες, γεγονός που τις καθιστά ευάλωτες στις ψυχοσυναισθηματικές αλλαγές».

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies