Αρχική Παιδί 2-6Ανάπτυξη Μικροί και μεγάλοι…εν δράσει!

Μικροί και μεγάλοι…εν δράσει!

από kmir

Hartaetos_2Η Καθαρά Δευτέρα πλησιάζει με πλήθος εθίμων να τη συνοδεύουν, με κυριότερο και δημοφιλέστερο στα παιδιά και στους μεγάλους αυτό του πετάγματος του χαρταετού!

Της Ιωάννας Γράψα, εικαστικού- καθηγήτρια στα ΙΕΚ Ξυνή

Αν και οι περισσότεροι έχουμε πλέον συνηθίσει να αγοράζουμε έτοιμο το χαρταετό μας, το τριήμερο της Καθαρής Δευτέρας, μας δίνει την ευκαιρία και το χρόνο για μία πιο δημιουργική ενασχόληση. Μπορείτε λοιπόν να ξεκινήσετε μαζί με τα παιδιά την κατασκευή του δικού σας χαρταετού, γνωρίζοντας μαζί τα παραδοσιακά έθιμα της ημέρας!

Δημιουργήστε την κεντρική κατασκευή του χαρταετού και αφήστε τα παιδιά να τον διακοσμήσουν, να τον ζωγραφίσουν, να τον διαμορφώσουν και να πετάξουν τον πιο πρωτότυπο χαρταετό! Ξεκινήστε συγκεντρώνοντας τα υλικά.

 

 

 

Για τον παραδοσιακό εξάγωνο χαρταετό θα χρειαστείτε:

• 3 ελαφριά ξύλινα πηχάκια. (Το μέγεθος τους εξαρτάται από το πόσο μεγάλο θέλετε το χαρταετό σας, ενδεικτικά: 0,50μ. για κανονικό μέγεθος έως 1.00μ. για μεγάλο μέγεθος.)

• Μεγάλο χαρτί γλασέ σε χρώμα της επιλογής σας και μέγεθος ανάλογο των ξύλων που επιλέξατε.

• Ψαλίδι

• Κόλλα υγρή

• Χαρτοταινία

• Σπάγκο κλασικό ή πολύχρωμο

• Παλιά περιοδικά

• Ότι στοιχεία θέλετε για τη διακόσμηση του! πχ. πολύχρωμα χαρτιά, κορδέλες, φιογκάκια, χάντρες, μαρκαδόρους για ζωγραφιές κλπ.

Διαδικασία:

1) Σταυρώνετε τα πηχάκια, σχηματίζοντας ένα αστέρι και τα στερεώνετε στο κέντρο δένοντας τα γερά, ενώ μπορεί να χρειαστείτε και καρφί για πιο στέρεο αποτέλεσμα. 

2) Δένετε τις άκρες από τα πηχάκια μεταξύ τους με σπάγκο, σχηματίζοντας τη βάση του χαρταετού, δηλ. ένα εξάγωνο.

3) Τοποθετείτε το χρωματιστό γλασέ χαρτί πάνω στην κατασκευή σας, το κόβετε με βάση το σχήμα του χαρταετού, το διπλώνετε και το κολλάτε γύρω από το σπάγκο της κάθε πλευράς του εξαγώνου. Κόβετε με ψαλίδι το χαρτί, ώστε οι άκρες από τα πηχάκια να προεξέχουν.

4) Κάνετε μία μικρή τρύπα του χαρτιού στο κέντρο του χαρταετού και περνάτε από εκεί σπάγκο. Δένετε το σπάγκο γύρω από το κέντρο των ξύλων. Προσθέστε χαρτοταινία γύρω από την τρύπα του χαρτιού για να μη σκιστεί από το σπάγκο, καθώς θα πετάει ο χαρταετός σας.

5) Δένετε καινούργιο σπάγκο σε μία από τις ξύλινες άκρες. Τεντώνετε το σπάγκο μέχρι το κέντρο του χαρταετού και τον κρατάτε εκεί, πιέζοντας με το δάχτυλο, ενώ με το άλλο χέρι ξετυλίγετε περισσότερο σπάγκο μέχρι τη γειτονική ξύλινη άκρη. Κόβετε το σπάγκο και τον δένετε γύρω από την ξύλινη άκρη, έχοντας σχηματίσει έτσι ένα τρίγωνο.

6) Περνάτε και δένετε καινούργιο σπάγκο στο κέντρο του χαρταετού, τον τεντώνετε και τον δένετε στην κορυφή του τριγώνου που δημιουργήσατε. Έτσι έχετε φτιάξει τα ζύγια του χαρταετού.

7) Στα ζύγια δένετε μακρύ σπάγκο (καλούμπα) που ξετυλίγεται όταν ανυψώνεται ο χαρταετός.

8) Την ουρά του χαρταετού την τοποθετείτε, όπως φαίνεται στην εικόνα, απέναντι από τα ζύγια.

4

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies