Αρχική Παιδί 2-6Πρακτικός Οδηγός Ξέρετε τι βλέπει το παιδί σας στο διαδίκτυο;

Ξέρετε τι βλέπει το παιδί σας στο διαδίκτυο;

από kmir

Ξέρετε τι «βλέπει» το παιδί σας στο διαδίκτυο;Ένα θέμα που αφορά μαμάδες και μπαμπάδες με μεγαλύτερα παιδάκια και σχετίζεται με την ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο.

Της Δήμητρας Μαυρίδου

Πώς θα προστατέψουμε το παιδί μας από ακατάλληλο περιεχόμενο και επιτήδειους σε σάιτ κοινωνικής δικτύωσης;

Καταρχάς μιλώντας με το παιδί μας και δίνοντας το …καλό παράδειγμα. Αφενός δηλαδή του εξηγούμε με απλό τρόπο τους κινδύνους που επιφυλάσει το διαδίκτυο (δεν δίνουμε για παράδειγμα προσωπικά στοιχεία, διεύθυνση, τηλέφωνο κ.λπ.) και αφετέρου λειτουργούμε ως πρότυπο και εμείς. Αν εμείς υπέρ- εκθέτουμε την προσωπική ζωή στο διαδίκτυο, πως θα πείσουμε το παιδί μας για το αντίθετο;

Στη συνέχεια “εκμεταλλευόμαστε” το Κέντρο Οικογενειακής Ασφάλειας Google (http://www.google.gr/familysafety), όπου θα βρείτε πληροφορίες, εργαλεία και συμβουλές για μία ασφαλή διαδικτυακή εμπειρία.

Κέντρο Οικογενειακής Ασφάλειας Google

Η Google και οι συνεργάτες της Συνήγορος του Παιδιού, SafeLine, Safeinternet.gr, Μαζί για το Παιδί, Χαμόγελο του Παιδιού και Unicef παρουσίασαν το Κέντρο Οικογενειακής Ασφάλειας, μία πρωτοβουλία που έχει ως στόχο να ενημερώσει γονείς, δασκάλους και παιδιά σχετικά με την ασφαλή πλοήγηση στο internet, αλλά και να προσφέρει τεχνολογικά εργαλεία και συμβουλές για την προστασία τους, στοχεύοντας σε μία ασφαλή και πλούσια διαδικτυακή εμπειρία.

Όσον αφορά στην οικογενειακή ασφάλεια, στόχος της Google και των συνεργατών της είναι επίσης να παράσχουν στους γονείς και τους δασκάλους χρήσιμα εργαλεία, ώστε αυτοί να συμμετέχουν ενεργά στη ασφαλέστερη διαδικτυακή εμπειρία των παιδιών τους, να περιορίζουν την πρόσβασή τους σε ιστοσελίδες με περιεχόμενο μη κατάλληλο για την ηλικία τους αλλά και να τα προστατεύουν από ηλεκτρονικές απάτες, παρενοχλήσεις και ιούς. Πιο συγκεκριμένα, η Google έχει ενσωματώσει τα παρακάτω εργαλεία και στοιχεία ελέγχου στα προϊόντα της, τα οποία βοηθούν τους γονείς στη διαχείριση της online εμπειρίας των παιδιών:

• Την ασφαλή αναζήτηση, στην οποία οι χρήστες μπορούν να έχουν πρόσβαση και από το κινητό τους, έχει σχεδιαστεί για τον έλεγχο ιστοτόπων οι οποίοι περιέχουν ακατάλληλο περιεχόμενο και για την κατάργησή τους από τα αποτελέσματα αναζήτησης

• Οι χρήστες μπορούν να προστατεύσουν τη ρύθμιση της Ασφαλούς Αναζήτησης με έναν κωδικό πρόσβασης χρησιμοποιώντας το Κλείδωμα Ασφαλούς Αναζήτησης

• Επιπλέον, διατίθενται Οδηγίες Κοινότητας για το YouTube, οι οποίες περιγράφουν τον τύπο του περιεχομένου που επιτρέπεται ή δεν επιτρέπεται στον ιστότοπο

• Μέσω του συστήματος αξιολόγησης περιεχομένου, παρέχεται στο χρήστη η επιλογή κατάλληλων επιπέδων προβολής περιεχομένου και κοινής χρήσης πληροφοριών μέσω εφαρμογών που λαμβάνονται από το Android Market.

Το Κέντρο Οικογενειακής Ασφάλειας είναι μέρος μιας παγκόσμιας πρωτοβουλίας της Google και ένα πρώτο βήμα για να ενδυναμώσει και να ενθαρρύνει τους γονείς και τους δασκάλους ώστε να εξασφαλίσουν στα παιδιά μία ασφαλή διαδικτυακή εμπειρία.

Μπορείτε επίσης να επισκεφθείτε:

• http://www.cyberkid.gov.gr/

Mια πρωτοβουλία για τους γονείς και τα παιδιά, από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας που υλοποιείται από το Σώμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Το CyberKids απευθύνεται σε παιδιά μέχρι 12 ετών και στους γονείς τους.

• http://www.wind.com.gr/gr/wind/upostirixi/asfalis-hrisi-kinitou-internet/kidssafety/

Από το 2011 η WIND έχει σχεδιάσει και υλοποιεί την κοινωνική εκστρατεία WIND «[email protected]: Internet, Κινητό και Παιδί» για την ασφαλή χρήση των νέων τεχνολογιών, υπό την επιστημονική επίβλεψη του κου Ι. Τσιάντη Αν. Καθηγητή Ψυχιατρικής MD, DPM, FRC Phych. και Επιστημονικού Υπεύθυνου της Ε.Ψ.Υ.Π.Ε. (Εταιρεία Ψυχικής Υγείας του Παιδιού και Εφήβου.). Ειδικότερα, η ιστοσελίδα www.kidsatsafety.gr παρέχει αναλυτικές συμβουλές και οπτικοακουστικό υλικό προς τους γονείς για την ορθή χρήση του κινητού και του Internet καθώς και έρευνες σχετικά με τη συμπεριφορά των παιδιών στο διαδίκτυο και τη χρήση του.

• http://blogs.sch.gr/nikmichailidis/archives/1961

Ένα ενδιαφέρον βιντεάκι

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies