Αρχική Παιδί 2-6Υγεία Νέα γρίπη: χρήσιμες συμβουλές

Νέα γρίπη: χρήσιμες συμβουλές

από kmir

igmoritida-1Το φθινόπωρο είναι πια γεγονός, με το πέρας των καλοκαιρινών διακοπών και την επιστροφή στα θρανία. Ωστόσο, μαζί με το σχολείο αρχίζει τυπικά και η περίοδος της κοινής εποχικής γρίπης.

Ειδικότερα φέτος θα χρειαστεί να προστατευθούμε και από τη νέα γρίπη, την οποία συνοδεύει αρκετή παραφιλολογία. Ο πανικός που έχουν ενσπείρει τα ΜΜΕ σίγουρα δεν συνιστά τρόπο αντιμετώπισης, ενώ οι οδηγίες των αρχών εστιάζουν, κατά κύριο λόγο, στην προφύλαξη από τη μετάδοση της γρίπης ή τι να κάνουμε σε περίπτωση που νοσήσουμε.

Του Φαίδονα Lindberg, παθολόγου-διαβητολόγου, ειδικού σε θέματα διατροφής

Το σημαντικότερο, ίσως, για να αποφύγουμε να αρρωστήσουμε, αφορά στους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να τονώσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα, ώστε να θωρακίσουμε τον οργανισμό μας απέναντι στη γρίπη.

Τι είναι η νέα γρίπη;

Η νέα γρίπη, ή αλλιώς γνωστή ως γρίπη των χοίρων, προκαλείται από τον τύπο Α του ιού της γρίπης και μεταδίδεται από άτομο σε άτομο, κατά τον ίδιο τρόπο που μεταδίδεται η εποχική γρίπη. Ο ιός Α, παραλλαγή του ιού Η1Ν1H1Ν1, έχει όλα τα χαρακτηριστικά της εποχικής γρίπης, ενώ εμπεριέχει γενετικό υλικό από τύπους της γρίπης που, συνήθως, ασθενούν οι χοίροι και τα πτηνά.

Ποια είναι τα συμπτώματα της νέας γρίπης στον άνθρωπο;

Τα συμπτώματά της στον ανθρώπινο οργανισμό περιλαμβάνουν πυρετό, βήχα, ερεθισμένο λαιμό, ρινική καταρροή ή συμφόρηση, μυϊκούς πόνους, πονοκεφάλους, κρυάδες, κούραση. Σε ικανό αριθμό ασθενών που έχουν μολυνθεί από τον ιό έχουν παρατηρηθεί συμπτώματα διάρροιας και εμετού. Ειδικότερα για τα παιδιά, υπάρχουν ορισμένα συμπτώματα που χρήζουν άμεσης ιατρικής παρακολούθησης:

  • Γρήγορη αναπνοή ή δυσκολία στην αναπνοή
  • Μη κατανάλωση υγρών
  •  Εμετός
  • Μειωμένη δραστηριότητα, υπνηλία
  • Ωχρή όψη
  • Έντονη οξυθυμία
  • Και, γενικά, συμπτώματα παρόμοια με εκείνης της κοινής γρίπης, που δείχνουν να «ηρεμούν», αλλά επανέρχονται με εντονότερο πυρετό και βήχα.

Πόσο σοβαρή είναι η νέα γρίπη;

Ο ιός της νέας γρίπης θεωρείται ήπιας μορφής. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι σχεδόν όλες οι καινούργιες περιπτώσεις της νέας γρίπης έχουν αναφερθεί ως ήπιας μορφής, ενώ τα μέχρι στιγμής επιστημονικά στοιχεία δείχνουν ότι ο ιός δεν είναι τόσο επιθετικός όσο αρχικά πίστευαν.

Πώς μπορεί να θεραπευτεί η νέα γρίπη;

Ο ιός Η1Ν1 είναι ευαίσθητος σε κάποια αντιικά που κυκλοφορούν στο εμπόριο. Τα σκευάσματα αυτά μειώνουν την ένταση και τη διάρκεια των συμπτωμάτων, έως και δύο μέρες, χωρίς όμως να σταματούν εντελώς την ασθένεια, ενώ οι εν δυνάμει παρενέργειές τους μπορεί σε πολλές περιπτώσεις να υπερβαίνουν τα όποια οφέλη. Γιατί, λοιπόν, να δώσετε στο παιδί σας ή και σε εσάς τους ίδιους ένα φάρμακο με πιθανές παρενέργειες, το οποίο μπορεί στην καλύτερη περίπτωση να παρέχει 36 ώρες ανακούφισης; Εκτός, βεβαίως, αν υπάρχει ένας καλός λόγος, τον οποίον πρέπει να συζητήσετε με τον γιατρό σας.

Για πόσο χρονικό διάστημα μπορεί κανείς να μεταδώσει τον ιό σε κάποιον άλλον;

Ο ιός μπορεί να μεταδοθεί από την πρώτη μέρα που ο ασθενής θα κολλήσει τον ιό, πριν δηλαδή καν υπάρχουν συμπτώματα, έως και 5 με 7 μέρες μετά την προσβολή του από τον ιό. Σε αρκετούς ανθρώπους, ειδικά σε ηλικιωμένους και παιδιά με αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα, αυτό το διάστημα μπορεί να είναι μεγαλύτερο.

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies