Αρχική Παιδί 2-6Εκπαίδευση Μουσεία: εναλλακτικός τρόπος μάθησης

Μουσεία: εναλλακτικός τρόπος μάθησης

από kmir

 

Παιδικά Μουσεία: ειδικά σχεδιασμένα για παιδιά

Τα Παιδικά Μουσεία αποτελούν έναν παγκόσμιο θεσμό πλέον στη μουσειακή κοινότητα. Βασικά χαρακτηριστικά τους είναι τα διαδραστικά εκθέματα, η άμεση επαφή του κοινού με τα αντικείμενα και ο σεβασμός στις ανάγκες και τις δυνατότητες της κάθε ηλικίας καθώς και στo διαφορετικό τρόπο μάθησης των επισκεπτών. Τα Παιδικά Μουσεία ενισχύουν την κοινή μάθηση παιδιών και ενηλίκων, εφόσον όλοι μπορούν να αισθανθούν άνετα και να λειτουργήσουν χωρίς άγχος, έχοντας την επιλογή του θέματος και του χρόνου που θα διαθέσουν. Τα εκθέματα και τα προγράμματά τους έχουν ως στόχο να διεγείρουν την περιέργεια και να παροτρύνουν τα παιδιά να μπουν στη διαδικασία της μάθησης, αναδεικνύοντας ότι η μάθηση είναι πιο αποτελεσματική όταν υπάρχει αλληλεπίδραση με το περιβάλλον. Σε ένα παραδοσιακό μουσείο που δεν επιτρέπει το άγγιγμα οι επισκέπτες έχουν πολλές επιλογές να δουν πράγματα, αλλά λίγες να δράσουν πάνω στα εκθέματα. Σε ένα παιδικό μουσείο όπου η ενεργός συμμετοχή των επισκεπτών είναι απαραίτητη, υπάρχει ποικιλία επιλογών όσον αφορά στον τρόπο προσέγγισης των εκθεμάτων.

Σήμερα υπάρχουν πάνω από 300 Παιδικά Μουσεία σε όλο τον κόσμο που εξυπηρετούν τις ανάγκες και τα ενδιαφέροντα των παιδιών. Κοινός στόχος τους είναι να εφοδιαστούν τα παιδιά με τρόπους ανεξάρτητης μελέτης, έρευνας και παρατήρησης των εκθεμάτων, που θα τους χρησιμεύσουν σε επόμενες επισκέψεις στα ίδια ή και σε άλλα μουσεία. Αυτός θα πρέπει να είναι άλλωστε ο στόχος όλων των μουσείων, εφόσον η έννοια της εκπαίδευσης περιλαμβάνεται στον ορισμό και την αποστολή τους.

Εξάλλου η μορφή που πήραν τα παιδικά μουσεία καθορίστηκε από την αναγνώριση του εκπαιδευτικού ρόλου των μουσείων και από τις παιδαγωγικές θεωρίες που διαμορφώθηκαν στο γύρισμα του αιώνα, όπως αυτές του J. Dewey, της M. Montessori και αργότερα του J. Piaget, οι οποίες υποστηρίζουν τον πειραματισμό, την αυτόνομη μάθηση και την επαφή των παιδιών με τον υλικό πολιτισμό.

Πάντως, σε όποιο μουσείο και αν επιλέξετε να πάτε, για ένα να είστε σίγουρη: Αξίζει τον κόπο.

Ελληνικό Παιδικό Μουσείο

Στο Ελληνικό Παιδικό Μουσείο η μάθηση υποστηρίζεται από τα πραγματικά αντικείμενα, τις χειροπιαστές εμπειρίες και το παιχνίδι. Tα εκθέματα αντλούν τις θεματικές τους από τον κόσμο των φυσικών επιστημών, τις τέχνες, τον πολιτισμό, την επικαιρότητα, καθώς και την καθημερινότητα των παιδιών  και αξιοποιούνται ως εκπαιδευτικά εργαλεία με στόχο να βοηθήσουν τα παιδιά να καταλάβουν τον κόσμο μέσα στον οποίο ζουν. Τα εκθέματα ενισχύουν τη συνεργασία και αλληλεπίδραση ανάμεσα σε γονείς και παιδιά, μαθητές και εκπαιδευτικούς υποστηρίζοντας τη δια βίου μάθηση μέσα από τη φιλοσοφία του “Μαθαίνω πώς να μαθαίνω».

Info: τηλ. 210 3312995

 

 


Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies