Αρχική Πριν την εγκυμοσύνηΥποβοηθούμενη Αναπαραγωγή Μύθοι για την υπογονιμότητα

Μύθοι για την υπογονιμότητα

από kmir

mithos-pragmatikotitaΜύθοι και πραγματικότητα αναφορικά με την υπογονιμότητα ενός ζευγαριού και τις προσπάθειες μέσω εξωσωματικής γονιμοποίησης.

 

Πηγή: www.kgiatrasivf.gr

Πότε θεωρείται ότι ένα ζευγάρι είναι υπογόνιμο;

Ως υπογονιμότητα ορίζεται η αποτυχία επίτευξης σύλληψης για ένα ζευγάρι αναπαραγωγικής ηλικίας, μετά από ένα έτος (ή 6 μήνες αν πρόκειται για γυναίκα άνω των 35 ετών ή επιβαρυμένου ιστορικού) με φυσιολογικές, τακτικές, ελεύθερες σεξουαλικές επαφές.Με άλλα λόγια, όταν περάσει ένα έτος χωρίς η γυναίκα να έχει μείνει έγκυος, θα πρέπει το ζευγάρι να απευθυνθεί στον θεράποντα ιατρό του, ώστε να διαπιστωθεί ποια είναι η αιτία που δεν επιτυγχάνεται εγκυμοσύνη και στη συνέχεια να αντιμετωπιστεί.

Πρέπει όλοι όμως, να είμαστε ευαισθητοποιημένοι και να μη λησμονούμε ότι ο παράγοντας ηλικία είναι ο πλέον κρίσιμος γιο τη γυναικεία γονιμότητα και ότι η εξατομικευμένη προσέγγιση κάθε ζευγαριού αποτελεί το χρυσό κλειδί που λύνει το πρόβλημα.Το πρόβλημα της υπογονιμότητας απασχολεί το ζευγάρι και όχι μεμονωμένα το άτομο από το οποίο πιθανόν να ξεκινά, γιατί η απόκτηση ενός παιδιού είναι βέβαιο ότι επηρεάζει τη ζωή και των δύο συντρόφων.

Ποιο είναι το ποσοστό επιτυχίας της εξωσωματικής γονιμοποίησης;

Όπως γνωρίζετε για την αντιμετώπιση του προβλήματος της υπογονιμότητας η σύγχρονη ιατρική επιστήμη έχει αναπτύξει τα τελευταία 25 χρόνια εξελιγμένες θεραπευτικές μέθοδοι υποβοήθησης της αναπαραγωγής.Η αντιμετώπιση της υπογονιμότητας με τις θεραπείες αυτές οδηγεί σε ποσοστά κύησης που κυμαίνονται στο 35-40% για κάθε προσπάθεια, ανάλογα βέβαια με το είδος του προβλήματος, την ηλικία της ασθενούς κ.λ.π. M άλιστα αθροιστικά το ποσοστό αυτό αυξάνεται σημαντικά και ανέρχεται στο 70-80% μετά από 3 κύκλους θεραπείας γεγονός που συνεπάγεται ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των ζευγαριών που θα καταφύγουν σε ένα ειδικό κέντρο αποκατάστασης της γονιμότητας θα επιστρέψει τελικά στο σπίτι του με ένα παιδί.

Αν δε, λάβουμε υπόψη μας ότι η μέση πιθανότητα σύλληψης ενός γόνιμου ζευγαριού είναι της τάξης του 15-20% για κάθε μήνα της ζωής τους, γίνεται κατανοητό ότι οι σύγχρονες τεχνικές υποβοήθησης της αναπαραγωγής προσφέρουν πολύ αξιόλογα ποσοστά επιτυχίας που βρίσκονται πολύ κοντά σε αυτά που προσφέρει η φύση σε ζευγάρια χωρίς κανένα πρόβλημα τεκνοποίησης.

Πόσες φορές μια γυναίκα μπορεί να υποβληθεί σε θεραπεία εξωσωματικής γονιμοποίησης;

Ο αριθμός των κύκλων θεραπείας στους οποίους μπορεί να υποβληθεί δεν είναι καθορισμένος. Είναι βέβαιο ότι στη χώρα μας υπάρχουν υψηλού επιπέδου μαιευτήρες-γυναικολόγοι και οργανωμένα κέντρα θεραπείας υπογονιμότητας που προσφέρουν άψογες ιατρικές υπηρεσίες σε αυτό το επίπεδο. Εφόσον υπάρχουν σωστές ενδείξεις (π.χ. ωοθήκες που ανταποκρίνονται στην θεραπεία διέγερσης, καλής ποιότητας ενδομήτριο, κλπ) το ποσοστό επιτυχίας, ιδιαίτερα με τη χρήση των νεώτερων τεχνικών και βιοτεχνολογικών φαρμάκων που παρουσιάζουν αυξημένη βιοδραστικότητα συγκριτικά με τα συμβατικά φάρμακα από ούρα, ανέρχεται αθροιστικά περίπου στο 65-70% μετά από 3 κύκλους θεραπείας.

Πόσο ασφαλείς είναι οι τεχνικές υποβοήθησης της αναπαραγωγής τόσο για τη γυναίκα όσο και για τα παιδιά που γεννιούνται;

Το θέμα της ασφάλειας των τεχνικών υποβοήθησης της αναπαραγωγής τόσο για την ίδια την μητέρα όσο και από για το έμβρυο, έχει εκτενέστατα μελετηθεί και απασχολήσει το σύνολο του ιατρικού κόσμου που δραστηριοποιείται στον χώρο της υπογονιμότητας σε παγκόσμιο επίπεδο.

Για το λόγο αυτό, όσο μπορώ να γνωρίζω, έχουν πραγματοποιηθεί πάρα πολλές μελέτες προκειμένου να πιστοποιηθεί η ασφάλεια των τεχνικών αυτών.Έως τώρα δεν έχει καταγραφεί ουσιαστικός κίνδυνος και επιβάρυνση της υγείας των υπογόνιμων γυναικών και των νεογνών μετά από προσπάθειες εξωσωματικής γονιμοποίησης ούτε στατιστικά εμφανίζεται κάποια απειλή από τις θεραπευτικές τεχνικές.

Είναι ενδιαφέρον μάλιστα, να σημειωθεί ότι καθώς έχουν περάσει 27 ολόκληρα χρόνια, από το 1978, από τη γέννηση της Louise Brown , του πρώτου IVF μωρού, υπήρξε χρόνος ικανός ώστε να διερευνηθεί η ανάπτυξη αυτών των παιδιών. Μπορούμε λοιπόν να μιλάμε για τεχνικές και θεραπευτικές παρεμβάσεις που προσφέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα με ασφάλεια.

Εξάλλου, αυτό έχει πια επιβεβαιωθεί στην πράξη: τα τελευταία 10 χρόνια, το 2-4% των παιδιών που γεννιούνται στις χώρες που υποστηρίζουν ενεργά την πρόσβαση των υπογόνιμων ζευγαριών στις σύγχρονες τεχνικές υποβοήθησης της αναπαραγωτής, προέρχονται από την εφαρμογή κάποιας τέτοιας μεθόδου.

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies