Αρχική Είμαι ΈγκυοςΨυχολογία Μελαγχολία στην κύηση & τη λοχεία

Μελαγχολία στην κύηση & τη λοχεία

από kmir

melancholiaΠρογεννητική είναι η κατάθλιψη που εμφανίζεται κατά τη διάρκεια της κύησης. Η προγεννητική κατάθλιψη μπορεί να αποτελεί την επιδείνωση προϋπάρχουσων διαταραχών

ή να εμφανίζεται για πρώτη φορά με την ευκαιρία της κύησης, σε μια προσωπικότητα που ενδέχεται να έχει μια σχετική προδιάθεση.

Της Στέλλας Παπανικόλα

Η διάγνωση της προγεννητικής κατάθλιψης, όπως και κάθε καταθλιπτικού επεισοδίου σύμφωνα με το ΙCD-10, απαιτεί περίοδο δύο εβδομάδων επίμονης αλλαγής στη διάθεση και παράλληλη απώλεια ενδιαφέροντος και απόλαυσης για τις δραστηριότητες. Επιπλέον, πρέπει να συνυπάρχουν: αλλαγή στον ύπνο, αλλαγή στην όρεξη, μειωμένη ή αυξημένη δραστηριότητα, υπερβολική κούραση, περιορισμένη συγκέντρωση, συναισθήματα αναξιότητας και σκέψεις θανάτου. Τα συμπτώματα της προγεννητικής κατάθλιψης είναι παρόμοια με τα συμπτώματα της κατάθλιψης.

Συνήθως οι έγκυες, αν και διαπιστώνουν αλλαγές στη συμπεριφορά τους και αναγνωρίζουν τα συναισθήματά τους, ντρέπονται να τα εκφράσουν και να ζητήσουν επιστημονική βοήθεια.

Η αιτιολογία της προγεννητικής κατάθλιψης παραμένει ασαφής, ενοχοποιούνται σύνθετες αλληλεπιδράσεις μεταξύ των μαιευτικών, ψυχολογικών και κοινωνικοοικονομικών παραγόντων.

Οι επιπτώσεις από μια κατάθλιψη, που δεν αντιμετωπίστηκε θεραπευτικά, μπορεί να οδηγήσουν σε κινδύνους την έγκυο, όπως σε κακή διατροφή, σε άστατο ύπνο, δυσκολία να ακολουθήσει οδηγίες για προγεννητική φροντίδα, αυτοκαταστροφικές τάσεις, επιδείνωση χρόνιας ιατρικής πάθησης, ανάπτυξη της εξάρτησης από τον καπνό, το αλκοόλ ή τα ναρκωτικά. Από έρευνα προέκυψε, επίσης, ότι η κατάθλιψη σχετίζεται με την αύξηση του κινδύνου για εκλαμψία, ενώ ένα από τα αποτελέσματα της κατάθλιψης είναι και η πτώση των γνωστικών λειτουργιών.

Τα συμπτώματα της κατάθλιψης κατά τη διάρκεια της κύησης έχουν συνέπειες και στο έμβρυο. Οι έγκυες που παρουσίασαν προγεννητική κατάθλιψη είναι πιθανό να έχουν νεογνά με αυξημένη ευερεθιστότητα, διαταραχές ύπνου και μειωμένη ανταπόκριση. Η κατάθλιψη μπορεί, επίσης, να προκαλέσει σύγκρουση στις συζυγικές και οικογενειακές σχέσεις. Μελέτες που έχουν γίνει συσχετίζουν την προγεννητική με την επιλόχεια κατάθλιψη.

Πρέπει να τονιστεί, ότι είναι πολύ σημαντικό να γίνεται διερεύνηση και πρώιμη αντιμετώπιση της προγεννητικής κατάθλιψης κατά τη διάρκεια της κύησης. Με τον τρόπο αυτό πολλά από τα επεισόδια επιλόχειας κατάθλιψης μπορούν να προληφθούν και με κατάλληλη αντιμετώπιση να αποφευχθούν αρνητικές επιπτώσεις στη μέλλουσα μητέρα, στο νεογνό, στον πατέρα και στο ευρύτερο οικογενειακό περιβάλλον.

Γενικά οι έγκυες θα πρέπει να μην απομονώνονται, να εκδηλώνουν τα συναισθήματά τους, να συζητούν για τους προβληματισμούς τους και να ζητούν βοήθεια από την οικογένεια. Επίσης, δε θα πρέπει να διστάζουν να απευθυνθούν σε κάποιο ψυχολόγο που θα τους βοηθήσει και θα τους δώσει χρήσιμες συμβουλές για να ξεπεράσουν τα αρνητικά συναισθήματα που μπορεί να νοιώθουν και που θα τις παραπέμψουν σε κάποιο άλλο ειδικό, αν διαγνώσουν κάποιο πρόβλημα. Με αυτό τον τρόπο η μέλλουσα μαμά θα αντιμετωπίσει τα όποια προβλήματα τη βασανίζουν, ώστε να μπορέσει να σταθεί στα πόδια της να αντεπεξέλθει και να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες.

Επιπλέον, η έγκυος μπορεί να απευθυνθεί σε κέντρα οικογενειακού προγραμματισμού, κέντρα φροντίδας μητέρας και παιδιού και σχολές γονέων που θα της παρέχουν πολύτιμες συμβουλές, θα την παραπέμψουν σε ειδικούς, αν χρειασθεί, και θα την προσανατολίσουν στην επίλυση των προβλημάτων της.

Πηγές: 
Εξελικτική & Κλινική Ψυχολογία στο χώρο της υγείας. Δρ. Χρυσούλα Μελισσά Χαλικιοπούλου
Βασική Μαιευτική & Περιγεννητική Ιατρική, Σ. Ε. Καρπάθιος
3η Επιστημονική διημερίδα Α.Τ.Ε.Ι.Θ “Έρευνα και νεότερα δεδομένα στη μαιευτική”
1η Επιστημονική διημερίδα Α.Τ.Ε.Ι.Θ “Έρευνα στη μαιευτική”

Πηγή:www.yeskid.gr

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies