Αρχική Μωρό 0-2Υγεία Να πάρω το μωρό μου στην θάλασσα;

Να πάρω το μωρό μου στην θάλασσα;

από kmir

moro_thalassaΤα μωρά δεν έχουν να κερδίσουν πολλά από το να μπούνε στην θάλασσα ίσα-ίσα έχουν πολλά να ρισκάρουν. Για να μην παρεξηγηθώ, δεν εννοώ να μην πάνε τα βρέφη στην παραλία και να μην παίξουν με τη θάλασσα.

Του Νίκου Βαράκη, παιδίατρου, www.paidiatre.gr

Ειδικά τις ώρες που ο ήλιος δεν είναι επικίνδυνος αλλά ευεργετικός (μέχρι 10 το πρωί και μετά τις 7 το απόγευμα), σε μια καθαρή θάλασσα, έχουν να απολαύσουν ερεθίσματα από το νερό σε όλο το κορμί τους καθώς και την ευεργετική δράση της στο δέρμα. Η ένστασή μου είναι στο να ΜΠΕΙ το μωρό στην θάλασσα!

Όποτε αποτολμήσουμε να βάλουμε ένα βρέφος στην θάλασσα, θα πρέπει οπωσδήποτε να εξασφαλίσουμε την ασφάλειά του. Το μωρό μπαίνει στο νερό μόνο με σωσίβιο. Οτιδήποτε λιγότερο, τύπου «μα είναι ρηχά και το κρατάω αγκαλιά» μπορεί να αποβεί μοιραίο! Ένας ενήλικος παθαίνει κράμπα ή λιποθυμά για μερικά δευτερόλεπτα και το μωρό πνίγεται… Πόσο μάλλον όταν ένα βρεγμένο μωρό γλιστρά σαν χέλι ειδικά εάν φορά και αντηλιακό.

Σχετικά με τον ήλιο, ακόμα και τις ώρες που δεν είναι επικίνδυνος, προτιμάμε να προστατεύουμε το ευαίσθητο βρεφικό δέρμα από την δράση του χρησιμοποιώντας αντηλιακό, ρούχα και καπέλο. Πόσο μάλλον, όταν συχνά δεν τηρούμε το ωράριο προστασίας και πηγαίνουμε στην θάλασσα μέσα στο καυτό μεσημέρι. Η επαφή με το νερό, ξεπλένει το αντηλιακό και συχνά παίρνει το καπέλο. Έτσι, το μικρό μας βρίσκεται εκτεθειμένο στον ήλιο.

Λύση σε όλα τα παραπάνω είναι το σκηνικό που προτείνω στο ιατρείο για τα βρέφη από τεσσάρων μηνών μέχρι λίγο μετά τον 1ο χρόνο ζωής. Είναι μια ηλικία που τα μωρά μας βελτιώνουν την αδρή τους κινητικότητα μέρα με την μέρα. Κάθονται όλο και καλύτερα, βοηθούν με τα χεράκια τους το κορμάκι τους να είναι καθιστό, ενώ σιγά-σιγά καταφέρνουν να στηρίζουν το σωματάκι τους στα ποδαράκια τους. Είναι λοιπόν σημαντικό από την μια να θυμόμαστε πάντα ότι οι δυνατότητές τους αλλάζουν (τα περισσότερα ατυχήματα γίνονται παρουσία των γονιών γιατί υποεκτιμούν τις δυνατότητες των παιδιών τους), ενώ από την άλλη πρέπει να τα «εκπαιδεύουμε» όσο πιο συχνά μπορούμε. Μια υπέροχη τέτοια ευκαιρία μπορεί να γίνει το παιχνίδι στην θάλασσα. Αγοράζουμε μια μικρή παιδική πισίνα (τις βρίσκεις σε κάθε σούπερ μάρκετ ή μαγαζί με τουριστικά), την γεμίζουμε με μερικά κουβαδάκια θαλασσινό νερό, το αφήνουμε αν θέλουμε λίγο κάτω από τον ήλιο να ζεσταθεί και στην συνέχεια αφού την καλύψουμε κάτω από την σκιά της ομπρέλας, βάζουμε το βρέφος μέσα και του επιτρέπουμε να καθίσει, να πλατσουρίσει, μέχρι και να ανασηκωθεί κρατώντας το από τα χεράκια του, πάντα υπό την επίβλεψή μας, γιατί το μωρό μπορεί να πνιγεί ακόμα και σε ελάχιστο νερό.

Με την παραπάνω λύση, όλη η οικογένεια απολαμβάνει την παραλία και το μωρό μας προστατεύεται αποτελεσματικά από τον ήλιο και την θάλασσα απολαμβάνοντας και τα δύο με ασφάλεια.

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies